Presiunile au fost exercitate de oficiali americani, în întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, scrie Bloomberg. Informaţia apare la doar câteva zile după criticile dure ale vicepreşedintelui JD Vance la adresa României pe tema anulării alegerilor din noiembrie.
Administraţia preşedintelui Donald Trump presează autorităţile române să îi permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidenţiale din luna mai, scrie Bloomberg.În ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i pe oficialii români să nu blocheze candidatura lui Georgescu, un susţinător al lui Trump care a criticat NATO şi l-a lăudat pe Vladimir Putin, scrie Bloomberg, care citează persoane familiarizate cu discuţiile care au vorbit sub anonimat.
Preocuparea administraţiei Trump cu privire la situaţia din România fusese deja evidenţiată de discursul vicepreşedintelui JD Vance, care a criticat la Conferinţa de Securitate de la Munchen decizia României din decembrie de a anula alegerile din noiembrie.
Bloomberg scrie că la conferinţa de la Munchen au avut loc schimburi de opinii între ministrul român de externe Emil Hurezeanu şi emisarii lui Trump, Keith Kellogg şi Richard Grenell. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligenţa artificială la Paris la începutul acestei luni.
Dincolo de acestea şi de alte puncte de contact, mai scrie Bloomberg, guvernul de la Bucureşti nu a reuşit să deschidă un canal de comunicare cu administraţia Trump, cu ajutorul căruia să poată atenua îngrijorările legate de vot, a declarat o sursă.
Atacul lui JD Vance
Vicepreşedintele SUA a vizat România în criticile lansate la Munchen la adresa Europei.
"Situaţia a ajuns atât de rău", a spus Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât "în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidenţiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenţii de informaţii şi a presiunii enorme din partea vecinilor continentali".
"Din ce înţeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile româneşti. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteţi crede că este greşit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluenţeze alegerile, noi cu siguranţă credem, puteţi condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democraţia poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o ţară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început", a continuat vicepreşedintele SUA.
De asemenea, Vance a criticat organizatorii conferinţei de la Munchen pentru că au împiedicat partidele populiste să participe la eveniment, afirmând că "nu trebuie să fim de acord dar este de datoria noastră să participăm cel puţin la dialog cu acestea".
Cum motiva CCR anularea alegerilor
Curtea Constituţională a anulat pe 6 decembrie rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale şi a dispus reluarea scrutinului, ca urmare a documentelor serviciilor secrete analizate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi declasificate de fostul preşedinte Iohannis.
"Caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidaţi a beneficiat de o promovare agresivă", se arată în motivarea deciziei fără precedent a Curţii Constituţionale (CCR) de anulare a alegerilor prezidenţiale. CCR mai arată că "a fost afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia".
În documentul prin care îşi argumentează decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale, judecătorii CCR spun că, după declasificarea documentelor prezentate în şedinţa CSAT, au constatat că procesul electoral "a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui", iar "toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice".
CCR motivează anularea alegerilor şi prin nevoia de excludere a ingerinţelor unor entităţi statale sau non-statale în campaniile de propagandă. Fostul preşedinte Klaus Iohannis a numit direct Rusia drept actorul statal implicat în alegeri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 13:22)
Bravo ! Bravo ! Bravo !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 14:31)
Reinvie sentimentul pro american dupa dezastrul democratilor !