În mod curios acţionarii care deţin acele minuscule pachete de acţiuni SIF ca urmare a subscrierii de carnete cu certificate de proprietate au început să dea năvală la Regisco pentru a-şi scoate codurile PIN şi a-şi vinde acţiunile. Soarta lor a fost din totdeauna tristă. Căci în cea mai mare majoritate nu au ştiut nici-odată că sunt acţionari. Excepţie fac cei care au subscris şi cuponul Văcăroiu tot la un SIF şi dacă nu şi-au vândut acţiunile au primit dividende la unul dintre aceste pachete mici, respectiv la SIF-ul la care au subscris. Dar majoritatea nu a luat dividende din 1996 . Cum legea 31/1990 prevede că dividendele nedistribuite timp de trei ani se prescriu, acest drept a fost an de an anulat pentru dividendele care împlineau cei trei ani. La SIF-uri, fiind vorba despre milioane de astfel de acţionari, sumele acumulate de către societate sunt substanţiale, iar în cazul SIF 4, unde pachetul rezidual este de 38 de acţiuni, pentru anul 2005 şi anii care urmează, are o pondere chiar indecent de mare. După ce timp de 10 ani nu au beneficiat de dividende, acum asupra lor s-a produs un alt atac imoral. Nu ştiu în ce împrejurări, cei cu pachete reziduale de acţiuni SIF sunt anunţaţi telefonic de faptul că au de primit nişte bani dacă se duc la Regisco. Acolo primesc contra sumei de 130.000 lei vechi extrasul şi codurile secrete pentru acţiunile deţinute. Imediat sunt luaţi în primire de către reprezentanţii unor SSIF-uri care le fac contractul de vânzare a acţiunilor. Un văr primar al meu aflând că am ceva tangenţă cu piaţa de capital m-a sunat pentru a afla ce şi cum. L-am convocat pentru a-l îndruma la un SSIF cu care lucrez şi mare a fost mirarea când m-am uitat peste toate hârtiile pe care le avea. Am văzut contractele de vânzare . Prin acele contracte, al său şi al soţiei, i se reţineau din preţul acţiunilor 15% sau 18% din preţul acţiunilor, dar şi comisionul de scoatere din registrul secţiunea I-a emitenţi în custodia SSIF în vederea vânzării, costul comisionului de tranzacţionare şi taxele poştale. Unele societăţi de intermediere au chiar comision de 25%. Asta în condiţiile în care cândva CNVM impusese o limită maximă de 8%.
Justificarea acestei creşteri de comision, acolo unde am întrebat a fost că la un astfel de acţionar este de cinci ori mai mare deoarece se accesează de 5 ori registrul, pentru cele 5 feluri de acţiuni şi de asemenea se introduc 5 ordine de vânzare diferite.
Am încercat să văd ce rămâne unui astfel de acţionar. La preţurile de închidere din 31 mai, valoarea pachetului de acţiuni este de 1.127.400 lei vechi. Din aceasta se scade comisionul între 15% şi 25%, adică între 169.110 lei şi 281.850 lei ar rămâne net între 845.550 şi 958.290 lei vechi. Deoarece valoarea nominală este de 69.000 lei, rezultă un câştig impozabil din vânzarea de acţiuni între 776.550 lei şi 889.290 lei vechi, pentru care se plăteşte un impozit între 7766 şi 8893 lei. Suma rămasă este între 837.774 lei şi 949.397 lei vechi. Scăzând cheltuiala făcută în avans pentru extrasul de la registru, rămân între 707.984 şi 819.397 lei vechi, din care se mai reţine taxa poştală de circa 12.000 lei vechi. Sau, luat invers, aceste sume reprezintă între 61,73% şi 71,61% din preţul de vânzare al acţiunilor, iar costul intermedierii şi al serviciilor conexe este între 28,39% şi 38,27%, dacă nu punem la socoteală tramvaiele sau metroul şi ziua întreagă pierdută la coadă la REGISCO.
Din toate punctele de vedere mi se pare o nesimţire. Începând cu REGISCO, care percepe un comision cumulat deşi bietul om a subscris un simplu carnet cu certificate de proprietate de 25.000 lei vechi .
Apoi acele SSIF-uri care iau zece piei de pe spinarea bieţilor acţionari. Iar colac peste pupăză, aceştia au mai fost privaţi şi de aproape 250.000 lei în cei 10 ani în care nu au primit dividende.
Cu adevărat numai acţionar rezidual de SIF-uri să nu fii. Mirarea mea mai mare este cine şi cum a intrat în posesia numelor şi a telefoanelor celor care au astfel de pachete de acţiuni de s-a pornit aşa o avalanşă de acţionari către Regis-co. Nu cumva este vorba despre o reţea care de conivenţă între registru şi intermediari au descoperit o vacă de muls care are circa 6 - 7 milioane de ţâţe?