Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a dezbătut, ieri, posibila achiziţie de active la scară largă, ca măsură menită să preîntâmpine deflaţia în zona euro, potrivit afirmaţiilor făcute de preşedintele instituţiei, Mario Draghi.
Oficialul BCE a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă ce a urmat şedinţei de politică monetară: "A fost o discuţie despre relaxarea cantitativă, posibilitate ce nu a fost neglijată. Consiliul guvernatorilor este unanim şi în angajamentul său privind utilizarea unor instrumente neconvenţionale în cadrul mandatului".
Conducerea BCE discută pe marginea unor astfel de instrumente în condiţiile în care inflaţia din regiune a încetinit, ajungând la un nivel de 0,5% - un sfert din ţinta băncii, de 2%. Printre măsurile avute în vizor de BCE într-un moment în care euro creşte, iar şomajul este la un nivel ridicat, ameninţând redresarea, se numără noi reduceri de dobândă, respectiv o posibilă introducere a dobânzilor negative la depozite.
Amintim că inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5% (nivelul minim din 2009 până în prezent), de la 0,7% în februarie, potrivit Eurostat. Inflaţia din uniunea monetară se menţine sub pragul de 1% de şase luni consecutive.
BCE va menţine dobânzile la un nivel redus atâta vreme cât va fi necesar şi va lua în considerare toate instrumentele avute la dispoziţie, conform afirmaţiilor lui Draghi. "Cea mai mare temere a mea este stagnarea prelungită pe o perioadă de timp ce depăşeşte scenariul nostru de bază. Unul dintre cele mai mari pericole la adresa Europei este şomajul foarte ridicat", a spus preşedintele BCE, adăugând: "Privind în perspectivă, vom monitoriza foarte atent evoluţiile şi vom lua în calcul toate instrumentele avute la dispoziţie. Suntem fermi în hotărârea noastră de a menţine un grad ridicat de acomodare monetară şi de acţiona rapid în caz că va fi nevoie".
Ieri, Draghi a adus în atenţie, de asemenea, temerile generate de aprecierea euro, după ce cursul acestei monede a câştigat 7% faţă de dolar, în ultimul an. Euro era cotat la 1,3720 dolari ieri, la ora 10.03, la New York, în scădere cu 0,3% faţă de ziua precedentă. Înaintea afirmaţiilor lui Mario Draghi, euro avea un curs de 1,3760 dolari.
BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, unde se află de la începutul lunii noiembrie. Decizia a fost anticipată de analişti.
BCE anticipează pentru acest an o inflaţie de 1%, iar pentru 2015 - de 1,3%.
•
Directorul FMI, Christine Lagarde, a avertizat, săptămâna aceasta, că riscul unei perioade de inflaţie redusă, mai ales în zona euro, reprezintă o ameninţare majoră pentru stabilitatea globală. Lagarde le-a solicitat BCE şi Băncii Japoniei să continue politicile monetare de relaxare, în vederea combaterii inflaţiei scăzute.
"Este nevoie ca BCE să adopte o relaxare suplimentară a politicilor monetare, prin măsuri neconvenţionale, ca să lupte împotriva inflaţiei scăzute", a afirmat Lagarde.