Acţionarii Aages Târgu Mureş (AAG) sunt convocaţi la adunarea de bilanţ, în data de 27 aprilie, între punctele aflate pe ordinea de zi găsindu-se acordarea de dividende din rezultatul anului trecut, în sumă de un milion de lei, se arată în raportul producătorului de instalaţii de încălzire prin inducţie publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dividendul unitar este de 0,1 lei, ceea ce raportat la preţul acţiunii AAG de ieri, de 3,26 lei, oferă un randament brut de circa 3,7%.
Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende este 18 mai (implicit data ex-dividend este 17 mai), iar data plăţii este 9 iunie.
Tot în 27 aprilie, în cadrul unei adunări extraordinare, acţionarilor Aages li se va supune la vot derularea unui program de răscumpărare a unui număr de acţiuni reprezentând cel mult 1% din capitalul companiei, la preţuri situate între 2 lei/titlu şi 5 lei/titlu.
Acţiunile vor fi alocate către angajaţii cheie ai societăţii în vederea fidelizării şi co-interesării lor, repartizarea urmând să se facă la douăsprezece luni de la dobândirea titlurilor, în baza unui plan aprobat de Consiliul de Administraţie, se arată în raportul de ieri al companiei.
Conform hotărârii board-ului, persoanele care vor beneficia de acţiuni gratuite în urma răscumpărării trebuie să îndeplinească cumulat următoarele condiţii : să aibă o vechime minimă de trei ani la Aages; să coordoneze echipe de lucru sau activităţi bine definite în structura de funcţionare a companiei; pentru activitatea depusă în 2020 calificativul primit să fie "Foarte bun"; să facă parte din echipa de planificare şi organizare a activităţii Aages, cu perspective de a-şi menţine poziţia actuală în perioada următoare; să aibă un comportament adecvat principiilor de organizare şi de funcţionare a Grupului de firme Aages contribuind la dezvoltarea şi la îmbunătăţirea activităţii profesionale şi sociale a întregului personal.
Programul de răscumpărare de acţiuni va fi realizat prin intermediul casei de brokeraj Goldring.
La începutul acestei luni, Aages a încheiat un alt program de răscumpărare, compania achiziţionând 70.000 de titluri AAG, echivalentul a 0,7% din capitalul social, acţiunile urmând să fie distribuite angajaţilor ca parte a unui plan de motivare şi fidelizare.
Aages Târgu Mureş îşi va publica rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut în data de 25 februarie. Pentru primele nouă luni ale lui 20202, compania a raportat un profit net de 2,14 milioane de lei, în creştere cu 3,07% faţă de cel din primele nouă luni ale lui 2019, în timp ce cifra de afaceri a înregistrat o creştere de aproape 10%, până la 22,86 milioane de lei.
Acţionarul majoritar al producătorului de instalaţii de încălzire este AAGES Head Invest, firmă controlată de Gabor Molnar ce este şi Director General/Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aages Târgu Mureş.
1. Aages
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2021, 14:38)
Tare imi place de dl. Gabor Molnar. Comunica foarte bine si mai ca-ti vine sa cumperi AAG dupa ce-l asculti. Periodic ma felicit insa ca n-am dat urmare acestor imbolduri :)
Aages intelege sa:
- fidelizeze angajatii "cheie" prin programe _repetate_ de rascumparare actiuni
- fidelizeze actionarii mici prin dividende de _doar_ 3,7% ...
Reactia de azi pe bursa (-7%) spune multe despre cum priveste piata acest modus operandi al AAGES.
Aviz amatorilor!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2021, 19:32)
Stimate Domnule Anonim,
3,7% este într-adevăr mai puțin, decât cca.7%, cit am reușit să distribuim în 2019, și desigur nu ne bucurăm de acest lucru, însă dorim să împărțim dividende și in 2021, 2022 și așa mai departe.
