Compania Hotelieră Intercontinental Bucureşti (simbol: RCHI), care administrează hotelul Intercontinental din Capitală, a raportat pentru anul trecut încasări de 43,3 milioane lei (9,8 milioane euro), în creştere uşoară faţă de 2012 (42,6 milioane lei, respectiv 9,6 milioane euro), şi a trecut pe profit (31.308 lei), de la pierderi de peste 700 mii lei, potrivit raportului financiar remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Veniturile operaţionale realizate în anul 2013 au fost cu 1,6% mai mari decât cele din anul precedent, în special datorită activităţii de alimentaţie publică, care a înregistrat o creştere de 6,8% comparativ cu anul 2012. Veniturile din cazare au rămas aproximativ la acelaşi nivel, influenţate de creşterea gradului de ocupare cu 5,7%, dar şi de tariful mediu pe camera ocupată, care a înregistrat o scădere de 5,34% comparativ cu anul 2012", se arată în raport.
Veniturile totale ale companiei s-au redus la 45,6 milioane de lei, de la 46,6 milioane de lei, iar cheltuielile s-au diminuat de la 47,2 milioane lei la 45,5 milioane lei.
"Criza economică care afectează zona euro are o influenţă directă asupra societăţii, prin faptul că există riscul să scadă investiţiile directe în România şi implicit fluxul de turişti străini de afaceri şi sumele cheltuite de aceştia pe servicii hoteliere. Societate a dus o politică de finanţare în principal din resurse proprii, nebazându-se masiv pe resurse împrumutate. Dorim să evidenţiem existenţa riscului de lichiditate şi riscuri legate de flux de numerar (cauzate de riscul de piaţă), ţinând cont de faptul că în 2014 se continuă rambursarea creditului contractat de la UniCredit", mai menţionează reprezentanţii RCHI.
Ca să diminueze aceste riscuri, conducerea companiei precizează că politica de investiţii va continua să fie prudentă, în principal din resurse proprii şi în proiecte cu impact direct în creşterea eficienţei activităţii.
Anul trecut, societatea a început să ramburseze creditul contractat de la UniCredit în 2011, plătind 1 milion euro şi dobânzile curente. Valoarea împrumutului este de 15 milioane euro pe o perioadă de 10 ani, destinaţia fondurilor fiind renovarea hotelului şi achitarea unor datorii.
Cel mai mare acţionar al Intercontinental este Mountbay Limited, un off-shore din Cipru, care controlează 32,9% din acţiuni. Mountbay Limited şi The Nova Group Investments România au fost asociaţii firmei Zeta SPV Development Bucureşti, unde administrator era Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu. Dan Adamescu controlează indirect 32,03% din acţiunile Intercontinental, prin compania de asigurări Astra (16,32%) şi The Nova Group Investments România (15,71%). Firma Lido deţine 11,89% din acţiunile Intercontinental.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile RCHI a fost realizată pe 23 aprilie, la preţul de 0,065 lei. La acest nivel, capitalizarea societăţii era de 54,2 milioane lei (12,2 milioane euro).