ADRIAN ANGHEL, OTP ASSET MANAGEMENT: "Diversificarea şi investiţiile recurente ne protejează de criză"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 septembrie 2019

"Diversificarea şi investiţiile recurente ne protejează de criză"

"Prin plasarea economiilor în depozite bancare, preferăm un pariu pierzător din start, faţă de posibilitatea de a câştiga prin accesarea altor produse financiare", susţine directorul de la OTP Asset Management

Diversificarea şi investiţiile recurente sunt elementele prin care ne protejăm de apariţia unei posibile crize economice, a spus Adrian Anghel, director de vânzări la OTP Asset Management, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la finele săptămânii trecute.

Adrian Anghel a dezvoltat: "Conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), la nivelul anului trecut, 78% din averea noastră, a românilor, era dată de active imobiliare, probabil propria casă, iar restul de 22% de active financiare nete. Practic, principala deţinere a românului este casa, şi dintr-o dată constatăm că portofoliul său nu este foarte diversificat".

Oficialul OTP Asset Management a adăugat: "Când se pune problema de a economisi, românii se gândesc prima dată la depozite bancare, care sunt garantate, lichide. Însă în ultima perioadă nu a fost cea mai fericită alegere, pentru că inflaţia este mai mare decât dobânda depozitelor noi, ceea ce face ca un depozit bancar să fie un pariu pierzător. Astfel, românul preferă un pariu pierzător din start, faţă de posibilitatea de a câştiga prin accesarea altor produse financiare".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, în prezent, populaţia are circa 210 miliarde de lei în depozite bancare şi aproximativ 45% din aceşti bani stau în depozite overnight, care au o dobândă aproape de zero.

"Dacă luăm în calcul inflaţia, care este de circa 4%, se observă că dintr-o dată am pierdut", a spus directorul de la OTP Asset Management, care a adăugat: "Inflaţia este foarte importantă, fiindcă este ca un impozit nescris, care ne afectează pe toţi".

Pe de altă parte, Adrian Anghel a punctat că doar o mică parte din averea noastră este plasată în fonduri deschise de investiţii, echivalentul a circa 10% din totalul depozitelor, iar cam 84% din aceşti bani sunt în fonduri cu venit fix, care pe termen lung se comportă tot cam ca un depozit bancar.

"În teorie, activele mai riscante, cum sunt acţiunile sau imobiliarele, vor aduce un randament mai mare pe termen lung, însă acestea nu performează cel mai bine an de an. Diversificarea este necesară pentru că nu există vreo regulă sau vreun activ care să ne aducă cel mai bun randament în fiecare an. Trebuie să avem un portofoliu diversificat, cu expunere pe toate activele. Este cel mai bun mod de a ne proteja averea financiară", a explicat directorul de la OTP Asset Management.

Pentru a ilustra puterea investiţiilor recurente, Adrian Anghel a prezentat performanţa pentru o perioadă de aproape zece ani (4 august 2008 - 3 decembrie 2018) a unui portofoliu alcătuit din 90% un fond de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti şi 10% un fond de cash management (care are drept obiectiv creşterea capitalului pe termen scurt şi mediu), în care s-ar fi plasat lunar câte 500 de lei, în comparaţie cu situaţia în care banii nu ar fi fost investiţi.

Practic, în scenariul în care se economiseau câte 500 de lei pe lună, dar banii ar fi fost "ţinuţi la saltea", s-ar fi ajuns la suma de 59.500 de lei în intervalul menţionat.

Pentru situaţia în care întreaga sumă ar fi fost investită în portofoliu chiar de la începutul perioadei, ţinând cont de căderea pieţelor de acţiuni din 2008, într-o primă fază s-ar fi înregistrat pierderi, dar care ar fi fost recuperate pe parcurs, astfel încât la finalul perioadei s-ar fi ajuns la o sumă de circa 71.000 lei, mai mare decât cea investită iniţial.

Dar dacă s-ar fi investit lunar câte 500 de lei în portofoliu, rezultatele ar fi fost mult mai bune, iar la finalul perioadei s-ar fi acumulat aproape 87.800 de lei.

"În cazul investiţiilor recurente, în foarte puţine cazuri am fi avut o performanţă inferioară faţă de scenariul în care «ţineam banii la saltea». Iar datorită faptului că s-a cumpărat şi când preţurile erau în scădere, plasamentele constante au reprezentat o alegere mult mai bună decât cea în care investeam toţi banii odată", a spus directorul de la OTP Asset Management, care a adăugat: "Iar în toată această perioadă de aproape zece ani, care este destul de scurtă pentru a arăta principiul investiţiilor recurente, am fi cumpărat la preţ mediu, ceea ce înseamnă că nu am fi putut să achiziţionăm mai bine".

În aceste condiţii, sfatul lui Adrian Anghel este ca investitorii să nu se concentreze în principal asupra oscilaţiilor cotaţiilor pieţei pe termen scurt, ci să îşi plaseze constant economiile în portofolii diversificate, pe termen lung.

Altfel, este posibil ca peste zeci de ani, când ne vom uita în trecut, să regretăm oportunităţile bune de investiţii pe care le-am ratat, pentru că nu am procedat corect şi nu am investit din timp, a conchis directorul de la OTP Asset Management..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb