ACORD CU CREDITORII Ciprul trebuie să lichideze "Laiki Bank"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2013

Ciprul trebuie să lichideze "Laiki Bank"

UPDATE 16:24: Depozitele mai mari de 100.000 din UE ar putea fi implicate în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate

Deponenţii unor sume mai mari de 100.000 de euro din UE cu sumele neasigurate ar putea fi implicaţi în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate, potrivit unui proiect legislativ al Comisiei Europene.

"Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau în viitor", a afirmat purtătorul de cuvânt al comisarului european responsabil cu reglementarea financiară, Michel Barnier.

"În propunerea Comisiei, care este în discuţie, nu este exclus faptul că depozitele de peste 100.000 de euro ar putea fi instrumente eligibile pentru bail-in", a mai precizat purtătorul de cuvânt al oficialului european.

---

UPDATE 14:43: Piraeus Bank preia unităţile greceşti ale Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) şi Hellenic Bank

Piraeus Bank va prelua unităţile din Grecia ale băncilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) şi Hellenic Bank, relatează sursele de presă internaţionale.

Piraeus Bank a finalizat această preluare pentru 524 milioane de euro.

---

UPDATE 14:18: Preşedintele Bank of Cyprus a demisionat

Preşedintele Bank of Cyprus, Andreas Artemis, a demisionat astăzi de la conducerea instituţiei de credit, în urma acordului dintre Cipru şi zona euro, care prevede restructurarea băncii pe care o conduce şi închiderea Cyprus Popular Bank (Laiki), informează sursele de presă.

---

Update 08:25: Banca Centrală a Ciprului a anunţat că toate băncile vor rămâne închise până joi, se arată într-un comunicat de presă, citat de sursele de presă internaţionale.

Michael Sarris, ministrul cipriot al Finanţelor, a luat această hotărâre după consultarea cu guvernatorul Băncii Centrale, cu scopul "de a asigura buna funcţionare a întregului sistem bancar", se arată în comunicat.

---

Autorităţile din Cipru au reuşit să ajungă, ieri dimineaţă, la un acord cu creditorii internaţionali, în baza căruia guvernul de la Nicosia va beneficia de o susţinere financiară de 10 miliarde euro, însă va fi nevoit să închidă cea de-a doua mare bancă din ţară, "Popular Bank of Cyprus" ("Laiki Bank").

Înţelegerea a venit cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului acordat de zona euro Ciprului pentru realizarea unui acord, astfel că ţara va evita colapsul sistemului bancar şi ieşirea din uniunea monetară. Amintim că, la finele săptămâ-nii trecute, Banca Centrală Europeană a avertizat Ciprul că, în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional până luni (ieri - n.r.), va opri accesul băncilor cipriote la fondurile de urgenţă.

Acordul de ieri a pus capăt negocierilor intense din ultimele zile, după ce Parlamentul cipriot a respins marţea trecută taxarea tuturor depozitelor bancare - o condiţie din acordul iniţial pentru un pachet de împrumut de 10 miliarde euro.

Noua înţelegere cu UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI prevede închiderea "Laiki", respectiv transferul depozitelor mai mici de 100.000 de euro constituite la această instituţie către "Bank of Cyprus" (cea mai mare bancă din ţară), în vederea creării unei "bănci bune".

Depozitele de peste 100.000 euro din ambele bănci, care nu sunt garantate sub legea UE, vor fi îngheţate şi utilizate la achitarea datoriilor "Laiki", respectiv la recapitalizarea "Bank of Cyprus" printr-o conversie depozite/acţiuni. "Bank of Cyprus" va prelua astfel responsabilitatea pentru o datorie de 9 miliarde de euro a "Laiki" către mecanismul de lichiditate de urgenţă al zonei euro.

Ieri, banca centrală din Cipru a numit un administrator special însărcinat cu lichidarea "Laiki".

De precizat că sumele de peste 100.000 de euro din depozitele de la "Bank of Cyprus" vor fi taxate cu până la 40%, urmând ca nivelul final să fie stabilit de experţi ai Comisiei Europene şi FMI, după o serie de calcule.

Prin măsurile amintite, Ciprul va obţine 4,2 miliarde euro, conform anunţului făcut de preşedintele Eurogroup (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro), Jeroen Dijssebloem.

În urma închiderii "Laiki", mii de posturi vor fi pierdute.

Menţionăm că, faţă de planul anunţat de Cipru în urmă cu o săptămână, doar depozitele mari de la cele două bănci vor înregistra pierderi. Împreună, "Laiki" şi "Bank of Cyprus" au circa jumătate din depozitele totale de la nivelul sectorului bancar cipriot.

Restructurarea sectorului bancar din Cipru nu are nevoie de acordul Parlamentului de la Nicosia, întrucât legislaţia necesară finalizării procesului a fost deja votată, conform spuselor ministrului de finanţe al Germaniei.

Soluţia finală privind salvarea Ciprului este foarte apropiată de cea propusă de FMI în urmă cu o săptămână, împreună cu Germania. FMI şi guvernul de la Berlin au susţinut atât închiderea "Laiki", cât şi a "Bank of Cyprus", cu pierderi de circa 20-40% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

În opinia analiştilor, pierderile din depozite vor avea un efect "catastrofal" asupra Ciprului, conducând la un declin de 10% al economiei ţării în acest an şi de 8% anul viitor. Specialiştii sunt de părere că, per total, economia ţării va pierde 23% din motivul menţionat.

Ieri, la bancomatele "Laiki", puteau fi observate cozi pentru retrageri de numerar, însă tranzacţiile au fost limitate la 100 de euro/zi.

Băncile cipriote au fost închise toată săptămâna trecută şi urmează să fie deschise astăzi.

Acordul aprobat de Eurogroup pentru susţinerea financiară a Ciprului este echitabil şi poate stabiliza situaţia din ţară, a declarat ieri ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble. Oficialul de la Berlin a afirmat: "Rezultatul negocierilor este echitabil pentru toate părţile implicate. Cu soluţia găsită, Cipru are o şansă bună să restabilească încrederea pierdută. Este cea mai bună cale, chiar dacă nu este cea mai uşoară".

Sute de protestatari au manifestat duminică în faţa Palatului prezidenţial din Nicosia, cerând troicii creditorilor să părăsească Ciprul. Ieri, străzile din Nicosia erau "mai liniştite", fiind sărbătoare naţională.

Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate este echivalentă cu furtul, în opinia premierului rus Dmitri Medvedev.

Euro avea un curs de 1,2876 dolari ieri, la ora 12.21, la New York, mai mic cu 0,9% faţă de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb