Reporter: Ce plasamente consideraţi că sunt cele mai interesante pentru investitori, în acest moment?
Adrian Pop: Luând în considerare evoluţiile pieţelor din acest început de an, cred că tot mai mulţi investitori se vor îndrepta către plasamente cu grad mai scăzut de risc, precum obligaţiunile, titlurile de stat sau depozitele - chiar dacă nivelul dobânzilor este în scădere. De asemenea, vor fi căutate produsele cu capital protejat, care există inclusiv în portofoliul SSIF Broker. Pieţele vor fi volatile, pe termen mediu, fiind influenţate atât de evoluţiile politice globale, cât şi de încetinirea evoluţiei chineze, aşa că mă aştept atât la momente critice, cât şi la oportunităţi de câştiguri pentru cei care vor şti să speculeze momentele. Investitorii trebuie să fie atenţi la semnalele transmise de economia Germaniei, motorul Uniunii Europene, la situaţia din China, dar şi la alegerile prezidenţiale din SUA.
Reporter: Care sunt activele de refugiu preferate de investitori?
Adrian Pop: Din comportamentul clienţilor noştri am remarcat că, în prezent, investitorii aleg ca active de refugiu fondurile de investiţii cu venit fix, în special fondurile de obligaţiuni, dar şi certificatele cu capital protejat.
Reporter: În condiţiile în care lichiditatea BVB este la cote foarte reduse, ce paşi consideraţi că ar trebui făcuţi urgent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi cine ar trebui să îi facă?
Adrian Pop: Din punctul meu de vedere, sunt mai multe măsuri importante către trebuie adoptate cât mai repede. Astfel, BVB ar trebui să îşi scadă costurile pentru a deveni mai atractivă pentru emitenţi şi investitori, iar statul ar trebui să acorde facilităţi fiscale atât pentru investitori (de exemplu, diminuarea cotei de impozitare pentru investitori), cât şi pentru companiile care se finanţează prin BVB sau care se listează la BVB.
De asemenea, este evident că avem nevoie rapid de o Contraparte Centrală, din mai multe motive: pentru a rezolva lipsa produselor derivate la BVB, dar şi pentru a simplifica împrumutul de acţiuni şi vânzările în lipsă, în primul rând din punct de vedere tehnic, cât şi al reglementărilor.
Cred că, la nivel de listări, rolul principal ar trebui să fie al intermediarilor, care să dubleze implicarea BVB resimţită în ultima vreme, prin organizarea de proiecte şi întâlniri cu emitenţi, investitori şi brokeri. Listările companiilor de stat sunt binevenite, dar avem nevoie şi de companii private. Este de apreciat şi salutăm participarea reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară la aceste evenimente, despre care considerăm că aduc plus valoare, ASF având şi competenţa, şi experienţa necesară pentru a putea susţine real dezvoltarea pieţei.
Reporter: De ce consideraţi că lipsesc ofertele private de la BVB?
Adrian Pop: Costurile totale aferente listărilor pe bursă ar putea fi un motiv pentru care sunt puţine oferte de companii private pe Bursă. De asemenea, avantajele finanţării prin bursă sunt foarte puţin mediatizate, iar informaţiile ajung greu sau chiar deloc la factorii de decizie. Intermediarii ar trebui să fie mult mai activi pe această zonă, să meargă la întâlniri cu oficialii companiilor care nu sunt listate şi care ar putea să atragă finanţări pentru diverse proiecte.
Reporter: Ce aşteptări aveţi, în privinţa programului de listări ale statului?
Adrian Pop: La capitolul aşteptări aleg să fiu rezervat. În ceea ce priveşte speranţe, mi-aş dori să vedem anul acesta listările Hidroelectrica şi Aeroportul Otopeni, companii pentru care există un interes ridicat.
Reporter: Ce măsuri ar trebui adoptate pentru încurajarea sectorului de retail?
Adrian Pop: Investitorii de retail pot fi atraşi cu relaxare fiscală şi publicitate. Astfel, reducerea cotei de impozitare a tranzacţiilor pe bursă, diminuarea tarifelor de tranzacţionare şi programe coerente şi constante de mediatizare a pieţei de capital ar putea ajuta la creşterea interesului pentru piaţă.
Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru piaţa de brokeraj, în acest an?
Adrian Pop: Urmează un an volatil, cu pieţe externe "nervoase", ale căror efecte vor fi resimţite şi pe piaţa locală de brokeraj. Sperăm să vedem cât mai multe listări şi ne angajăm să contribuim şi noi, prin aducerea unor companii la cota Bursei.
Din punct de vedere al activităţii intermediarilor, mă aştept, din păcate, să văd o scădere a numărului acestora în piaţă, ca urmare a aplicării normei ASF referitoare la gestionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile reglementate. Acest lucru va duce la creşterea costurilor pentru toţi intermediarii, astfel că acele companii care nu pot investi sume consistente în sisteme şi aplicaţii auditate vor dispărea.
Reporter: Acţionarii SSIF Broker au aprobat, anul trecut, un plafon maxim de 25 milioane lei pentru emisiunile de obligaţiuni, din care să împrumute clienţii pentru derularea de cumpărări de instrumente financiare pe piaţa reglementată a BVB, în baza unui contract de tranzacţionare în marjă. În ce stadiu este acest proiect?
Adrian Pop: Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor la care faceţi referire a fost publicată deja în Monitorul Oficial, deci au fost îndeplinite criteriile legale pentru validarea acesteia. Adunarea Generală a Acţionarilor SSIF Broker a mandatat, prin această hotărâre, Consiliul de Administraţie al societăţii să evalueze momentul oportun pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni care să fie tranzacţionate în vederea derulării de cumpărări, însă, având în vedere momentul actual, cu toate turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale, se aşteaptă perioada propice unei astfel de emisiuni.
Reporter: Ce calitate are SSIF Broker în dosarul lui Cătălin Chelu, în care acesta este acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălarea banilor?
Adrian Pop: Având în vedere faptul că ancheta este în curs de desfăşurare, nu putem face comentarii pe acest subiect. Compania noastră a pus la dispoziţia instituţiilor statului documentele solicitate pentru clarificarea unor aspecte ale anchetei.
Reporter: Care sunt planurile SSIF Broker pentru acest an? Intenţionaţi să lansaţi produse noi?
Adrian Pop: Unul din obiectivele SSIF Broker în 2016 este strâns legat de finalizarea proiectelor IT, şi anume lansarea platformei online, precum şi încheierea procesului de integrare a aplicaţiilor interne. Totodată, anul acesta ne vom concentra şi pe creşterea portofoliului de produse al SSIF Broker şi, implicit, pe lărgirea bazei de clienţi, prin lansarea de noi servicii şi produse. Astfel, începând cu 15 februarie am intrat pe piaţa de asigurări şi pregătim şi alte noi servicii pentru clienţi. De asemenea, pe parcursul acestui an vom lansa şi noi produse structurate turbo şi cu capital protejat, dar şi servicii de administrare a portofoliilor.
Reporter: Cum caracterizaţi apetitul investitorilor locali pentru pieţele externe?
Adrian Pop: Din păcate, simţim o oarecare nemulţumire a investitorilor români legată de lichiditatea BVB şi portofoliul tranzacţionabil în ţară, astfel încât apetitul acestora pentru pieţe străine este în creştere. Motivul principal al reorientării lor este că, pe pieţele străine, riscul de a rămâne captiv pe un anumit instrument financiar este considerabil mai mic decât pe plan local. În consecinţă, investitorii cu profil orientat către trazacţii speculative par că preferă, în ultima vreme, pieţele extrene, fapt ce se observă şi în activitatea BRK, ale cărei tranzacţii au crescut de la an la an pe aceste segmente.
SSIF Broker a înregistrat, anul trecut, un profit de 168.673 lei, faţă de o pierdere de -2,78 milioane de lei, în 2014.
Compania a avut, în 2015, venituri financiare de 15,78 milioane de lei şi venituri din comisioane de 4,08 milioane de lei.
Recent, SSIF Broker a anunţat că începe să furnizeze servicii de intermediere de asigurări, având calitatea de asistent în brokeraj al Confident Broker de Asigurare, companie la care deţine pachetul majoritar de acţiuni din vara anului trecut.
În decembrie 2015, Adrian Pop a fost numit director general al SSIF Broker, în locul lui Grigore Chiş.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2016, 08:12)
Mult a ramsa dupa Prunea daca Bereka inca nu e falita
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2016, 14:24)
Unde este gresala?In acest materia rezulta un profit de 168573 lei iar 'Situatii financiare preliminate IFRS" la data de 31.12.2015,rezulta o pirdere de2.980.042 lei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2016, 15:13)
pierderea este realizata. raportarea de cistig vine din "modificari de valoare pentru active financiare imobilizari etcetera" sau din pix cum ar zice rautaciosii care nu stiu ce este profitul nerealizat