Acţionarii "Chimcomplex" au aprobat participarea la privatizarea "Oltchim"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2016

Acţionarii "Chimcomplex" Borzeşti (CHOB) au aprobat, în Adunarea Generală de luni, participarea la procesul de achiziţionare a combinatului chimic Oltchim, singur sau în asociere cu potenţiali investitori, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, AGA a decis atragerea unor împrumuturi de până la 95 de milioane de euro, pentru completarea sumei necesare achiziţiei "activelor Oltchim şi/sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV".

Acţionarii au mai decis anularea deciziei AGA din 6 ianuarie 2014, privind majorarea capitalului de la 162,87 milioane de lei, la maxim 342,87 milioane de lei şi au aprobat o nouă majorare a capitalului, de la 162,87 milioane de lei, la 303,87 milioane de lei, prin aport în numerar, la preţul de 1,26 lei/acţiune, în termenul de preempţiune.

Acţiunile rămase nesubscrise de către acţionarii existenţi vor fi vândute printr-o ofertă publică primară, adresată exclusiv unor investitori calificaţi, intermediată de Estinvest Focşani. Preţul la care vor fi oferite acţiunile urmează să fie stabilit în urma unei evaluări.

Chimcomplex Borzeşti a anunţat, luni, că a finalizat auditarea Oltchim şi că se pregăteşte pentru depunerea unei oferte în vederea preluării activelor funcţionale ale combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex face parte din grupul de firme SCR.

"În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA - cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania - divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Chimcomplex, împreună cu Oltchim, vor înfiinţa Compania Naţională de Chimie, companie ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forţa comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.

Chimcomplex a intenţionat şi în trecut să preia Oltchim.

În 2012, Chimcomplex a depus o ofertă pentru combinat, dar aceasta nu a fost selectată câştigătoare a licitaţiei, procedura eşuând ulterior.

În luna iulie 2015, conducerea Chimcomplex şi-a reafirmat intenţia de a achiziţiona Oltchim, urmând ca ulterior cele două combinate să fie integrate în Compania Română de Chimie, precizează sursa citată.

Recent, reprezentanţii "Oltchim" au declarat că trei companii - două din ţara noastră şi una din China - sunt interesate de preluarea combinatului.

Compania de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea SA se află în insolvenţă, planul său de reorganizare fiind aprobat de Tribunalul Vâlcea în data de 22 aprilie 2015.

Principalii trei creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica şi BCR, aceştia aprobând vânzarea Oltchim la un preţ minim de 307 milioane de euro.

Planul de reorganizare prevede trei variante de valorificare a patrimoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Am incredere mai mare in compania CH

    OB decat in chinezi si unguri..... 

    1. Vuza nu da dovada de transparenta. A falimentat si alte firme. Capuseaza chimcomplex prin firmele din grupul scr. Si- a scos carca de bani din chimcomplex prin contractele juridice sau de alta natura, incheiate. Ai cazut vreo situatie trimestriala cu rezultatele chimcomplex? Nu, ca nu doreste sa arate. Cere 1.26 lei pe o actiune iar in piata o actiune se poate lua cu 0.5 lei. Dar el cere bani. Pai cere ca are de unde sa aduca bani, la cat a supt de la chimcomplex fara sa dea dividende la actionari dar el a luat prin contracte si suveici. Nu o sa aduca nimeni bani la majorare de capital pentru ca e o hotie, nimeni nu are incredere in vuza. Cum face el oferta la oltchim cand acesta nu e scos la vanzare!? De ce nu se respecta un cadru legal, sa se faca o licitatie. Vine oricine si depune oferta ca asa are chef.

      Si eu am mare incredere in Vuza si sunt convins de bunele sale intenții.

      Daca o actiune ar valora in piata 1,5 ron sau mai mult, avea un sens sa participi la majorarea de capital ca zici "da domne', pot sa iau o actiune mai ieftin decat de pe bursa" dar cum naiba sa dai dublu pe o actiune cand poti sa o iei la alt pret de pe bursa????

      Pai ia legatura cu angajatii care si-au pierdut locurile de munca de la somes sau alte firme nenorocite de vuza. Ca sa iti spuna ei cat de incredere au in vuza.

      Pai ia legatura cu angajatii care si-au pierdut locurile de munca de la somes sau alte firme nenorocite de vuza. Ca sa iti spuna ei cat de incredere au in vuza.

    Vuza este om serios, a reusit sa readuca Chimcomplex Borzesti pe profit si sunt sigur ca va face din viitoarea Companie Romana de Chimie pe prima pozitie in randul societatilor de profil din Europa.

    Daca nu-l incurca Dan Diaconescu in 2012, acum Oltchim ar fi fost sigur una din cele mai profitabile societati din Europa. in domeniul petrochimiei. Oricum erau semne bune chiar de anul trecut cand dupa atatia ani Oltchim a inregistrat in sfarsit profit.  

    1. Vuza si "om serios"! Ti-ai gasit! Ar trebui fostul AVAS sa verifice daca vuza a respectat conditiile din contractul de cumparare chimcomplex. Prin majorarea asta ilegala, vuza dilueaza statul, ca actionar minoritar. Statul nu o sa aduca bani.

      Sa zica Vuza de ce a mai facut o majorare si a anulat-o.  

      Cine-l opreste pe stat şi pe alți acționari să subscrie la majorarea de capital daca vor să-şi mențină procentul de participare. Vuza va participa sigur şi nu văd nimic rău in asta.

      Cine il opreste pe stat sau pe alti actionari?

      Pai tu ai participa la majorare, sa cumperi cu 1.26 lei actiunea cand poti sa o iei cu 0.5 lei? 

      Apoi, in toti anii de cand este Vuza la Chimcomplex, ai primit vreun dividend?  

      Ai vazut vreo situatie financiara sau raportare trimestriala, IN TIMP UTIL? Suntem in Martie iar Vuza nu a dat rezultatele trimestrului IV 2015 pentru ca nu are chef, nu e obligatoriu sa le dea la prostime! 

      Legat de dividende, daca nu a dat dividende nu inseamna ca Vuza nu si-a luat dividende, stimate Petrica. Vezi ce contract de asistenta juridica a incheiat acum ceva timp, si cati bani si-a luat. Sau alte matrapazlacuri pe care le face cu alte firme pe care le controleaza si care sug de la tata Chimcomplex. Asa ca, da! De ce sa dea dividende cand el isi poate lua banii din Chimcomplex lejer?

    Vuza este om serios, a reusit sa readuca Chimcomplex Borzesti pe profit si sunt sigur ca va face din viitoarea Companie Romana de Chimie pe prima pozitie in randul societatilor de profil din Europa.

    Daca nu-l incurca Dan Diaconescu in 2012, acum Oltchim ar fi fost sigur una din cele mai profitabile societati din Europa. in domeniul petrochimiei. Oricum erau semne bune chiar de anul trecut cand dupa atatia ani Oltchim a inregistrat in sfarsit profit.  

    1. Stefan Vuza e un individ fara scrupule, care ar calca si pe cadavre numai sa ii fie lui bine, nu il intereseaza ca nu ai ce manca, a inchis si dat afara oameni sarmani din intreprinderile foste de stat achizitionate numai el stie cat de corect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb