Dacă vrem să avem companii care să se finanţeze prin instrumente bursiere, trebuie ca ţara noastră să aibă o clasă de mijloc dezvoltată din punct de vedere economic, a spus ieri Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, în cadrul unei conferinţe de presă.
Domnia sa a afirmat: "Piaţa de capital din România s-a dezvoltat încet, încet, iar în 2021 a avut rezultate foarte bune. Este o piaţă care, din punctul meu de vedere, are o serie de ancore puternice. Evident, ca orice piaţă de capital, într-o situaţie precum cea prin care trecem acum, este supusă unor provocări majore având în vedere incertitudinea din pieţele globale. Dar, ceea ce văd în zona de capitalizare a Bursei de Valori Bucureşti nu poate decât să ne încurajeze să muncim în continuare. Din punctul meu de vedere, paşii care s-au făcut până acum au fost destul de lenţi (...) Nu cred că s-a avansat foarte puternic pe piaţa de capital. Este un regret, dar totodată o provocare să facem paşii mai rapizi".
Adrian Câciu a adăugat: "Dincolo de strategia pieţei de capital, care probabil că în două săptămâni va fi stabilită ca proiect de act normativ, astfel încât să avem o predictibilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei, sunt anumite elemente pe care trebuie să le accelerăm. Sunt o serie de elemente prin care încercăm să diversificăm instrumentele pe care piaţa de capital le pune la dispoziţie. Dar şi o întreagă susţinere din perspectiva statului şi a instituţiilor care pot să ajute la atragerea de investitori. Cred că trebuie mai mult curaj, iar noi am făcut câţiva paşi".
În opinia sa, principalul motiv pentru care piaţa noastră de capital este slab dezvoltată ţine de modul în care este construită economia românească.
"Putem spune că la prima vedere, legea privind stimularea fiscală pentru cei care investesc pe piaţa de capital (...) este ca un fel de credit pe care statul îl lasă la dispoziţia investitorilor. Dar nu trebuie să ne uităm neapărat matematic, contabil, la anumite elemente de facilitate, ci trebuie să vedem care sunt efectele de multiplicare. Nu cred că acesta este neapărat motivul pentru care nu s-a investit în piaţa de capital, dar este un stimul fiscal care se acordă. Motivul pentru care încă există întârzieri în investiţii cred că este dat şi de modul în care este construită economia românească. Trebuie să avem un moment de sinceritate (...) legat de provocările de reconversie a economiei româneşti. Dacă vrem să avem capital puternic sau companii care să se finanţeze prin instrumentele bursiere, trebuie să înţelegem că România trebuie să aibă o clasă de mijloc dezvoltată economic", a spus Ministrul Finanţelor.
În opinia sa, facilităţile acordate pentru ceea ce generic se numeşte "mica economie" trebuie să ducă la dezvoltarea acesteia către "economia medie", iar apoi companiile performante să apeleze la finanţare din piaţa de capital.
"Este un întreg deziderat pe care trebuie să-l construim împreună cu mediul economic. Eforturile vor fi mari, dar ceea ce pot să vă asigur este că elementele de ajustare care vin ca efect al provocărilor din exterior vor fi din perspectiva noastră temperate, astfel încât investitorii să aibă o piaţă de capital sigură. Şi aici lucrăm împreună cu ASF-ul şi Bursa de Valori Bucureşti pentru ca investitorii să aibă certitudinea că investiţiile pe bursă sunt investiţii sigure", a adăugat Adrian Câciu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 11:24)
Atunci cand cei din familia politica a dlui Caciu se opuneau furibund la listarea unor societati acesta tacea.
2. Multumeste-i lui Joiannis
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 12:30)
N-ai fi spus nici peste 8 ani aceste aberații dacă nu va aducea Joiannis la guvern !
Adica tu preferi sa nu restructurezi nimic provocând inflație de 20% în beneficiul bugetarilor și specialilor, ca te clasa de mijloc habar n-ai !