Acord între BRD şi IFC pentru finanţarea proiectelor sustenabile şi a IMM-urilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie

Maria Rousseva, CEO BRD Groupe Societe Generale, şi Makhtar Diop, Managing Director al IFC

Maria Rousseva, CEO BRD Groupe Societe Generale, şi Makhtar Diop, Managing Director al IFC

English Version

BRD şi IFC au încheiat o tranzacţie de referinţă de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT) Valoarea garantată de IFC se ridică la 700 milioane euro Î n schimb, BRD va acorda credite de 315 milioane euro pentru finanţarea proiectelor sustenabile depuse de IMM-uri Este prima tranzacţie de tip SRT în România atât pentru IFC, cât şi pentru BRD

BRD Groupe Societe Generale şi International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, au încheiat, ieri, o tranzacţie de referinţă de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), care va elibera capital cu ajutorul căruia BRD va accelera finanţarea proiectelor sustenabile cu impact în România. În cadrul tranzacţiei, IFC va furniza o garanţie de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 milioane euro care cuprinde credite pentru IMM-uri şi finanţări pentru companii mari. Capitalul eliberat prin tranzacţia SRT îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane euro pentru finanţarea iniţiativelor legate de climă şi pentru susţinerea antreprenoriatului feminin din ţara noastră.

Tranzacţiile de tip SRT sunt instrumente de gestionare a capitalului utilizate pe scară largă de bănci. IFC a jucat un rol-cheie în introducerea lor pe pieţele emergente, inclusiv în Europa Centrală şi de Est. Resursele de capital eliberate prin astfel de tranzacţii pot fi realocate pentru finanţarea proiectelor cu impact puternic asupra dezvoltării.

Tranzacţia parafată ieri face parte din acordul semnat la începutul anului 2024 între Societe Generale şi IFC pentru a consolida colaborarea dintre cele două instituţii în vederea accelerării sprijinului acordat proiectelor de finanţare sustenabilă. În timp ce grupul Societe Generale foloseşte deja SRT care redistribuie capitalul către credite legate de sustenabilitate, este prima oară când BRD recurge la un astfel de instrument.

Maria Rousseva, CEO BRD Groupe Societe Generale căa declarat: "BRD este dedicată construirii unei economii sustenabile în România, iar angajamentele în materie de ESG sunt în centrul strategiei noastre. Am demonstrat acest lucru în ultimii ani prin creşterea tot mai puternică a finanţării cu impact pozitiv. Ne bucurăm să colaborăm cu IFC la acest nou acord care ne va permite să ne accelerăm dezvoltarea în acest domeniu important. Vorbim despre un transfer semnificativ ce preia o parte importantă din riscpentru a elibera mai mult capital pentru finanţarea economie româneşti. (...) Vor fi finanţate proiecte care privesc tranziţia verde, proiecte inovative şi va fi susţinut antreprenoriatul feminin. Planul nostru este ca în următorii doi ani şi jumătate să investim primele 315 milioane euro în proiecte verzi, în proiecte care se referă la tranziţia energetică, în susţinerea IMM-urilor, dar şi în finanţările blue, adică în proiecte inovative privind purificare apei, precum şi în proiecte de infrastructură, turism şi producţie legate de utilizarea apei".

Domnia sa a precizat că odată dezvoltat acest nou instrument financiar, BRD va creşte portofoliul destinat susţinerii economiei sustenabile, pentru a finanţa cât mai multe proiecte ale mediului de afaceri din ţara noastră.

Makhtar Diop, Managing Director al IFC, a declarat: "Această tranzacţie marchează un moment important în parteneriatul nostru de lungă durată cu Societe Generale, demonstrând angajamentul nostru comun de a dezvolta soluţii inovatoare de finanţare. Prin acest acord SRT - o premieră atât pentru IFC, cât şi pentru BRD în România - investim în viitorul ţării pentru a accelera creşterea economică durabilă şi favorabilă incluziunii. Vorbim despre un produs complex, adaptat perfect pieţelor emergentede capital. Este un instrument financiar inovativ care a fost testat pe celelalte pieţe de capital şi, odată dezvoltat, banca poate mări fondurile alocate pentru creditarea companiilor în vederea finanţării proiectelor sustenabile. Practic putem vorbi astăzi despre primul bond de sustenabilitate din România. Obiectivul nostru este să păstrăm Pământul cât mai sigur şi mai verde".

Această tranzacţie SRT este unul din cele două acorduri-cheie ale IFC care vizează catalizarea tranziţiei verzi a României, creşterea incluziunii financiare şi stimularea creşterii sustenabile, anunţate în cursul primei vizite efectuate săptămâna aceasta de Makhtar Diop în România.

BRD are un istoric de succes în finanţarea sustenabilă, cu credite ce depăşesc 800 de milioane de euro în ultimii trei ani şi organizarea a două ediţii ale Climate Change Summit în România.

BRD Groupe Societe Generale operează o reţea de 423 de unităţi, iar activele sale totale s-au ridicat, la sfârşitul lunii decembrie 2023, la 81,4 miliarde lei. BRD face parte din Societe Generale, una dintre cele mai importante bănci europeane, cu peste 126.000 de angajaţi care servesc aproximativ 25 milioane clienţi din 65 de ţări din întreaga lume. Grupul conduce trei linii complementare de business, care includ oferte ESG pentru toate tipurile de clienţi:

-Servicii bancare de retail, private banking şi asigurări în Franţa

-Global banking şi soluţii pentru investitori

-Retail banking internaţional, servicii de mobilitate şi leasing

International Finance Corporation (IFC) - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat în pieţele emergente. IFC este prezentă în peste 100 de ţări, folosind capitalul, know-how-ul şi influenţa proprie pentru a crea pieţe şi oportunităţi în ţările în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2023, IFC a alocat un volum-record de 43,7 miliarde dolari întreprinderilor private şi instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare, sprijinind sectorul privat în demersul lui de a pune capăt sărăciei extreme şi a spori prosperitatea, în contextul în care economiile se confruntă cu impactul unor crize globale complexe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb