Inteligenţa artificială (IA) va fi tehnologia dominantă a următorului deceniu. Drept urmare, abilităţile în domeniul IA vor deveni din ce în ce mai importante atât în viaţa noastră profesională, cât şi în cea personală. Acesta este punctul de vedere larg împărtăşit de cele peste 11.000 de persoane din întreaga lume chestionate în cadrul sondajului Bosch Tech Compass de anul acesta. În Germania, un procent de 72% consideră că IA va fi tehnologia dominantă a următorului deceniu în ţara lor. Cu doar doi ani în urmă, proporţia era de numai 42 la sută. Cu alte cuvinte, respondenţii din Germania văd acum un potenţial şi mai mare al tehnologiei decât cei din restul lumii, al căror procentaj este de 67%.
Aceiaşi respondenţi consideră inteligenţa artificială mult mai importantă decât orice altă tehnologie. În Germania, roboţii industriali sunt pe locul doi, menţionaţi de 25 la sută dintre respondenţi, 23 la sută alegând hidrogenul şi celulele de carburant. La nivel mondial, tehnologia 5G este pe locul doi, menţionată de 32% dintre respondenţi, în timp ce 24% au menţionat conducerea automată.
Dar, în ciuda recunoaşterii importanţei inteligenţei artificiale în Germania, pare să existe încă puţin interes pentru această tehnologie. De fapt, unul din trei respondenţi din Germania a declarat că nu intenţionează să dobândească abilităţi în domeniul inteligenţei artificiale. În medie, în ţările în care a fost efectuat sondajul, proporţia celor care nu doresc să se instruiască în materie de IA este de doar 18%; în India, China şi Brazilia, acest procent este sub 10%.
"Inteligenţa artificiala constituie un impuls pentru inovaţie. Poate transforma industria la nivel mondial în aproape acelaşi mod ca şi inventarea computerului", a declarat dr. Tanja Rueckert, membră în consiliul de administraţie şi CDO al Robert Bosch GmbH. "Această tehnologie oferă oportunităţi de excepţie. Este, de asemenea, sarcina societăţii în ansamblu să clarifice acest potenţial şi să promoveze acceptarea în rândul publicului larg."
Aproximativ 34% dintre respondenţii din Germania sunt de acord cu afirmaţia că IA va avea un impact pozitiv asupra societăţii. Această proporţie a crescut în ultimii ani; în 2023, de exemplu, era încă de 26 la sută. Cu toate acestea, atitudinea faţă de IA în alte ţări este şi mai optimistă: în China, până la 66% dintre respondenţi se aşteaptă la un impact pozitiv.
Pentru a răspunde importanţei tot mai mari a inteligenţei artificiale, 57% dintre respondenţii din Germania sunt de acord ca aceasta ar trebui să fie predată ca materie şcolară. La nivel mondial, procentajul celor care sunt în favoarea acestui lucru este de 63 la sută. "Concurenţa pentru specialiştii IA este deja în plină desfăşurare în întreaga lume şi va creşte în viitor", a declarat Rueckert. "Includerea inteligenţei artificiale în programa şcolară ar fi un pas important pentru a ne asigura că Germania are specialiştii IA de care va avea nevoie în viitor."
Pentru 41% dintre respondenţii din Germania, competenţele în domeniul inteligenţei artificiale sunt deja importante în cadrul locurilor de muncă actuale; la nivel mondial, 56% consideră că astfel de abilităţi sunt foarte importante. Franţa, unde procentajul corespunzător este de 38 la sută, este singura ţară în care valoarea este chiar mai mică decât în Germania. În schimb, 83% dintre respondenţii din India au nevoie de aceste abilităţi pentru activitatea lor. În ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi, 60% dintre respondenţii din Germania preconizează că în viitor competenţele din domeniul inteligenţei artificiale vor fi "importante" sau "foarte importante". Procentajul la nivel mondial este de 71%.
În timp ce mai mult de unul din doi oameni de la nivel global utilizează deja inteligenţa artificială cel puţin ocazional la locul de muncă, procentajul corespunzător pentru Germania este de doar aproximativ 45 la sută. Atât în China, cât şi în India, 69% dintre respondenţi folosesc deja inteligenţa artificială la locul de muncă.
Un posibil motiv pentru care oamenii din Germania sunt încă relativ precauţi când vine vorba de IA este faptul că noile tehnologii sunt în general percepute mai pozitiv în alte părţi ale lumii. În timp ce 45 la sută dintre respondenţii din Germania sunt de acord cu importanţa de a fi la curent cu cele mai recente evoluţii tehnologice şi 62 la sută declară că le place să se familiarizeze cu tehnologiile noi şi doresc să înţeleagă cum funcţionează, ambele procentaje sunt mai mici decât media de la nivel global. În India, de exemplu, 74% dintre respondenţi au declarat că doresc să fie la curent cu evoluţiile tehnologice şi 79% dintre oameni spun că le place să se familiarizeze cu tehnologiile noi.
"Profesioniştii din întreaga lume trebuie să accepte inteligenţa artificială: aceasta va deveni o abilitate esenţială şi complementară în viaţa profesională", a declarat Rueckert. "Inteligenţa artificială generativă va afecta modul în care învăţăm, lucrăm şi colaborăm, aducând schimbări semnificative fluxurilor de lucru şi proceselor din cadrul companiilor. De aceea, noi, cei din cadrul Bosch, credem că este important să ne sprijinim angajaţii în parcursul lor şi să le oferim o dezvoltare profesională adecvată. Am instruit deja peste 65.000 de angajaţi în domeniul inteligenţei artificiale în cadrul propriei noastre Academii IA. Aceste cursuri de instruire sunt disponibile online pentru toţi angajaţii. De asemenea, le explicăm avantajele: inteligenţa artificială generativă îi poate sprijini, eliberându-i de sarcinile simple şi repetitive din activitatea lor de zi cu zi."
Cu toate acestea, s-ar părea că mulţi lucrători din Germania nu beneficiază încă de niciun fel de educaţie legată de inteligenţa artificială: doar 18% dintre respondenţi au declarat că au beneficiat de instruire în domeniul inteligenţei artificiale la locul de muncă. La nivel mondial, de astfel de instruire a beneficiat un procentaj de 28%.
Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor germani au puţine îngrijorări cu privire la locurile lor de muncă: în timp ce o treime consideră că inteligenţa artificială este un risc pentru locul lor de muncă, două treimi consideră că "nu" reprezintă sau că "probabil nu" reprezintă un risc. Procentajul global corespunzător este de aproximativ 50 la sută.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2025, 14:10)
Este si nevoie de IA,
mai ales la clasa politica actuala