Acţiunile"Turbomecanica" au ajuns la cel mai înalt nivel din istoria lor

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2004

Investitorii au cumpărat, în şedinţa de vineri, acţiuni "Turbomecanica" Bucureşti la preţuri mai mari cu 15% decît cele înregistrate în şedinţa anterioară. Preţul maxim atins vineri a fost de 55.000 lei/acţiune, după ce primele tranzacţii fuseseră încheiate la 48.500 lei/acţiune. Mulţi investitori s-au grăbit să cumpere aceste titluri începînd din şedinţa de joi, cînd au aflat că "Asociaţia PAS Turbomecanica" se va dizolva începînd din luna martie a acestui an, iar acţiunile ce revin asociaţiei vor fi repartizate fiecărui membru al acesteia. Prin dizolvarea PAS, fiecare salariat al societăţii va putea să dispună cum vrea de acţiunile sale, eventual să le vîndă. Avînd în vedere că PAS deţinea un pachet de acţiuni reprezentînd 63,662% din acţiunile "Turbomecanica" şi că se va dizolva în curînd, singurul acţionar semnificativ va rămîne fondul de investiţii "Broadhurst Invest-ments" cu 13,08% din acţiuni. La sfîrşitul anului trecut, acţiunile "Turbomecanica" se tranzacţionau la 37.000 de lei.

Este posibil ca investitorii care au cumpărat zilele trecute aceste titluri să nu fie interesaţi neapărat de formarea unui pachet semnificativ de acţiuni. S-ar putea ca aceştia să vrea să realizeze doar cîteva speculaţii, în ideea că la un moment dat cineva va fi interesat să preia un pachet mai mare de acţiuni, aşa cum s-a încercat la "Siretul" Paş-cani anul trecut. În acest caz, după dizolvarea PAS, persoanele fizice care deţineau acţiuni "Siretul" reprezentau 99% din capitalul social. O bună parte dintre acestea şi-au vîndut acţiunile "Siretul", cumpărătorul a 5% din acţiuni fiind "Banca Transilvania".

Avînd în vedere că preţul ac-ţiunilor "Siretul" a urcat de la 1.500 lei/acţiune, la începutul anului trecut, la 6.250 lei/ac-ţiune, în prezent, unii investitori se aşteaptă ca şi titlurile "Turbomecanica" să aibă o evoluţie asemănătoare. Numai că acţiunile "Turbomecanica" se tranzacţionează la preţuri mult mai mari, de ordinul zecilor de mii, şi nu se ştie cît vor fi dispuşi să mai urce cursul cumpărătorii interesaţi de aceste titluri.

Acţiunile "Turbomecanica" mai un motiv în plus să fie căutate de investitori avînd în vedere că, în fiecare an, societatea a plătit dividende acţionarilor săi. Anul trecut, dividendul repartizat din profitul anului 2002 s-a ridicat la 6.030 lei, pentru persoane fizice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb