• Brokerul controlează, acum, 25% din intermediar
Într-o perioadă în care intermediarii autohtoni se luptă pentru o felie cât mai mare din tranzacţiile de la Bucureşti şi Sibiu, casa de brokeraj "Vienna Invest-ment Trust" ţinteşte pieţe noi. Recent, intermediarul a devenit membru cu drepturi depline la bursa de mediu "BlueNext", cea mai lichidă piaţă pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră din Europa.
Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investment Trust" susţine că mişcarea face parte din planurile societăţii de a se extinde pe piaţa europeană: "Declaram în urmă cu câteva luni că intenţionăm să devenim membrii unei burse europene. Acum, pot să spun că am reuşit să ducem şi acest plan la bun sfârşit. Este vorba despre una dintre cele mai mari burse de mediu, BlueNext,-care deţine o cotă de piaţă de peste 95% din totalul tranzacţiilor cu Certificate de Emisii de Gaze cu Efect de Seră , bursă la care suntem membri cu drepturi depline.
Am devenit, recent, singura societate de servicii financiare din România implicată în operaţiunile desfăşurate cu Certificate de Emisii de gaze cu efect de seră şi sperăm să jucăm un rol important în utilizarea mecanismelor pieţei de capital pentru evaluarea şi diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră".
BlueNext a fost înfiinţată în Decembrie 2007 pentru tranzacţionarea certificatelor EUA (European Union Allowances). Deţinerea unui certificat EUA echivalează cu permisiunea de a emite o tonă de dioxid de carbon.
Adrian Simionescu a ajuns să deţină, în prezent, 25% din casa de brokeraj pe care o conduce, în urma unei tranzacţii pe care o pregăteşte de câteva luni bune. Tranzacţia face parte dintr-un "option plan" stabilit în 2007, când Credit Europe Bank a vândut austriecilor de la Vienna International Holding pachetul majoritar pe care îl deţinea la casa de brokeraj, pe atunci "Finans Securities". Legea impune ca banii necesari pentru achiziţionarea pachetului din SSIF să vină din surse proprii.
Şeful "Vienna Investment" ne-a declarat: "Cu toate că a durat puţin mai mult decât mi-am propus, am reuşit să finalizez şi această tranzacţie. Deţin acum 25% din "Vienna Investment Trust", societate pentru care întrevăd un potenţial imens în viitor. De aceea nu am avut nicio reţinere în a investi în ea". Domnul Simionescu nu a dorit să precizeze suma pentru care a cumpărat un sfert din casa de brokeraj, menţionând doar că s-a pregătit din timp pentru această achiziţie.
Pentru perioada următoare, preşedintele "Vienna Investment" Trust susţine că are planuri "ambiţioase", dar că, în prezent, urmăreşte evoluţia pieţei şi oportunităţile care se ivesc acum: "Momentan, ne concentram asupra monitorizării proiectelor de majorare de capital şi a ofertelor publice iniţiale care au stagnat din cauza crizei. Piaţa a început deja să se aprecieze, iar companiile trebuie să profite de acest moment pentru a se redresa".
"Vienna Investment Trust" a avut luna trecută o cotă de 0,36% din piaţa de capital bucureşteană, după ce a intermediat tranzacţii în valoare de 3,35 milioane de lei.