Acţionarii BVB şi-au pierdut vlaga

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2015

Acţionarii BVB şi-au pierdut vlaga

AGA a aprobat dividendele, într-o linişte neobişnuită

Nimeni nu a întrebat de bonusul lui Sobolewski pentru 2014

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu a fost "deranjată" cu prea multe întrebări, ieri, la Adunarea Generală de bilanţ, unde acţionarii s-au rezumat la a-şi aproba dividendele şi bugetul pentru 2015.

Deşi cvorumul a fost de 52,4%, în sală au fost prezenţi numai vreo zece acţionari, potrivit unor surse prezente la şedinţă.

De obicei, la Adunările Generale de la BVB, acţionarii se prezentau în număr mare şi bombardau cu întrebări conducerea, ca să afle planurile de dezvoltare sau să li se explice acţiunile întreprinse.

Acum, însă, liniştea a fost tulburată de o singură persoană, într-o şedinţă caracterizată de voci din piaţă drept "plictisitoare".

Un acţionar a dorit să ştie la cât se ridică procentul discounturilor acordate market makerilor în veniturile BVB. Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, nu a venit cu o cifră, ci a spus că aceste discounturi reprezintă "soluţii pentru creşterea lichidităţii", conform surselor.

Ok! La cât se ridică ponderea "soluţiilor pentru creşterea lichidităţii" în veniturile BVB? Conducerea Bursei nu a răspuns.

Acţionarul a întrebat şi care sunt planurile pentru Casa de Compensare Bucureşti (CCB), iar reprezentanţii BVB au răspuns că se gândesc să înfiinţeze o contraparte centrală, instituţie impusă la nivel european pentru decontarea derivatelor, care necesită un capital minim de 7,5 milioane de euro.

Întrebaţi cu ce bani va fi înfiinţată această instituţie - cu cele 10-12 milioane de euro disponibile la BVB sau prin atragerea altor surse - Ludwik Sobolewski a spus că se gândeşte, conform relatărilor surselor noastre.

Bursele noastre nu au reuşit să înfiinţeze o CCP locală, iar BVB şi-a încetat activitatea pe derivate, în timp ce Sibex s-a orientat către serviciile grecilor de la Athex. În curând, însă, şi piaţa spot va avea nevoie de o CCP, iar timpul se scurge fără ca vreun proiect local să iasă la iveală.

Cireaşa de pe tort a fost întrebarea despre stadiul promovării la statutul de piaţă emergentă, la care Lucian Anghel, preşedintele BVB, a răspuns, în stilul caracteristic, că procesul este unul de durată şi că îndeplinim criteriile calitative.

Nimeni nu a întrebat, în AGA, despre cuantumul bonusului cuvenit lui Ludwik Sobolewski pentru rezultatele din 2014. Conform contractului pentru funcţia de director general, prima pentru anul trecut se canlculează în funcţie de indicatori care se compară cu cei din 2012, astfel că pe majoritatea Sobolewski îi trece cu brio.

Pentru numai trei luni de zile de activitate la BVB, în 2013, directorul general a încasat un bonus de 150.000 de euro, iar cel de anul acesta se anunţă şi mai şi.

Acţionarii BVB au aprobat, ieri, pe repede înainte, distribuirea de dividende în valoare de 11,18 milioane de lei (2,52 milioane euro), ceea ce reprezintă 94% din profitul net de anul trecut.

Acţionarii au mai aprobat, ieri, şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2015, prin care BVB îşi propune să obţină un profit net de 13,82 milioane de lei, cu 16% mai mare faţă de 2014.

Totodată, indemnizaţia cuvenită membrilor Consiliului de Administraţie va rămâne la nivelul anului 2014, în cuantum de 3.700 lei net. Administratorii vor lua bonus 6 indemnizaţii lunare, pentru achiziţia de acţiuni BVB.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Adina, cum ai ajuns la concluzia ca in curând "şi piaţa spot va avea nevoie de o CCP" ?

    1. Sobolewsky a spus ca ''nu au nevoie de CCP pentru derivate, deoarece piata derivatelor nu este un proiect in acest moment, dar este nevoie de CCP pentru spot''.

      Printre serviciile care pot să fie prestate de un depozitar central după autorizarea conform Regulamentului UE nr.909/2014 nu se regăsesc activitățile de compensare (clearing, exact ce face un CCP).

      raspuns incorect, Adina, deoarce si potrivit acelui regulament, depozitaru central poate continua sa faca settlement on a net basis care presupune clearing. hai sa fim un pic mai rigurosi cand evocam un astfel de temei juridic.

    Nimeni nu a intrebat de contributia BVB la devalizarea Harinvest? Nimeni n-a intrebat de tupeul BVB de a cere comisioane pt tranzactiile frauduloase de l Harinvest ????? Nimeni n-a intrebat de ce la un an si jumatate de la praduirea investitorilor de la

    Harinvest nu a fost accesat Fondul de compensare ? Nimeni n-a intrebat de cata credibilitate se mai bucura piata de capital din Romania in aceste conditii ???? Sau subiectul Harinvest e ingropat in uitare ?????? 

    1. Zero credibilitate. Grupuri infractionale duc bvb in metastaza.

    Nu intra bani in piata de la cei de pe retail. Nimiv.

    Domnule Anghel, domnule Sobolewski, trecerea la statutul de PIATA EMERGENTA trebuie sa fie preocuparea NUMARUL UNU a intregii conduceri a BVB!!!!

    1. Hahahajahahahaha pleaca ma d-aci

      Emergenta din insolventa....poate.

    Pentru numai trei luni de zile de activitate la BVB, în 2013, directorul general a încasat un bonus de 150.000 de euro, iar cel de anul acesta se anunţă şi mai şi. ...

    DVS cum explicati ca in declaratia de avere a polonezului nu se regaseste acest bonus? sau se regaseste, dar ascuns de ochii ANeI?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb