ACŢIONARII SEMNALEAZĂ ALTE PROBLEME ÎN DESFIINŢAREA RASDAQ Expert exclus de CNVM, desemnat pentru evaluarea Neptun SA

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2015

Expert exclus de CNVM, desemnat pentru evaluarea Neptun SA

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, spune că va transmite evaluatorilor o scrisoare cu aspectele de care trebuie să ţină seama

Legea desfiinţării Rasdaq dă bătăi de cap acţionarilor emitenţilor de pe această piaţă. După ce specialiştii în drept au criticat dur actul normativ, spunând că are foarte multe lacune, în practică, acţionarii se izbesc de probleme peste probleme.

Minoritarii de la Neptun SA ne-au semnalat că pentru evaluarea acţiunilor Neptun Câmpina (NEPT), în vederea delistării, a fost desemnat Valerică Constantin, expert sancţionat cu radierea din Registrul CNVM (predecesoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară), în urma scandalului legat de subevaluarea acţiunilor societăţii Istru Brăila (ISTR), în 2010.

Minoritarii susţin că, în perioada când societatea s-a aflat în reorganizare judiciară (2001), Constantin Valerică a fost numit administrator judiciar, ceea ce ridică semne de întrebare asupra desemnării sale în mod aleatoriu, de către Oficiul Registrului Comerţului.

Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), ne-a spus că, după regulile actuale, evaluatorii desemnaţi pentru rapoartele în vederea retragerii de pe Rasdaq trebuie să fie membri ANEVAR, nu şi să figureze în registrul ASF.

"Din acest punct de vedere, nu aş contesta calitatea evaluatorului desemnat", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Dar, le recomand celor care sunt nesiguri de evaluările pe care le fac experţii desemnaţi să ceară o a doua opinie".

Domnul Vascu ne-a mai spus că ANEVAR a solicitat Registrului Comerţului lista cu evaluatorii desemnaţi de ONRC, în cazul emitenţilor de pe Rasdaq: "Urmează să le transmitem o adresă prin care să le atragem atenţia asupra unor aspecte de care trebuie să ţină seama în acest proces de desfiinţare a Rasdaq.

Activitatea de evaluator este reglementată din 2011, cei care o practică sunt, acum, mai conştienţi de responsabilităţile lor.

Atrag atenţia că evaluările trebuie să fie «fair» (corecte) atât pentru minoritari, cât şi pentru majoritari".

Neptun Câmpina este deţinută, în proporţie de 92,73% de "Metaleuroest".

Desemnarea evaluatorului a ridicat probleme şi la "Navrom" Galaţi , unde, iniţial, Oficiul Registrului Comerţului a selectat un expert incompatibil, ulterior această problemă fiind rezolvată.

Societăţile de pe Rasdaq sunt obligate prin legea 151/2014 să decidă, în AGA, admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare sau delistarea.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nea Valerică Constantin, prietenul şi vecinul lui Mihai Anastasescu (majoritarul de la NEPT) din cartierul Muscel, e pe statul de plată al Electroutilaj Campina (ELJM), companie din grupul Metaleuroest (deţinut de Mihai Emil Tufan si Mihai Anastasescu).

    Adica expertul "independent" care va evalua "imparţial" acţiunile NEPT lucrează pt. majoritari.  

    Dacă vă amintiţi, Valerică Constantin e cel care a subevaluat acţiunile Mangalia SA (MANG) la 0,18 lei, când majoritarul a cumpărat ulterior din piaţă la preţ de 0,3116! 

    Bonus: ghici cine face raportul la delistarea FAMD, o altă companie controlată de Mihai Anastasescu!  

    ASF, vă dorim somnic pufos! Conflictul de interese şi incompatibilitatea sunt somnifere puternice când la mijloc sunt interesele băieţilor deştepţi din energie.

    1. La NEPT s-au dus cu evaluatorul de mana la ORC.Din compania asta,Metaleuroest s-a imprumutat ilegal cu 15 mil. de lei.Face servicii la tot grupul de firme,la inchiriaza sedii,terenuri pe nimic dupa ce le-a achizitionat pe bani greii.

      Au luat fonduri europene de milioane de E pe baza unor bugete cu profituri de milioane,insa alea nu se mai regasesc ca sunt sifonate de Metaleuroest.Sa vedem ce scrie evaluatorul Valerica Constantin despre asta,ca la ELJM zicea ca e prejudiciata societatea fiindca sprijina financiar Soceram.Daca nu vine pret spre 20 de lei actiunea,o sa-i vedem la DNA cum explica 'conflictul de ineterese',numeroasele afaceri comune,subevaluarea puternica in raport cu ce scrie chiar societatea in BVC (pentru fonduri europene,pentru bursa,pentru banca).Mult timp au scapat Anastasescu si Tufan,dar evaluarea asta se pare a fi 'calcaiul lui Achile'.Oare cat le ia sa arunce totul in spatele lui Valerica Constantin sau ai salariatilor de la NEPT(sefi,contabili) pe care-i obliga sa faca tot felul de rahaturi?Angela,Simona,mare grija ca astia se leapada de voi in 2 timpi si 3 miscari,pacat de voi. 

      Scuze,a se citi ca la ELJM scria ca NU e prejudiciata societatea de pe urma finantarii Soceram.

      Ce coincidenta!De investigat pentru presa si anchetatori.Cum s-a nimerit acelasi Valerica Constantin,om de casa anastasesc,sa fie evaluator si la FAMD,unde ASF a identificat actionarul majoritar ca fiind tot din Grupul Metaleuroest(chiar daca a trecut formal actiunile de pe Paltinu S.A. pe Global Invest S.A.),la sediul careia isi are si sediul social(la fel ca alte vehicule financiare ale Metaleuroest).Presedinta CA de la Neptun,Simona dragomir(ion dragomir,ghici rudenie,viceprimar campina si reprezentantul lui anastasescu peste tot inainte de a intra la primarie) bineinteles ca este si administrator la Medimfam(FAMD).

      Sa sunati va rugam la ORC prahova sa va interesati cum de se nimereste acest valerica Constantin la toate firmele anastasesti,ca asta e caz de DNA('fapta functionarului public care prin abuz in serviciu...'). 

    ASF doarme adanc si nu urmareste toata aceasta mizerie pe care a generat-o cu delistarea.

    Sunt societati care nu au convocat AGA, societati care functioneaza ca o casuta postala, nu exista reguli impuse pentru derularea procedurii de retragere a actionarilor, evaluatori aranjati etc........... se asteapta trecerea termenului si stigerea luminii !

    Derularea retragerii actionarilor trebuia facuta prin SSIF-uri intocmai ca la intrarea pe piata, intocmai ca la o OPC in vederea delistarii. 

    1. E nitelus penala asta cu evaluatorii aranjati la Registrul Comertului. Pasivitatea ASF baga marfa proaspata la DNA!

      Daca pretul din expertiza favorizeaza majoritarul, avem si prejudiciu material. Ce deliciu pt. procurori! 

      Daca nu au convocat AGA, actionarii nemultumiti se pot retrage din societate. Unde e problema?

      eu sunt multumit ca nu au convocat, problema e cand emitentul nici nu te baga in seama

      Sa vedem ce spune ASF despre tranzactia suspecta de manipulare de piata din data de 20.03.2015,cand brusc Metaleuroest s-a gandit sa puna bid 200 de actiuni la valoarea nominala de 2,5,desi in piata nu mai era niciu bid pentru ca data de inregistrare trecuse si clar nimeni nu doreste sa fie actionar in societate de tip inchis.Si cum s-a gasit un binevoitor sa dea 35 de actiuni ca sa scada pretul!Sa verifice ASF tranzactia pana n-o fac alte organe,sa vada de catre cine s-a facut,prin ce SSIF,daca vanzatorul a fost informat de catre broker ca poate depune cerere de retragere!Ca poate are ceva legatura cu evaluarea comandata omului de casa.A se vedea ca si acum mai au bid de 165 la 2,5 .Noroc ca totul ramane in sistem!

      Si cine o sa vada urmele din sistem ale tranzactiei fara sens comercial cu actiuni NEPT? ASF-ul, care sforaie adanc?

      Ma rog, unii spun că "somniferul" ar fi venit in pungi de plastic, la ceas de seara, cum e obiceiul recent la astia cu Finantele (vezi Valcov) 

      Pai sa-i intrebe 'ursa' pe cei de la ASF cum considera aceste tranzactii,din postura de singur cumparator si exact in timp ce se face raportul de evaluare.

      Nu e nimic in neregula la tranzactia de pe NEPT din 20.03.2015 din punctul de vedere al cumparatorului.

      De ce cumpara majoritarul? Simplu! Toate actiunile care se tranzactioneaza dupa data de referinta, la preturi evident mai mici, nu-i mai dau dreptul detinatorului actiunilor la data de referinta sa ceara retragerea din societate (pe actiunile vandute). Este perfect normal ceea ce face Metaleuroest. Si corect din punctul lor de vedere. 

      Ce nu e corect este ca SSIFul prin care s-au vandut actiunile (probabil un cuponar) nu a informat vanzatorul actiunilor ca are dreptul de a se retrage din societate si ca in maxim 2 luni ar putea incasa mult mai mult pe actiunile lui. 

      De ce nu l-a informat? 

      Pentru ca daca cuponarul nu vindea prin SSIFul lor ei nu mai incasau comisionul pe acea tranzactie. SSIFul a castigat cativa lei iar actionarul a pierdut cateva sute.

      Aici e lipsa de corectitudine din partea SSIF. 

      Domnilor va rog sa nu mai fiti rautaciosi si sa respectati legea (sau puterea banilor...care o fi).Uitati-va la hotararea AGEA de la NEPT si vedeti ca nici nu prea aveau chef sa faca ei oferta (desi delistare vroiau...te mai uiti la lege...cand ai atatia bani, stii tu mai bine ca legea). Cetateanca de la ASF cu protectia minoritarilor a zis ca nu au autoritate si ca numai legea 31 prevede modalitatea de rezolvare a situatiei.(?!?) Eu m-am uitat la statul meu de plata si ma gandeam la cu cat o platesc eu si am tacut...(Bine, nici rasdaq-ul nu era reglementat conformei mult prea inteligentei fapturi care nu a fost pusa acolo pentru ca a supt foarte multe banane...)Ulterior cei de la emitenti (tot ASF) mi-ai spus sa ii sun si sa vb personal cu ei ca is oameni de treaba (prin 2010 actionarul majoritar cumpara la 10 RON actiuni. Oare si de asta il pun ministru de finante pe unul care zic oamenii rai ca a facut o lege de io pupat in dos pe majoritari?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb