Activele SIF-urilor au scăzut în iunie cu 5,5% şi au ajuns sub valoarea de la finalul anului 2009

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2010

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat corecţii la nivelul activului net şi în luna iunie, valoarea cumulată scăzând cu 5,55% faţă de finele lunii mai, la 7,363 miliarde lei, astfel că activul este cu 1,4% sub nivelul de la finalul anului trecut, potrivit Mediafax.

SIF-urile aveau la sfârşitul lunii mai un activ net cumulat de 7,796 miliarde lei.

Indicatorul era de 7,467 miliarde lei la finele anului trecut.

Declinul din luna iunie a fost influenţat în principal de derapajul bursei. În luna iunie indicele general al pieţei, BET-C, a scăzut cu 5%, reducându-şi ascensiunea din acest an la numai 3,3%. Bursa a înregistrat astfel primul trimestru de corecţie după patru trimes-tre consecutive de creştere.

La nivelul capitalizării, bursa a coborât în iunie cu 5,88%, sau cu 5,17 miliarde lei, la 82,638 miliarde lei. La sfârşitul lunii mai, valoarea de piaţă a companiilor listate la BVB era de 87,808 miliarde lei.

Deşi valoarea activelor nete a scăzut în luna iunie, SIF-urile şi-au majorat profiturile la o valoare cumulată de 199,8 milioane lei. Suma este cu 69,2 milioane lei, sau 43%, peste valoarea de la sfârşitul lunii mai, de 130,6 milioane lei, potrivit raportărilor transmise de SIF-uri Bursei de Valori Bucureşti.

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au înregistrat în luna iunie cele mai vizibile scăderi la nivelul activului net, de 7,56% şi, res-pectiv, 5,81%. Comparativ cu sumele de la finalul anului trecut, activul net al SIF Muntenia este încă pe creştere, cu 3,27%, în timp ce SIF Moldova are un recul de 1,25%.

Numai SIF Muntenia şi SIF Transilvania (SIF3) aveau la finele lunii iunie active nete peste valorile de anul trecut.

SIF Moldova a încheiat luna iunie cu un activ net de 1,162 miliarde lei şi un profit de 57,2 milioane lei. La sfârşitul lunii mai societatea avea un activ net de 1,257 miliarde lei şi un câştig de 35,8 milioane lei. SIF Moldova avea la 31 decembrie un activ net de 1,177 miliarde lei.

Activul net al SIF Muntenia era în ultima zi a lunii iunie de 1,525 miliarde lei, faţă de 1,62 miliarde lei în luna mai. SIF Muntenia a raportat la finalul precedentului exerciţiu financiar un activ net de 1,477 miliarde lei.

Deşi a avut cel mai sever recul dintre SIF-uri în luna iunie, societatea a înregistrat cel mai mare profit de la această categorie, de 32,5 milioane lei. Câştigul din acest an a avansat, astfel, la 35,5 milioane lei, de la numai 2,9 milioane lei.

Derapajul pieţei din luna iunie a tras în jos şi activele nete ale SIF Transilvania (SIF3), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5). Valoarea activelor nete ale SIF Transilvania a coborât cu 5,18%, SIF Banat-Crişana a înregis-trat un recul de 5%, iar activul net al SIF Oltenia a scăzut cu 4,65%.

SIF Transilvania a încheiat primul semestru cu un activ net de 1,638 miliarde lei, după ce în luna mai valoarea a fost de 1,728 miliarde lei. Evoluţia negativă a redus la numai 0,66% avansul pe care activul net al societăţii îl are comparativ cu nivelul de anul trecut, de 1,627 miliarde lei.

Totuşi, societatea a obţinut în luna iunie un profit de 13,8 milioane lei, majorându-şi câştigul din acest an la 22,3 milioane lei.

Totodată, activul net al SIF Banat-Crişana a ajuns la 1,433 miliarde lei, de la valoarea de 1,508 miliarde lei de la finalul lunii mai. După primul semestru societatea înregistrează cel mai sever declin al activului net, acesta fiind cu 7% sub nivelul de anul trecut, de 1,541 miliarde lei.

SIF Banat-Crişana a înregistrat în luna iunie un profit de 1 milion de lei, astfel că după primele şase luni societatea are un câştig de 33,1 milioane lei.

Activul net al SIF Oltenia a consemnat în luna iunie cea mai uşoară corecţie dintre SIF-uri, de 4,65%, ajungând la 1,603 miliarde lei, de la suma de 1,681 miliarde lei din luna mai. Valoarea din primul semestru este cu 2,45% mai redusă comparativ cu cea de la sfârşitul anului trecut, de 1,643 miliarde lei.

Societatea a consemnat în luna iunie un profit de 340.000 de lei, astfel că a încheiat primul semestru cu un profit de 51,6 milioane lei.

Diferenţele mari dintre profiturile anunţate de SIF-uri sunt determinate de modul în care societăţile înregis-trează dividendele şi acţiunile gratuite pe care le primesc la majorările de capital derulate de companiile unde sunt acţionari. Astfel, unele SIF-uri iau în calcul dividendele pe care urmează să le încaseze la data de înregistrare, iar altele doar după ce intră în posesia banilor. Totodată, acţiunile gratuite primite la majorări de capital pot fi trecute la rezerve sau în profit.

Spre exemplu, SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana au înregistrat în profit acţiunile gratuite primite de la BCR pentru majorarea de capital cu fonduri din profitul de anul trecut, în timp ce celelalte trei SIF-uri au trecut titlurile gratuite la rezerve. Fiecare SIF a primit în luna mai acţiuni gratuite BCR în valoare de 14,2 milioane lei, după ce banca şi-a majorat capitalul cu 237,7 milioane lei prin încorporarea unei părţi a profitului din 2009.

În luna mai cotaţiile titlurilor societăţilor de investiţii financiare şi-au temperat ritmul descendent, la 1,87%, însă comparativ cu nivelul din 2009 indicele BET-FI este cu 16,81% mai jos.

La finalul şedinţei bursiere de joi, capitalizarea cumulată a celor cinci SIF-uri era de 2,872 miliarde lei, sumă 2,5 ori mai redusă comparativ cu valoarea activelor nete de la finele lunii iunie, de 7,363 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb