Acţiunile din oferta "Transgaz" au început tranzacţionarea la Bursa de Valori

Diana Enache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2013

Acţiunile din oferta "Transgaz" au început tranzacţionarea la Bursa de Valori

Lucian Anghel: "Piaţa de capital românească are resurse pentru tranzacţii mai mari"

Acţiunile din oferta secundară "Transgaz" prin care statul a vândut 15% din companie au intrat, vineri, la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat, vineri, că oferta "Transgaz", ce a adus statului 315 milioane lei, arată că piaţa de capital românească are resurse şi pentru tranzacţii mai mari, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie făcută pe piaţa de capital în ultimii patru ani.

"Aceasta este o zi istorică pentru piaţa de capital", a declarat Lucian Anghel, adăugând: "Este un moment excelent care va stimula companiile private să îşi intensifice eforturile şi să atragă bani din piaţa de capital".

În urma încheierii ofertei, au exis­tat nemulţumiri cu privire la faptul că tranşa instituţionalilor a fost secretă, sau că, deşi investitorii au oferit un preţ mai mare decât cel de adjudecare, au primit un număr de titluri mai mic faţă de cel solicitat.

Lucian Anghel ne-a spus că oferta a fost făcută conform standardelor internaţionale, acestea impunând păs­trarea confidenţialităţii tranşei investitorilor instituţionali.

Domnia sa ne-a explicat că, acum 15 ani, şi Polonia s-a confruntat cu reticenţă din partea unor investitori, după prima ofertă de acest gen.

Între timp au avut loc multe alte oferte, iar piaţa de capital s-a obişnuit, procesul devenind unul standard, a adăugat preşedintele Consiliului BVB.

Lucian Anghel apreciază că oferta "Transgaz" a dat tonul pentru alte oferte ale statului şi că, pe parcurs, piaţa locală se va obişnui cu această practică internaţională.

Ioan Rusu, directorul general al "Transgaz", a declarat: "Pentru Transgaz, acest moment a fost ca un examen, iar compania l-a trecut cu succes".

Dana Ionescu, CEO al Raiffeisen Capital&Investment, apreciază că oferta de vânzare a 15% din acţiunile "Transgaz" a fost făcută "ca la carte".

"Primul moment al adevărului a fost pe 17 aprilie, la închiderea ofertei. Acesta este al doilea moment al adevărului", a adăugat domnia sa.

Dana Ionescu a mai spus că preţul unui titlu TGN, pe piaţă, nu a scăzut mai jos de 199 lei, în timpul ofertei şi de 189 lei, după anunţ.

Domnia sa a completat: "După toa­te normele, oferta a fost un succes".

Oferta publică secundară de vânzare a 15% din acţiunile "Trans­gaz", s-a desfăşurat în perioada 4-16 aprilie şi a fost suprasubscrisă cu 347% pentru segmentul de mici inves­titori şi cu 257% pentru investitori mari.

Astfel, suma totală obţinută în urma acestei oferte a fost de 315 milioane lei.

Preţul de ofertă a fost de 179 lei/acţiune, pentru tranşa investitorilor instituţionali şi pentru tranşa subscrierilor mari, 170,05 lei/acţiune pentru investitorii mici care au subscris în primele trei zile lucrătoare ale ofertei şi 173,63 lei/unitate pentru investitorii care au subscris începând cu cea de a patra zi lucrătoa­re a ofertei.

Acţiunile TGN au închis şedinţa de vineri la preţul de 195,7 lei/unitate, în creştere cu 3,5% faţă de joi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb