Noua administraţie americană a preşedintelui Joe Biden se va alătura în această săptămână discuţiilor din cadrul Grupului celor mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii (G7) referitoare la economia mondială, alte naţiuni bogate aşteptându-se la o îndepărtate decisivă de naţionalismul "America First" al lui Donald Trump, informează news.ro.
Secretarul Trezoriei americane, Janet Yellen, va participa la reuniunea online de vineri a omologilor săi din G7, la care participanţii îşi vor reînnoi promisiunea de a acorda programe uriaşe de stimulare pentru a susţine redresarea economică după Covid-19.
Reuniunea, prima întâlnire a G7 de la învestirea lui Joe Biden, va încerca să relanseze eforturile de lungă durată pentru rezolvarea problemei legată de taxarea marilor firme din sectorul tehnologiei, multe dintre ele americane, între care Amazon şi Google.
Acest subiect este considerat un caz test al angajamentului reînnoit al Washingtonului, după ce Trump a blocat orice acord în acest sens.
Marea Britanie, care va prezida reuniunea, a anunţat că discuţiile vor oferi o şansă de a găsi "soluţii globale" la lovitura dată de pandemie economiei mondiale.
O sursă din G7 a spus că oficialii vor discuta "cum să configureze şi să răspundă fazelor de redresare globală după Covid-19", inclusiv sprijinul acordat lucrătorilor şi companiilor pe termen scurt, asigurând în acelaşi timp sustenabilitatea fiscală pe termen lung.
Alţi consilieri au spus că vor fi discuţii pentru coordonarea măsurilor de stimulare fiscală în ţările G7, care, în afară, de SUA şi Marea Britanie, includ Japonia, Franţa, Germania, Italia şi Canada.
Biden a propus un nou program de cheltuieli şi reduceri fiscale de 1.900 de miliarde de dolari, pe lângă cele 4.000 de miliarde cheltuite de Trump.
Ministrul britanic de Finanţe Rishi Sunak este aşteptat să anunţe în martie că va împrumuta noi fonduri, după acumularea celui mai mare deficit bugetat postbelic, cu promisiunea că va echilibra finanţele publice.
O sursă din G7 a spus că la întâlnire se va discuta şi despre susţinerea ţărilor vulnerabile pentru a ajuta economia mondială.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale vor semna probabil o declaraţie comună,î.
Premierul britanic Boris Johnson va găzdui în iunie prima reuniune faţă în faţă a liderilor din G7 din ultimii doi ani, în Cornwall, din sud-vestul Angliei, pentru a discuta despte revenirea din pandemie şi despre schimbările climatice, potrivit news.ro.