Administratorii Electrica (EL) au aprobat prospectul pentru majorarea capitalului social al companiei cu aport în natură şi în numerar cu suma de cel mult 6,049 milioane de lei, prin emisiunea unui număr maxim de 604.983 acţiuni noi, se arată într-un raport al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Operaţiunea primise undă verde de la administratorii Electrica în data de 4 octombrie şi include, conform raportului de atunci, aportul Ministerului Energiei cu nouă terenuri în suprafaţă totală de peste 55.500 de metri pătraţi, evaluate la 2,951 milioane de lei, pentru care Electrica va emite un număr de 295.114 acţiuni noi.
Restul, de până la 3,098 milioane de lei, reprezentând un număr maxim de 309.869 acţiuni noi, vor fi oferite spre subscriere celorlalţi acţionari, în cadrul exercitării dreptului de preferinţă.
La finalul lunii aprilie, acţionarii Electrica aprobaseră declanşarea majorării capitalului social prin aportul celor nouă terenuri în suprafaţă totală de 55.524,46 metri pătraţi, iar în septembrie conducerea furnizorului şi distribuitorului de energie electrică a numit BRD - Groupe Societe Generale (BRD) drept intermediar al operaţiunii.
Cel mai important acţionar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din Electrica.
Potrivit raportului semestrial al emitentului, alţi acţionari ai Electrica sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 6,1% din companie şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN, ce are 5,42% din capitalul emitentului.
După primele şase luni ale anului curent, Electrica a înregistrat, la nivel de grup, un profit operaţional de 123,8 milioane de lei, cu 52,6% sub cel de la finele lunii iunie 2018, în timp ce veniturile au urcat cu 16,9%, până la 3,1 miliarde de lei.
Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 3,822 miliarde de lei.