Acţionarii minoritari ai Transelectrica vor bani pentru cedarea OPCOM

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2013

Acţionarii minoritari ai Transelectrica vor bani pentru cedarea OPCOM

OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, este deţinut în totalitate de Transelectrica SA, transportatorul naţional de electricitate. Odată cu decizia Guvernului de a transfera Transelectrica de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, a fost stabilit ca la Ministerul Economiei să rămână filialele OPCOM şi Form­energ al Transelectrica, dar şi Dispeceratul Energetic Naţional.

Potrivit unor surse din piaţă, mai mulţi acţionari minoritari privaţi ai Trans­electrica susţin că societatea trebuie să primească despăgubiri băneşti în schimbul cedării filialelor sale - OPCOM şi Formenerg - şi se opun transferului gratuit de acţiuni în favoarea Ministerului Economiei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, la finele săptămânii trecute, că OPCOM va avea acţionariat privat şi că deschiderea acţionariatului către investitorii privaţi este un proiect mai vechi, dar care nu a ajuns niciodată în dezbatere publică.

Proiectul iniţial era ca, în urma transferului Transelectrica la un alt minister, acţiunile OPCOM să fie împărţite între Ministerul Economiei, Transelectrica şi Transgaz. Ulterior, aceştia urma să îşi vândă participaţiile către investitori privaţi şi chiar către instituţii financiare internaţionale, astfel încât niciuna dintre părţile implicate să nu deţină mai mult de 5% din OPCOM.

Societatea Comercială "Operatorul Pieţei de Energie Electrică" SA - OPCOM SA a fost înfiinţată în baza HG nr. 627/2000, ca filială al cărei acţionar unic este Transelectrica SA. Misiunea societăţii constă în asigurarea unui cadru organizat de des­făşurare a tranzacţiilor comerciale pentru energie electrică. Principala activitate a OPCOM SA este adminis­trarea pieţei de energie electrică. În 2011, OPCOM a avut o cifră de afaceri de 16,8 milioane lei şi un profit de 239.816 lei.

Filiala Formenerg a Transelectrica are ca obiect de activitate instruirea personalului din sectorul energetic. Formenerg a fost înfiinţată la data de 1 aprilie 2002 şi are ca principală sursă de venituri serviciile prestate către Transelectrica SA (formare profesională). În ultimii ani, Formenerg a câştigat mai multe companii energetice ca principali clienţi.

Transelectrica mai deţine filialele Smart, Teletrans, Icemenerg şi Icemenerg Service.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar CA al Transelectrica ce spune ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb