Grupul bancar olandez ABN Amro, controlat în prezent de statul olandez, a anunţat că în primul semestru al acestui an a înregistrat pierderi de 2,65 de miliarde euro. Banca olandeză naţionalizată precizează că pierderea semestrială de 2,65 de miliarde euro este cauzată în totalitate de operaţiunile RBS, în vreme ce operaţiunile preluate de către statul olandez sunt profitabile.
În anul 2007, un consorţiu format din grupul belgiano-olandez Fortis, cel bancar spaniol Banco Santander şi banca britanică Royal Bank of Scotland /RBS/ au preluat ABN Amro, cea mai mare bancă olandeză, pentru 71 miliarde euro. Preluarea ABN Amro a constituit cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul bancar, însă a intervenit cu doar câteva luni înainte de debutul crizei creditului pe piaţa imobiliară americană. Pe fondul crizei financiare internaţionale, în luna octombrie 2008 grupul financiar belgiano-olandez Fortis a fost dezmembrat după naţionalizarea de către Olanda a majorităţii operaţiunilor olandeze ale Fortis Bank Nederland, inclusiv activele ABN Amro, pentru 16,8 miliarde euro.
Din cauza complexităţii celor două serii de tranzacţii în care a fost implicată ABN Amro, procesul de separare a operaţiunilor ABN Amro preluate de RBS de operaţiunile ABN Amro preluate de statul olandez se derulează în continuare. Grupul bancar olandez a informat că procesul de separare urmează să se finalizeze până la sfârşitul acestui an. În urma acestei separări va lua naştere o bancă olandeză, controlată de stat, ABN AMRO Bank NV, care va fi apoi privatizată până în 2011, în timp ce restul operaţiunilor vor fi redenumite Royal Bank of Scotland NV.
În România, începând cu data de 15 octombrie, ABN Amro a devenit RBS România. În prezent, RBS România îşi desfăşoară activitatea în 15 oraşe prin intermediul celor 27 de sedii, dar şi cu ajutorul forţei de vânzari directe.