ADOPTAREA UNUI SINGUR CURS AL FRANCULUI ELVEŢIAN, INOPORTUNĂ ABR, către Andreea Paul: "Se impun soluţii diferenţiate pentru fiecare caz şi bancă"

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 6 februarie 2015

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) consideră inoportună adoptarea unui singur curs al francului elveţian pentru a veni în întâmpinarea situaţiei dificile cu care se confruntă unii dintre clienţii băncilor, impunându-se soluţii diferenţiate pentru fiecare caz şi pentru fiecare bancă în parte, arată un răspuns al ARB la întrebările prim-vicepreşedintelui PNL, Andreea Paul.

Potrivit ARB, în contextul aprecierii francului elveţian, băncile au implementat măsuri individuale şi/sau la nivelul întregului portofoliu, diferenţiate în funcţie de situaţiile specifice legate de profilul clientului (nivelul veniturilor, comportamentul de plată, etc.), particularităţile creditelor, expunerile diferite ale băncilor şi încadrarea în indicatorii de prudenţialitate ai băncilor.

De aceea, ARB consideră inoportună adoptarea unui singur curs pentru toţi clienţii şi toate băncile, impunându-se soluţii diferenţiate pentru fiecare caz şi pentru fiecare bancă în parte.

În ceea ce priveşte acceptarea de către bănci a unui curs apropiat de cel aferent lunii decembrie 2014, ARB menţionează că băncile au luat deja măsuri individuale pentru perioade determinate, care au condus la absorbirea într-o mare măsură a creşterii ratelor clienţilor după decizia Băncii Centrale a Elveţiei de a nu mai susţine un curs fix de 1.2 CHF/EUR. Printre aceste măsuri concrete, reale şi aplicate în prezent, ARB menţionează menţinerea pentru o perioadă a unui curs valutar fix favorabil clienţilor (ex. 31 Decembrie 2014), acordarea unui curs de schimb preferenţial la plata ratelor; reducerea dobânzii prin aplicarea anticipată a unei valori a indicelui LIBOR, favorabilă debitorilor (ex. s-a implementat valoarea LIBOR 3M valabilă la 26.01.2015 cu o diferenţă favorabilă debitorului de peste 0.8 puncte procentuale); reducerea dobânzii prin diminuarea marjelor (ex. reducerea cu până la 1.5% pean a dobânzii pe o perioadă de 90 zile); reduceri sau eliminări de comisioane.

La acestea se adaugă mecanismele clasice de rescadenţare/restructurare.

Astfel, potrivit ARB, există o multitudine de măsuri individuale specifice, care au efect similar cu cel de îngheţare a cursului valutar şi care creează în aceeaşi măsură beneficii debitorilor. Acest pachet de măsuri implică suportarea de costuri de către bănci şi se adresează tuturor clienţilor băncilor cu credite în franci elveţieni. Pentru a creşte numărul debitorilor care pot beneficia de aceste avantaje, reiterăm invitaţia către clienţi de a se prezenta la bănci în vederea accesării măsurilor care au fost făcute publice de acestea prin comunicate de presă, postarea de anunţuri pe site-urile băncilor şi pagina de Internet Banking, campanii prin intermediul call center şi prin reţeaua de sucursale sau prin alte mijloace.

În completarea pachetului de masuri individuale aplicate de bănci, vin şi prevederile Ordonanţei 46/2014, cu modificările avute în vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia, care vizează flexibilizarea mecanismului de rescadenţare şi a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor, permiţând o mai bună acoperire a grupurilor vulnerabile de cetăţeni cu credite la bănci, soluţie consistentă cu principiul împărţirii poverii ajustării (burden - sharing), permiţând preluarea unei părţi din costuri de către bănci.

ARB consideră că prelungirea maturităţii creditului, în vederea micşorării ratei lunare reprezintă una dintre soluţiile clasice de restructurare pe care băncile le pun la dispoziţia clienţilor săi. Astfel, prin aplicarea acestei soluţii de restructurare, valoarea principalului în moneda creditului rămâne neschimbată, în aceleaşi condiţii de costuri. Asociaţia menţionează că prin aplicarea măsurilor de restructurare, inclusiv cea prin prelungirea maturităţii creditului, în vederea micşorării ratei lunare, volumul restructurărilor efectuate de bănci este de peste 15% din portofoliul de credite.

"Aşa cum am prezentat mai sus, băncile aplică măsuri echivalente propunerilor

dumneavoastră, acestea fiind negociate ca măsuri individuale între clienţi şi fiecare bancă în parte. Astfel, prin exemplificarea uneia dintre măsurile implementate de bănci, în cazul creşterii cu 23% a nivelului ratei faţă de Decembrie 2014 (datorată aprecierii francului elveţian faţă de moneda naţională de la 3.7 la 4.58), aplicarea anticipată a scăderii LIBOR cu 0.8 puncte procentuale, coroborată cu aprecierea monedei naţionale faţă de francul elveţian de la 4.58 la 4.15, la data de 05.02.2015, determină o absorbţie în proporţie de 70% a creşterii ratei. Acest exemplu scoate în evidenţă şi un posibil caracter temporar al acestei situaţii, care validează tipurile de măsuri deja luate de bănci", arată ARB, în răspunsul dat către Andreea Paul.

Totodată, ARB susţine că, în plus faţă de măsurile deja luate de către bănci, reprezentanţii băncilor împreună cu Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor Publice, au în lucru o nouă schema de rescadenţare a creditelor, prin aplicarea prevederilor Ordonanţei 46/2014, cu modificările avute în vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia, care vizează flexibilizarea mecanismului de rescadenţare şi a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor, permiţând o mai bună acoperire a grupurilor vulnerabile de cetăţeni cu credite la bănci. Soluţia propusă este consistentă cu principiul împărţirii poverii ajustării (burden - sharing), permiţând preluarea unei părţi din costuri de către bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb