Aberaţiile impozitării: Rotunjirea impozitului pe dividende

MIHAI IORDACHE, Vicepreşedinte ANPI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 decembrie 2005

În ziarul de vineri 9 decembrie arătam una dintre aberaţiile impozitării, obligarea emitenţilor să reţină contribuţia pentru asigurările de sănătate în cuantum de 6,5%, din dividende şi cîştigul realizat din vînzarea de acţiuni, de la persoanele care nu au altfel de venituri. Dacă în acel caz se poate invoca lipsa informaţiilor cu privire la nominalizarea celor care trebuie să achite contribuţia de sănătate, acum voi arăta alta, care nu are nevoie de nici-o precizare.

Este vorba despre reţinerea la sursă a impozitului pe dividend şi virarea acestuia la bugetul de stat. Precum se ştie, impozitul pe dividende se plăteşte în luna următoare celei în care s-a făcut plata. Dacă dividendele nu sînt plătite efectiv, impozitul trebuie plătit pînă la 31 decembrie al anului în care acesta trebuia plătit acţionarilor.

Conform art. 83, al.3 din Codul de procedură fiscală, impozitul se rotunjeşte prin adăugare la leu, evident nou. În cazul acţionarilor reziduali la SIF-uri, începe nenorocirea. Acţionarul deţine cîte cinci acţiuni la SIF 2, şase acţiuni la SIF 1, opt acţiuni la SIF 3, 10 acţiuni la SIFF 5 şi 38 acţiuni la SIF 4. La valoarea dividendului brut pentru anul fis-cal 2004, dividendul impozabil este de 0,3 RON (3.000 lei vechi) la SIF 1 şi SIF 2, de 0,52 RON la SIF 3, de 0,65 RON la SIF 5 şi de 1,9 RON la SIF 4. Impozitul de 10%, reprezintă în ordine 0,03 RON, 0,03 RON, 0,052 RON, 0,065 RON şi 0,19 RON. În total, un subscriitor de carnet cu certificate de proprietate are de plătit după lege un impozit pe dividende de 0,367 RON şi ar trebui să rămînă cu 3,303 RON, sau 33.030 lei vechi.

Datorită faptului că impozitul trebuie reţinut la sursă de către fiecare emitent, dar trebuie rotunjit la un leu nou, pentru dividende brute totale de 3,67 RON, are de plătit 5 RON, cîte un leu la fiecare SIF, căci despre aces-tea este vorba. Cum patru dintre cele cinci SIF-uri au repartizat dividende brute sub valoarea impozitului minim de un leu nou, numai de la SIF 4 acţionarii ar urma să plătească 0,9 RON. Mai grav este că SIF-urile Banat-Crişana, Moldova, Transilvania şi Oltenia trebuie să acopere din rezultate diferenţa dată de rotunjire. Pentru SIF Moldova care are cel mai mic pachet de acţiuni pentru un acţionar, conform declaraţiei unui oficial al fondului, pierderea reprezintă circa 83 miliarde lei vechi în acest an. Datorită diferenţei între valoarea dividendului, aceeaşi pierdere se va consemna şi la SIF 1 Banat-Crişana.

Bazat pe logica simplă că nici un acţionar care a intrat în posesia unui extras de cont cu acţiunile SIF, nu a vîndut acţiunile reziduale la un SIF şi le-a păstrat pe altele, numărul de acţionari trebuie să fie egal. Ca urmare, pierderea la SIF Transilvania ar trebui să fie de circa 61,6 miliarde, iar la SIF Oltenia, 41,5 miliarde lei vechi. Aceste sume se vor scădea din profitul anual, dacă nu se va produce o modificare legislativă. Din cîte am înţeles, există la Parlament o iniţiativă legislativă care să corecteze OUG 59/2005, aprobată prin Legea 210/2005, dar este foarte posibil ca datorită apropierii vacanţei să rămînă nediscutată şi în consecinţă neaprobată.

Plata unui impozit suplimentar necuvenit, încalcă prevederile Constituţiei, art 56. Sarcinile fiscale arătate mai sus, afectează între 4% şi 10% profitul anului 2005, care va fi resimţit de către toţi acţionarii, dar în special de cei care deţin milioane sau zeci de milioane de acţiuni. Personal, dacă nu mă voi decide să cumpăr vreo acţiune de aici încolo, nu sînt afectat. Dar asta nu este un motiv care să mă împiedice să arăt ceea ce cred că este greşit şi trebuie arătat în vederea îndreptării.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb