Acţiunile Electroputere Craiova au scăzut de 20 de ori, în ultimii trei ani

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2013

Titlurile Electroputere Craiova (EPT) au avut o evoluţie negativă, în ultimele zece şedinţe de tranzacţionare, scăzând cu 34,67% şi închizând şedinţa de ieri, la 0,0049 lei/unitate.

Cotaţia EPT a scăzut, în ultimii trei ani, de aproximativ 20 de ori, iar de la începutul anului, declinul a fost de 70%.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare Intercapital Invest este de părere că investitorii "taxează" compania prin preţul din piaţă, aceştia anticipând probabil o înrăutăţire a climatului companiei.

Domnia sa se aşteaptă ca în perioada următoare, să vedem o volatilitate ridicată pentru titlurile EPT, cu reveniri foarte ample şi cu corecţii pe măsură.

Marian Lupu, director adjunct la Estinvest Focşani, apreciază că situaţiile financiare ale Electroputere nu sunt deloc bune şi că, de când a fost cumpărată de firma saudită, societatea a fost administrată prost. Domnia sa ne-a mai spus că obiectul de activitate nu mai este cel iniţial şi că nu crede în relansarea industriei de locomotive din ţara noastră, în condiţiile actuale ale CFR (Căile Ferate Române). Nici în privinţa perspectivelor societăţii, domnul Marian Lupu nu se declară prea optimist.

Un alt broker din piaţă, care apreciază că titlurile EPT scad cu valori mici, consideră că societatea nu mai valorează mai nimic. Brokerul este de părere că nu există perspective pentru Electroputere şi că, în mod normal, compania ar trebui delistată de la Bursă, numai că acest proces nu ar fi rentabil. "La acest preţ, te costă mai mult delistarea", a adăugat analistul.

Electroputere produce utilaj electrotehnic greu şi a fost privatizată în noiembrie 2007.

Acţionarul majoritar al Electroputere Craiova este compania saudită Al-Arrab Contracting Company Limited, care deţine 86,28% din capitalul social. În momentul privatizării, la EPT lucrau 2.600 de salariaţi, în prezent rămânând circa 700.

Societatea Electroputere Craiova va mai concedia, începând din această lună până pe 1 aprilie 2014, un număr de 150 de salariaţi, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Capitalul social al EPT este de 33.760.291 lei, în timp ce capitalizarea bursieră de-abia atinge valoarea de 1.654.254 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Preluare Imopedia

    Cat valoreaza Electroputere? 

    Suma totala de 120 milioane de euro la plata careia s-a angajat Al Arrab este compusa din 64 mil. euro datorii, 30 mil. euro investitii in capital de lucru, 20 mil. euro investitii in dezvoltare si retehnologizare, 3 milioane de euro in investitii de mediu. Compania va plati initial doar 2,34 milioane de euro, pe care trebuie sa ii vireze in urmatoarele 10 zile, iar in urmatoarele trei luni trebuie sa investeasca cei 30 mil. euro in capitalul de lucru. 

    Intrebarea care se pune, in acest context, este daca statul nu ar fi putut sa incaseze mai mult pentru vanzarea pachetului majoritar la Electroputere. Oficialii AVAS raspund ca aceasta solutie a fost cea mai potrivita. 

    "Este mai rentabil pentru statul roman sa gaseasca un investitor care sa vina cu fonduri si sa plateasca datoriile deja existente, decat sa lichideze societatea", a spus pentru DailyBusiness Constantin Botez, vicepresedintele AVAS. El spune ca terenurile fabricii au o destinatie clara - dezvoltarea afacerii Electroputere - si ca nu toate terenurile trebuie privite neaparat ca bunuri imobiliare si atat. 

    "Este posibil ca piata sa vehiculeze sume de 200-500 de euro pe metru patrat in zona Electroputere, dar asta ar insemna sa avem in Romania numai mall-uri."  

