Adrian Negru, Raiffeisen Asset Management: "Investiţiile pe termen lung, recurente şi în companii de calitate reprezintă secretul reuşitei"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie

Adrian Negru, Raiffeisen Asset Management: "Investiţiile pe termen lung, recurente şi în companii de calitate reprezintă secretul reuşitei"

English Version

"Reacţia pieţelor de acţiuni nu este neapărat corelată pe termen scurt cu fundamentele companiilor"

"Cred că vom avea discrepanţe mai mari de performanţă între sectoare şi companii"

Investiţiile pe termen lung, recurente şi companii de calitate precum există la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă secretul reuşitei investiţiilor în acţiuni, spune Adrian Negru, Directorul General al Raiffeisen Asset Management.

Managerul de fond a afirmat: "Investitorii trebuie să ţină cont de faptul că reacţia pieţelor de acţiuni nu este neapărat corelată pe termen scurt cu fundamentele companiilor. Aş spune că nu este aproape niciodată corelată. Genul de evenimente precum scăderea de la începutul lunii august, au mai degrabă legătură cu emoţiile şi sentimentele pe care le încearcă o parte a partcipanţilor la piaţă. Ca investitor mi-aş pune întrebarea «Vreau să las ca bunăstarea mea financiară pe termen lung să depindă, în principal, de emoţiile care guvernează piaţa la un moment dat?» Cred că răspunsul este evident. Personal, aş face tot timpul un pas în spate şi m-aş uita la perspectiva pe termen lung. Cred că este important să ai un element pe care să te bazezi - de pildă analiza fundamentală a companiilor - astfel încât să poţi să ignori zgomotul de moment al unei corecţii, care uneori poate fi asurzitor".

Adrian Negru a adăugat: "Sunt puţine lucruri pe care le putem afirma cu certitudine când vine vorba de pieţele de acţiuni, dar că investiţia recurentă nu poate da greş este unul dintre acele lucruri pe care le putem afirma cu tărie. De asemenea, este important să ne păstrăm perspectiva pe termen lung şi să avem în minte că pieţele de acţiuni şi, mai ales, piaţa de acţiuni locală, va performa mai bine decât orice altă clasă de active. Investiţiile pe termen lung, recurente, în companii de calitate cum sunt cele listate pe piaţa locală, reprezintă secretul reuşitei".

"Odată ce va fi deschis drumul relaxării monetare, mă aştept ca activitatea economică în zona euro să se amelioreze"

Directorul General al Raiffeisen Asset Management se aşteaptă ca, din punctul de vedere al politicii monetare, impactul pozitiv pentru piaţa noastră de acţiuni să provină mai degrabă din afara României.

"Este deja o certitudine că vom vedea tăieri de dobânzi în Statele Unite care probabil vor fi succesive. Acest lucru va deschide drumul şi pentru Banca Centrală Europeană care a făcut un prim pas în acest sens, dar nu putea să facă mai mult dacă politica sa nu era corelată cu cea a Rezervei Federale. În zona euro, care este principalul partener economic al României, vorbim de cvasi-stagnare în ultimii doi ani, dată de dobânzile ridicate şi de preţurile energiei foarte ridicate. Într-o anumită măsură mă aştept să vedem o ameliorare; deja vedem o ameliorare a preţului energiei, iar odată ce va fi deschis drumul relaxării monetare mă aştept ca şi activitatea economică în zona euro să se amelioreze, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra noastră. Probabil că şi la nivel local vom vedea o uşoară relaxare a politicii monetare. Prin urmare, în termeni relativi, acţiunile vor avea parte de câţiva factori favorizanţi. De văzut şi cât de repede se va adresa problema deficitului bugetar, ceea ce probabil se va întâmpla după alegeri. În ansamblu, sunt moderat optimist pentru viitorul apropiat", a spus Adrian Negru.

Din punctul său de vedere, dacă evoluţia bună a acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti din ultimul an şi jumătate a fost mai degrabă "in corpore", în viitor vom avea discrepanţe mai mari între sectoare şi între companii. "Situaţia clar va fi mai eterogenă şi discrepanţele vor fi mai mari decât au fost în trecut", a afirmat managerul de fond.

De asemenea, Directorul General al Raiffeisen Asset Management a subliniat că performanţa pieţei noastre de acţiuni de la începutul anului 2023 până în prezent a fost excepţională, dar trebuie să ne calibrăm aşteptările deoarece, probabil, lucrurile vor fi mai temperate în viitor. "În continuare va fi important pentru investitori să aloce o parte notabilă în fondurile de acţiuni sau în acţiuni româneşti în general", a spus Adrian Negru.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb