Academia de Artă Handmade Bucureşti organizează evenimentul "Moştenirea culturală a României"

A.B.
Miscellanea / 24 februarie

Academia de Artă Handmade Bucureşti organizează evenimentul "Moştenirea culturală a României"

Academia de Artă Handmade Bucureşti anunţă organizarea primei ediţii a conferinţei naţionale "Moştenirea culturală a României", un eveniment realizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Organizaţia Femeilor Antreprenor - OFA şi Asociaţia Solidaritate şi Egalitate, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Conferinţa a adus în atenţie provocările majore cu care se confruntă cultura românească, subfinanţată şi cu un interes scăzut din partea statului, punând în pericol conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional. De asemenea, au fost prezentate soluţii concrete pentru revitalizarea acestui domeniu esenţial al identităţii naţionale.

"În cadrul primei ediţii a conferinţei naţionale «Moştenirea culturală a României» au fost abordate subiecte legate de diversitatea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural, cu scopul de a contribui la promovarea valorilor autohtone, la consolidarea identităţii naţionale şi la transmiterea unui moşteniri care ne defineşte ca popor. Lipsa de finanţare a culturii, interesul infim al statului român faţă de acest domeniu, retragerea oamenilor de cultură din spaţiul politic şi din funcţiile de conducere a instituţiilor sunt elementele esenţiale care definesc starea de fapt în care ne aflăm acum", a declarat drd. Mioara Iofciulescu, Preşedinte fondator al Academiei de Artă Handmade Bucureşti şi iniţiatoarea acestui demers cultural.

Evenimentul, organizat marţi, 18 februarie a.c., la Teatrul Dramaturgilor din Bucureşti, face parte dintr-o serie de manifestări ce contribuie la construirea brandului de ţară Emblematic România. Prima ediţie a conferinţei a reunit personalităţi marcante ale culturii române, academicieni, experţi şi antreprenori, precum şi o numeroasă audienţă preocupată de arta, istoria şi literatura română.

"Mă bucură faptul că această iniţiativă a avut un impact atât de mare şi că a generat deja idei de proiecte esenţiale pentru România. Muzeul Naţional al Literaturii Române este un promotor deosebit de activ al culturii române, dorind ca prin evenimentele pe care le organizăm să aducem în atenţia publicului nu doar literatura, ci şi arta, istoria sau tradiţiile care ne definesc ca popor", a transmis prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Iată principalele declaraţii făcute cu această ocazie de către vorbitorii prezenţi la eveniment:

Academician Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, istoric şi cercetător: "România are un potenţial extraordinar şi trebuie să căutam mereu elementele constructive, pe acelea care adaugă un plus de valoare permanentă culturii şi societăţii noastre. (...) Prin urmare, iniţiativa acestei conferinţe este de două ori mai valoroasă, atât prin ceea ce construiţi acum, dar şi prin faptul că aduceţi în prim-plan acest reazem spiritual care este cultura noastră de odinioară. Mă bucur să mă alătur acestui proiect."

Academician Mircia Dumitrescu, grafician, sculptor şi pictor: "Sunt bucuros şi mândru că am reuşit să realizez manuscrisele eminesciene care au ajuns, prin grija Academiei Române, la toate bibliotecile mari din ţară. Constantin Noica spunea că, dacă vor fi publicate aceste manuscrise, românii se vor schimba ca mentalitate şi ca dorinţă de existenţă şi de încredere în ei. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, dar eu tot mai sper."

Varujan Vosganian, scriitor, economist şi om politic, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România: "Avem nevoie de o strategie culturală pe termen lung pentru a pune România pe harta lumii. Toate marile momente ale istoriei noastre naţionale din perioada modernă sunt legate de cultură şi, mai ales, de literatură. (...) Cultura a fost mereu legată de conştiinţa noastră, iar azi suntem într-un moment de cumpănă, suntem însinguraţi, suntem deposedaţi de această dimensiune."

Camelia Botezatu, preşedinta Emblematic România şi consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă - Secretariatul General al Guvernului: "Este destul de greu să construieşti un brand de ţară, iar prin Emblematic România aducem în prim-plan reperele de excelenţă din diferite domenii - sănătate, educaţie, cultură, apărare şi multe altele. Societatea civilă poate veni în sprijinul instituţiilor de stat şi trebuie să punem umărul cu toţii pentru a face o schimbare în bine. Guvernul elaborează în această perioadă Planul Naţional de Acţiune 2025-2027 care poate include şi proiecte propuse de societatea civilă."

Dalina Bădescu, doctor în arhitectură, critic şi istoric de artă, vicepreşedinta Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România: "Avem nevoie de evaluare în artă şi este necesar să devenim conştienţi de valoarea patrimoniului nostru. De ce ajung obiectele de artă să valoreze sute de milioane sau miliarde? Pentru că ele sunt cele care trec testul timpului, sunt cele care rămân generaţiilor viitoare şi cele care contează cu adevărat."

Ada Vertan, producător şi regizor de film şi televiziune, jurnalist, editor de cărţi şi reviste, scriitoare: "Ar fi nevoie de un program special pentru promovarea figurilor ilustre din istorie şi literatură, dar bugetele alocate pentru astfel de proiecte cinematografice sunt extrem de mici. (...) Filmul are o penetrare foarte mare, este un instrument creativ prin care mesajul şi povestea ajung rapid la un public numeros. România are un potenţial imens, dar statul român nu sprijină acest domeniu."

Elena Olariu, doctor în istorie, expert atestat pentru bunuri cu valoare artistică, Director Adjunct al Muzeului Municipiului Bucureşti: "Muzeul are sarcina de a face educaţie culturală, deşi manuale de istoria artei nu există în România. În Occident se face educaţie artistică de la vârste foarte mici, ceea ce le conferă copiilor o bază de cunoaştere. Istoria artei este cea mai sofisticată ştiinţă, pentru care statul român nu face niciun fel de investiţie şi nu arată niciun fel de interes, din păcate."

Sorin Chiriţă, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Regională şi Politici Europene, coordonator programe educaţionale integrate în cadrul Şcolii Internaţionale pentru Patrimoniu, Cultura şi Artă "Constantin Brâncuşi": "Bucureştiul generează un PIB mai mare decât Bulgaria şi a înregistrat, în ultimii zece ani, cea mai rapidă creştere economică, în termeni procentuali, din lume. Această dezvoltare a atras un număr tot mai mare de turişti care, după ce vizitează România, devin promotori ai patrimoniului nostru cultural."

Temele abordate în cadrul celor două paneluri ale conferinţei naţionale "Moştenirea culturală a României" au generat dezbateri interactive, care au evidenţiat necesitatea dezvoltării unei strategii culturale pe termen lung. Pentru realizarea acestui demers, participanţii au subliniat însă necesitatea sprijinului financiar din partea statului, dar şi implicarea activă a societăţii civile.

Prima ediţie a conferinţei naţionale "Moştenirea culturală a României" a fost organizată cu sprijinul: Puratos România, Atlantis România, Camera de Comerţ România-Marea Britanie, Bilbor şi Budureasca şi promovată cu sprijinul partenerilor media: Ziarul News, Future Economy, Trinitas TV, Tele7abc, Canal 33, Business Voice, Agerpres şi Club Antreprenor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7511
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2851
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0054
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.4343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb