ACTIVEWATCH / APADOR-CH: Poliţia Română ia la rând cu aplomb miliţienesc semnatarii unei petiţii

Elena Deacu
Anticorupţie / 30 iunie 2015

ActiveWatch şi APADOR-CH protestează faţă de "abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt hărţuite persoane care şi-au exercitat dreptul la petiţionare".

"Apreciem comportamentul Poliţiei Române ca fiind unul de tip miliţienesc, similar poliţiei politice", scriu cele două organizaţii, într-un comunicat. Potrivit acestora, în esenţă, în ultimele zile reprezentanţi ai Poliţiei Române au chemat la secţii pentru audieri sau au căutat la domiciliu sau la locul de muncă mai mulţi cetăţeni din ţară, cu pretextul de a verifica dacă au semnat sau nu o petiţie online. Oamenii semnaseră un document care critica lipsa de reacţie a unor instituţii publice din Hunedoara cu privire la gestionarea conflictelor şi controverselor apărute din cauza micro-hidrocentralei de pe Râul Alb. Prin petiţie, adresată printre alţii şi Ministrului de Interne, se solicita inclusiv demiterea unui şef de Inspectorat Judeţean de Poliţie.

"Considerăm că măsurile autorităţilor sunt excesive şi de natură să îngrădească abuziv exercitarea unui drept constituţional, dreptul la petiţionare", scriu organizaţiile. Acestea arată că, potrivit RomâniaCurată.ro, zeci de persoane au fost conduse la secţii pentru a fi audiate şi pentru a declara în scris că au semnat respectiva petiţie. "În realitate acţiunile poliţiştilor au caracter de hărţuire şi represalii la adresa unor cetăţeni care au îndrăznit să îşi exercite un drept şi poate constitui, mai ales pentru iniţiatorii ei, infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod Penal", se arată în comunicat.

Mai mult, potrivit organizaţiilor, Poliţia Română nu a oferit nici până acum un punct de vedere public care să justifice acţiunile din ultimele zile, ceea ce ridică noi suspiciuni cu privire la motivele pentru care sunt mobilizate atâtea forţe şi resurse pentru a verifica semnatarii. "Mai eficient şi mai responsabil ar fi fost ca autorităţile române să analizeze în ce măsură conţinutul petiţiei era îndreptăţit şi să verifice dacă entităţile criticate de cetăţeni şi-au respectat misiunea şi au acţionat în consecinţă", subliniază ActiveWatch şi APADOR-CH.

Potrivit celor două organizaţii, ultimii ani au demonstrat că România are o problemă cu modul în care autorităţile se raportează la cetăţenii care protestează, în stradă sau prin intermediul petiţiilor. "Poliţia Română are responsabilitatea să apere cetăţenii, nu să îi trateze cu ostilitate, mai ales atunci când ei reclamă neregularităţi comise de poliţie. Considerăm că această situaţie este extrem de gravă şi transmite un mesaj extrem de periculos în spaţiul public în sensul că aceia dintre cetăţeni care se implică în acţiuni critice la adresa autorităţilor riscă să fie victimele unor represalii. Solicităm IGPR şi MAI să prezinte o explicaţie publică situaţiei", anunţă organizaţiile.

Concret, acestea solicită următoarele clarificări: 1. Cine şi în ce modalitate a sesizat poliţia; 2. Care sunt indiciile concrete care justifică iniţierea acestor verificări; 3. Pentru ce faptă şi încadrare juridică se efectuează cercetările; 4. Câţi poliţişti sunt implicaţi în această acţiune de verificare şi care este costul estimat al unei astfel de cercetări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mi-as fi inchipuit ca dupa 25 de ani securismul mai poate fi ata de in floare. Cand te gandesti ca pentru a plati salariile acestor indivizi care lucreaza impotriva interesului public se chinuie romanul sa-si plateasca impozitele. Pana la urma se poate trage concluzia ca evaziunea fiscala este un gest civic, cu cat sunt mai putini bani la buget cu atat au mai mica capacitatea de a lucra impotriva interesului public. Si este aboslut clar ca interesele ilicite implicate in aceasta hidrocentrala ilegala sunt imense, din moment ce coruptii se agita atat. Sa speram ca vor iesi la suprafata. Nu poate fi vorba doar de acele mizerabile certificate "verzi" pe care suntem obligati toti sa le platim ca tribut catre mafie. Alt abuz grosolan!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb