Acord în Congresul american pentru majorarea plafonului de îndatorare

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2011

Acord în Congresul american pentru majorarea plafonului de îndatorare

Pe pieţele valutare sunt temeri privind o eventuală reducere a calificativului SUA

Liderii republicani şi democraţi din Congresul american au ajuns, duminică noaptea, după luni de negocieri tensionate, la un acord privind reducerea cheltuielilor publice, respectiv creşterea plafonului de îndatorare, ceea ce va împiedica SUA să intre în incapacitate de plată.

"Responsabilii celor două partide din cele două Camere au ajuns la un acord care va reduce deficitul şi va permite evitarea incapacităţii de plată, care ar fi avut un efect devastator asupra economiei noastre", a anunţat preşedintele american, Barack Obama.

Acordul - care urma să fie supus, ieri, dezbaterii, respectiv votului Camerei Reprezentanţilor şi Senatului - prevede majorarea plafonului de îndatorare cu cel puţin 2.100 de miliarde dolari, de la circa 14.300 miliarde dolari, şi reducerea cu aproape 2.500 de miliarde dolari a cheltuielilor, în decurs de zece ani.

Liderul de la Casa Albă a precizat ca acordul nu este cel pe care şi l-ar fi dorit, dar a subliniat că acest compromis va ajuta în problema deficitului SUA.

Conform proiectului, într-o primă etapă, mărirea plafonului datoriei va fi făcută cu 900 de miliarde dolari, iar cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 917 miliarde dolari. Atât creşterea plafonului datoriilor, cât şi tăierile cheltuielilor bugetare vor merge în paralel şi proporţional.

O comisie parlamentară special creată din republicani şi democraţi va urma să identifice, până la finele lunii noiembrie, noi posibilităţi de reducere a cheltuielilor, în valoare de 1.500 de miliarde dolari.

Menţionăm că Trezoreria Statelor Unite intenţiona, ieri, să atragă peste 50 de miliarde de dolari prin vânzarea de titluri cu scadenţă la trei şi şase luni, potrivit oficialilor instituţiei şi ai Federal Reserve, citaţi de CNBC.

Dolarul şi euro, la minime istorice în raport cu francul

Dolarul şi euro au atins, ieri, noi cursuri minime istorice în raport cu francul elveţian, pe fondul temerilor privind posibilitatea reducerii ratingului de credit al Statelor Unite.

Totodată, analiştii cred că planul stabilit de Congres va încetini expansiunea economiei americane.

Dolarul a coborât cu 0,7%, la 78 de centime, iar euro - cu 1%, la 1,1199 franci. Pe piaţa SUA, euro avea un curs de 1,4265 dolari la ora 10.34, cu 0,9% mai mic decât vineri.

Deşi politicienii americani au ajuns la un acord privind creşterea plafonului datoriei publice, mulţi investitori sunt îngrijoraţi că agenţiile de evaluare financiară ar putea reduce ratingul de top "AAA" al Statelor Unite.

Aurul, în scădere

Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 6,60 dolari (0,4%) ieri, la ora 10.26, la Comex New York, ajungând la 1.624,60 dolari/uncie. La data de 29 iulie, preţul metalului preţios atingea maximul istoric de 1.637,50 dolari uncia, pe fondul temerilor legate de situaţia datoriilor din Statele Unite. Anul acesta, cotaţia aurului a câştigat 14 procente.

Democraţii şi republicanii din Congresul SUA au fost, în ultima vreme, într-un impas în privinţa adoptării unui plan pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea plafonului de îndatorare, iar Statele Unite riscau să intre astăzi în incapacitate de plată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb