OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, este deţinut în totalitate de Transelectrica SA, transportatorul naţional de electricitate. Odată cu decizia Guvernului de a transfera Transelectrica de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, a fost stabilit ca la Ministerul Economiei să rămână filialele OPCOM şi Formenerg al Transelectrica, dar şi Dispeceratul Energetic Naţional.
Potrivit unor surse din piaţă, mai mulţi acţionari minoritari privaţi ai Transelectrica susţin că societatea trebuie să primească despăgubiri băneşti în schimbul cedării filialelor sale - OPCOM şi Formenerg - şi se opun transferului gratuit de acţiuni în favoarea Ministerului Economiei.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, la finele săptămânii trecute, că OPCOM va avea acţionariat privat şi că deschiderea acţionariatului către investitorii privaţi este un proiect mai vechi, dar care nu a ajuns niciodată în dezbatere publică.
Proiectul iniţial era ca, în urma transferului Transelectrica la un alt minister, acţiunile OPCOM să fie împărţite între Ministerul Economiei, Transelectrica şi Transgaz. Ulterior, aceştia urma să îşi vândă participaţiile către investitori privaţi şi chiar către instituţii financiare internaţionale, astfel încât niciuna dintre părţile implicate să nu deţină mai mult de 5% din OPCOM.
Societatea Comercială "Operatorul Pieţei de Energie Electrică" SA - OPCOM SA a fost înfiinţată în baza HG nr. 627/2000, ca filială al cărei acţionar unic este Transelectrica SA. Misiunea societăţii constă în asigurarea unui cadru organizat de desfăşurare a tranzacţiilor comerciale pentru energie electrică. Principala activitate a OPCOM SA este administrarea pieţei de energie electrică. În 2011, OPCOM a avut o cifră de afaceri de 16,8 milioane lei şi un profit de 239.816 lei.
Filiala Formenerg a Transelectrica are ca obiect de activitate instruirea personalului din sectorul energetic. Formenerg a fost înfiinţată la data de 1 aprilie 2002 şi are ca principală sursă de venituri serviciile prestate către Transelectrica SA (formare profesională). În ultimii ani, Formenerg a câştigat mai multe companii energetice ca principali clienţi.
Transelectrica mai deţine filialele Smart, Teletrans, Icemenerg şi Icemenerg Service.
1. Dar CA ?
(mesaj trimis de Theraflu în data de 08.04.2013, 18:11)
Dar CA al Transelectrica ce spune ?