Pentru ca să realizăm acest lucru, între altele este nevoie de oameni bine pregătiți, capabili să lucreze in condiții solicitante, și care să fie recompensați măcar simbolic pentru ceea ce fac și in interesul propriu desigur, dar la fel de bine pentru firmă și pentru acționarii ei.
Mulțumesc pentru interesul cu care ne urmăriți, mulțumesc tuturor acționarilor actuali și viitori ai AAGES și in numele colegilor cu care lucrez vă asigur, ca nu pentru vorbe trebuie să optați pentru acțiunile firmei, cii pentru ceea ce facem.
In curînd vom organiza ziua deschisă AAGES, invitându-vă să ne vizitați pentru a cunoaște și oamenii care fac ca produsele AAGES sa onoreze marca “made in România”
Cu salutări prietenești,
Molnár Gábor, directorul firmei AAGES SA
1.2. O fidelizare prost inteleasa la AAGES (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Axxa în data de 16.02.2021, 20:25)
Daca au incredere in ceea ce fac si in perspectivele societatii, managerii si acei "angajati cheie" care mai trebuie fidelizati ar putea cumpara actiuni din piata, dar nu o fac. O fi stiind ei de ce nu o fac. Actiunile primite gratuit nu comporta nici un risc, le poti vinde oricand in castig, mentinand astfel un pret jos pentru actiune, sa si-l poata permite toata lumea, numai managerii proprii nu.. Dovada si faptul ca actiunea evolueaza inca mult sub pretul umflat din ipo, iar majorarea de capital cu aport ramane, la un an de la initiere, fara sanse de realizare la pretul prevazut.
Rascumpararea propriilor actiuni este benefica si stimuleaza evolutia ulterioara daca actiunile dobandite sunt anulate si nu distribuite gratuit.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2021, 21:25)
Prin cointeresare in termeni general se înțelege asigurarea unui veni suplimentar acelora de care depinde buna funcționare a unei societăți comerciale, indiferent de activitatea acestuia.
Nu trebuie sa fi expert contabil sa calculezi ca modul cel mai economic pentru PROPRIETARI, deci și pentru acționari, de a asigura venituri sporite, celor care intr-un an au contribuit la realizările firmei, este participarea lor la profitul realizat, sub forma de acțiuni gratuite.
A oferi salarii mari, plătind impozitele aferente, diminuând astfel profitul, este o practica caracteristica firmelor de stat, despre care mai bine nu vorbim.
Distribuirea acțiunilor gratuite este o metoda care nu a fost inventată de AAGES, și care practicată corect, este benefică și celor care sunt “cointeresați” dar și proprietarilor, și acționarilor dacă vorbim de SA-uri.
Restul observațiilor Axxa nu le comentez, fiindcă deocamdată sunt un acționar al Aages sa.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Axxa în data de 17.02.2021, 08:48)
Ca mic actionar intr-o firma (fara putere de decizie in aga), in general vorbind, fara a ne raporta la emitentul in cauza, rascumpararea repetata a actiunilor in scopul distribuirii lor gartuite catre angajatii esentiali creeaza un sentiment de inechitate intre actionarii acelui emitent, sau chiar frustrare atunci cand vezi ca pretul actiunii bate pasul pe loc sau scade.
La polul opus, atunci cand CEO ul unei societati listate cumpara sistematic din piata actiuni la societatea pe care o conduce, imi da sentimentul ca decizia mea de a investi in acel emitent este buna, cu atat mai mult cand vad ca actiunea se apreciaza.
Exista alternativa distribuirii de dividende, impozitate cu doar 5%, sau chiar de actiuni gratuite pentru toti actionarii, in loc de dividende si folosirea profitului pentru finantarea activitatii.
1.5. rascumparare pt. salariati, manevra cu cantec (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2021, 16:24)
Sunt intru totul de acord cu opinia 1.4 (Axxa)
Cumpararea de actiuni din piata si acordarea acestora in mod gratuit anumitor salariati a devenit un veritabil 'modus operandi' pentru multe companii de la BVB, frecvent in detrimentul micilor actionari.
Eu unul am mult mai multa convingere sa raman in cadrul unei companii, atunci cand vad ca diversi angajati ai respectivei companii cumpara si ei din piata. Nu e nicio scofala sa primesti gratuite pe care apoi sa le descarci pe bursa, dar atunci cand pui la bataie proprii bani sa cumperi la compania ta, acela este un semnal puternic de incredere.
Din pacate gasim pe BVB suficiente situatii in care rascumpararea din piata de actiuni spre a fi distribuite unor salariati, poate fi mai degraba suspectata de:
- decapitalizarea companiei (mai ales in contextul crizei induse de pandemie)
- sifonarea partiala a profitului
- preluarea in timp a companiei "pe persoana fizica".
Si mai perfid: In cadrul IPO renunt la o parte din detinerea la propria-mi companie, dar raman majoritar. Dupa listarea companiei, fiind majoritar, votez in AGA si derulez programe repetate de rascumparare actiuni cu acordarea acestora inclusiv catre mine, ca salariat cheie la propria-mi companie.
Mi-am scazut cota in companie prin IPO, nu-i bai; fac rost de ele inapoi prin programele de rascumparari finantate din banii companiei.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2021, 18:40)
Aveți perfecta dreptate firmele care procedează asa si în fura in mod repetat pe micii actionari care au investit în ele. Rusine majoritarilor. Astfel de furturi ar trebui interzise prin lege.
1.7. Delistare (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2021, 20:26)
Nu numai interzise aceste furturi,ar trebui delistate societatile ale caror majoritari se ocupa cu asemenea manevre ordinare, iar micii actionari sa fie despagubiti la valoarea reala a actiunii,conform reglementarilor in vigoare.
1.8. Strugurii sunt acri daca nu ajungi la ele (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Alex în data de 18.02.2021, 07:47)
Cand tragi linie depinde pe ce termen vrei sa investesti, cati bani ai si in ce firma ! Restu is cuvinte aruncate aiurea. Cu toata stima, eu sunt actionar la AAGES printre altele, si nu regret ca am investit in firma asta. Am fost odata la ziua portilor deschise si pot sa spun ca am ramas surprins de organizarea AAGES si de reach-ul INTERNATIONAL a acesteia. Fiecare sa investeasca unde vrea, dar ma amuza ca multi comenteaza dar de facut cam putin. Strugurii sunt acrii intradevar daca nu ajungi la ele.
1.9. Strugurii sunt acri daca nu ajungi la EI (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2021, 09:48)
E de genul masculin alexut.
In afara de gargara de la portile deschise (vezi sa nu te traga curentul!), in buzunar ai simtit ceva? Ca la angajatii cheie sigur s-a simtit, si in mod cert nu curent de usi deschise.
1.10. a sz?l? máshol édes (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de Nagy Sandor în data de 18.02.2021, 17:59)
Kedves barátom Alex,
Probabil ca esti vreun insider de-al companiei daca arunci praf in ochi pe forum, schimband subiectul si aducand argumente despre "reach-ul INTERNATIONAL" al Aages.
Auzi acolo ... reach... international !
Cat persista la tine surprinderea vis a vis de maretul "reach INTERNATIONAL" ?
Nu te readuce rapid pe pamant vantul care bate prin buzunare intr-un an in care un actionar AAG primeste doar 3% dividend, in timp ce compania toaca bani sa mai cumpere inca 1% din capitalul social spre a-l da anumitor salariati ?
Eu nu sunt insider, doar unul care-si dramuieste banii din portofel si investeste in consecinta.
Ca actionar potential nu ma incalzeste deloc "reach-ul INTERNATIONAL" daca acesta nu e insotit de randamentul investitiei. Prefer sa cumpar la o companie "plictisitoare", care face afaceri doar local, dar da dividend mult mai mare decat al AAG.
In rest, sa auzim de bine.
Minden jót és szépet kívánok.
Nagy Sandor