    Constantin Botez, vicepresedinte AVAS  

    "In schimb, prin privatizare mentinem productia si pastram in continuare slujbele angajatilor", a mai spus Botez. 

    "Pentru AVAS este un moment extrem de important", a spus ieri si Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-o conferinta de presa. "Dupa cinci tentative nereusite de privatizare a Electroputere, cea de-a sasea este incununata de succes. Era o ultima tentativa, la termenul limita, cand Electroputere era in pragul insolventei. Este un moment important pentru ca a venit un investitor potent financiar", a spus Atanasiu. 

    Acesta a adaugat ca firma saudita are un program ambitios, cu investitii de milioane de euro. "Vor fi investitii de mediu de 3 milioane de euro, investitii tehnologice de 20 de milioane de euro. Mai mult, odata cu preluarea activelor, cumparatorul pria si pasivul companiei, ceea ce inseamna datorii de aproximativ 64 de milioane de euro. N-o sa vedeti disponibilizari de personal la Craiova. In schimb se vor creea noi locuri de munca", a precizat presedintele AVAS. 

    Pentru restul investitiilor, precum si pentru plata datoriilor nu exista un termen de plata, acestea urmand sa fie achitate conform unei scheme proprii a cumparatorului, in functie de necesitatile fabricii. 

    AVAS lasa deschisa portita arabilor pentru a investi in imobiliare 

    Faptul ca, pe langa productia de locomotive care, conform presedintelui Al-Arrab, Said Bahjat Said, ar urma sa creasca de 5 ori pana in 2012, arabii ar putea fi interesati de investitiile in imobiliare, a fost confirmat atat de presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, cat si de oficialul din Arabia Saudita. In cadrul conferintei de presa desfasurata dupa semnarea contractului de privatizare, Atanasiu a declarat ca Al-Arrab nu este obligata sa pastreze obiectul de activitate la Electroputere. 

    "Contractul de privatizare a Electroputere cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited nu are nicio clauza care sa oblige firma saudita sa pastreze obiectul de activitate si nu prevede niciun termen pentru plata datoriilor", a spus Atanasiu, precizand ca este exclusiv sarcina investitorului sa dezvolte afacerea in interesul propriu si al comunitatii. 

    Intrebat de interesul imobiliar pentru Craiova, mai cu seama ca firma din Arabia Saudita este specializata in dezvoltarea de proiecte imobiliare, presedintele Al-Arrab, Said Bahjat Said a declarat ca are in vedere investitii pe viitor in acest domeniu in toata tara, insa nu a precizat daca va folosi sau nu o parte din terenurile uzinei craiovene in acest scop. 

    Privatizarea Electroputere Craiova a fost consiliata, pentru firma araba, de catre omul de afaceri Fathi Taher. Conform NewsIn, Taher deruleaza in prezent mai multe proiecte imobiliare in Romania si este cunoscut ca un apropiat al lui Gigi Becali si al lui Viorel Hrebenciuc. 

    Taher nu a dorit sa comenteze parafarea tranzactiei, dar a spus ca misiunea sa, cea de consultant, s-a incheiat imediat dupa semnarea contractului. 

    Chiar si in conditiile in care Al Arrab nu a anuntat oficial demararea unor investitii imobiliare pe cele 60 de hectare de teren detinute de Electroputere in Craiova, expertii imobiliari se asteapta ca piata sa fie influentata de aceasta tranzactie. 

    "Numai faptul ca un investitor de asemenea calibru a venit la Craiova si investeste 40 de milioane in dezvoltarea societatii, atrage o crestere a preturilor terenurilor. Si asta pentru ca, la fel ca in cazul Daewoo, Electroputere va avea nevoie de furnizori, pentru a-si moderniza productia, iar multe companii ar putea cumpara terenuri in apropiere, tocmai pentru a reduce costurile relatiei cu Electroputere", a declarat expertul imobiliar Gabriel Andreescu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb