Comisia Europeană, Parlamentul şi statele membre au ajuns, ieri, la un acord asupra unei legi privind spălarea banilor, în baza căreia vor fi introduse registre ce permit identificarea beneficiarilor firmelor paravan şi la care vor putea avea acces jurnaliştii de investigaţii, relatează AFP, conform Agerpres.
Acordul prevede obligativitatea pentru statele UE de a ţine registre publice ce conţin numele beneficiarilor efectivi ai societăţilor comerciale, fundaţiilor şi trusturilor, cu scopul împiedicării firmelor false să transfere bani murdari.
Persoanele sau organizaţiile care manifestă "un interes legitim", îndeosebi jurnaliştii de investigaţii, vor putea avea acces la unele detalii referitoare la identitatea beneficiarilor efectivi.
"Este vorba de un progres crucial", în măsura în care societăţile comerciale netransparente "sunt în centrul mecanismelor de evaziune fiscală şi de finanţare a crimei organizate la scară mare, în Europa, precum şi în ţările în curs de dezvoltare", a precizat Eva Joly, eurodeputat ecologist.
În opinia sa, compromisul la care s-a ajuns ieri "nu este decât o primă etapă", din cauza unui "blocaj al unor state", care a fragilizat proiectul privind un registru într-adevăr public.