A ÎNCEPUT BĂTĂLIA PENTRU BUCUREŞTI Candidatul unic, singura şansă a opoziţiei în faţa Gabrielei Firea

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2019

Candidatul unic, singura şansă a opoziţiei în faţa Gabrielei Firea

Scena politică din Capitală este în fierbere, nu doar din perspectiva alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în luna noiembrie, ci şi prin prisma alegerilor locale ce se vor desfăşura în iunie 2020.

Deşi mai sunt 10 luni până la scrutinul respectiv, bătălia pentru fotoliul de primar general al municipiului Bucureşti a început deja pe partea dreaptă a scenei politice, unde se pare că este inflaţie de candidaţi.

Nicuşor Dan şi-a anunţat în urmă cu două săptămâni o nouă candidatură pentru funcţia ocupată acum de Gabriela Firea. El a propus atunci realizarea unui pact între PNL şi Alianţa 2020 USR-PLUS prin care să fie susţinut un singur candidat, din partea opoziţiei politice, pentru funcţia de primar general al Capitalei. Dan afirmă că numai o astfel de candidatură va garanta succesul acestui candidat în faţa Gabrielei Firea care îşi doreşte un nou mandat în fruntea Primăriei Generale.

Pentru a-i convinge pe liderii dreptei politice, Nicuşor Dan a prezentat, ieri, cel mai recent sondaj realizat la nivelul municipiului Bucureşti, în perioada 23-29 iulie, pe 802 respondenţi, dintre care doar 66% au o opţiune clară de vot. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,4%.

În topul intenţiei de vot, sondajul a testat toţi potenţialii candidaţi, iar conform rezultatelor acestuia, pe primul loc se situează Gabriela Firea cu 29% dintre votanţi, urmată de Nicuşor Dan - 28%, Rareş Bogdan (PNL) cu 22%, Vlad Voiculescu (PLUS) - 12% şi Robert Turcescu cu 4%.

Dacă ar exista un candidat unic din partea opoziţiei politice - PNL şi Alianţa 2020 USR PLUS - şi acesta ar fi Nicuşor Dan, rezultatele ar fi net în favoarea candidatului unic. Astfel, conform sondajului realizat de Psyho Global, Nicuşor Dan ar lua 41% din voturi, iar Gabriela Firea doar 31%.

Respondenţii cu opţiuni de vot clare l-ar prefera pe Nicuşor Dan, fondatorul USR, drept candidat al Alianţei 2020 USR-PLUS în proporţie de 30%, în timp ce Vlad Voiculescu este văzut ca potrivit de către 11%.

Cu toate acestea, conform unui comunicat al PLUS, respectiva formaţiune politică l-a desemnat pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii în guvernul Cioloş, candidat al său pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti. Vlad Voiculescu a obţinut 96,30% din voturile exprimate în filialele PLUS Bucureşti.

El a anunţat că va candida pentru Primăria Capitalei după ce va obţine susţinerea celor două partide din Alianţa 2020 USR PLUS.

"Câştigăm împreună sau pierdem separat. Îmi doresc un oraş şi o ţară cu mai mult respect şi mai puţină ţâfnă. Mai puţini nervi şi mai mult împreună. Mai puţine discuţii sterile şi mai multă construcţie. Lumea se schimbă în jurul nostru. Ţinuţi în loc de încercările unor hoţi prinşi la furat de a scăpa de justiţie, pierdem oportunitate după oportunitate. Oraşul este ros în fiecare zi de corupţia, nepăsarea şi neputinţa celor ajunşi în funcţii de conducere", a declarat Vlad Voiculescu, citat în comunicat.

Conform comunicatului, în ultima săptămână, filialele de sector ale PLUS Bucureşti, însumând 3.184 de membri, şi-au ales conducerile şi candidatul la Primăria Generală prin votul democratic al tuturor membrilor cu drept de vot din Bucureşti.

Nominalizarea lui Vlad Voiculescu din partea PLUS nu pare să fie un impediment pentru Nicuşor Dan care afirmă că membrii USR îl susţin pe el şi nu pe fostul ministru al Sănătăţii.

Nicuşor Dan a precizat: "În USR, conform statutului pe care l-am scris chiar eu, decizia cu privire la candidatul pentru funcţia de primar general al Capitalei o ia Conferinţa Municipală. Am avut şi am întâlniri cu membrii filialelor USR din toate sectoarele şi cei mai mulţi m-au asigurat de sprijinul lor. Convingerea mea este că PNL şi Alianţa 2020 USR PLUS trebuie să aibă un candidat comun, deoarece Gabriela Firea păstrează încă o intenţie mare de vot în rândul electoratului din Bucureşti. Avem deja o experienţă nefericită de la alegerile din 2016, când nu am avut un candidat unic al dreptei".

El a spus că, dacă USR va decide să îl suţină pe Vlad Voiculescu, candidatul PLUS, nu renunţă la intenţia de a candida, fie şi din postura de independent. Conform lui Nicuşor Dan, peste 60% din votanţii PNL, USR şi PLUS consideră că opoziţia trebuie să aibă un candidat unic pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb