ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI "Criteriul lichidităţii ar fi fost îndeplinit şi fără OUG 114"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2019

"Criteriul lichidităţii ar fi fost îndeplinit şi fără OUG 114"

"Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Petrom şi Electrica este posibil să intre în indicii FTSE", a spus Adrian Tănase

Chris Woods, FTSE Russell: "Pentru a fi menţinută în indicii agenţiei, o piaţă trebuie să aibă doar o singură companie care să îndeplinească criteriile de lichiditate"

Piaţa noastră de capital ar fi îndeplinit criteriul lichidităţii pentru trecerea în categoria celor emergente conform FTSE Russell şi fără măsurile anunţate de Executiv în decembrie anul trecut, ce au fost incluse în OUG 114 şi care au generat câteva momente de creştere semnificată a valorii tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, în cadrul unei conferinţe de presă.

Adrian Tănase a spus: "O astfel de decizie, de promovare, nu ar trebui să fie influenţată de evenimente pe termen scurt. A fost un eveniment nefericit, pentru că investitorii au nevoie de stabilitate legislativă. Am lucrat pentru a fi promovaţi câţiva ani, iar lichiditatea a fost îndeplinită doi ani la rând. Am fi îndeplinit criteriul lichidităţii chiar dacă acest eveniment (n.r. OUG 114) nu ar fi avut loc".

Este o poziţie întărită şi de Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, care a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment: "Nu ne bazăm deciziile de clasificare pe evenimente tranzitorii, ci avem o perspectivă pe termen lung".

Oficialul agenţiei de rating londoneze a subliniat că există o diferenţă între criteriile la intrare în categoria pieţelor emergente şi cele de ieşire şi, implicit, retrogradare la statutul de piaţă emergentă.

"Nu ne dorim ca o piaţă să intre şi apoi să iasă din categoria celor emergente. Testul pentru România anul viitor va fi pe baza criteriilor de ieşire, nu pe baza celor de intrare. Oricum, nu va fi o decizie imediată, ci vom pune România pe lista de monitorizare pentru un an. Nu există motive de îngrijorare pe termen scurt", a spus Chris Woods.

Reprezentantul FTSE Russell a punctat că, în acest sens, factorul critic pentru ţara noastră este cel legat de lichiditate. Chris Woods a subliniat că pentru intrarea în indicii agenţiei de rating, o piaţă trebuie să aibă trei companii care să îndeplinească criteriile de lichiditate, dar că este menţinută chiar şi dacă un singur emitent se încadrează în cerinţele FTSE.

În acest moment, Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale şi Romgaz sunt emitenţii de la BVB care au trecut testul lichidităţii conform agenţiei londoneze, dar Adrian Tănase consideră că piaţa noastră are potenţialul de a avea cel puţin opt companii în indicii FTSE.

"Mai sunt cinci companii care îndeplinesc criteriile de dimensiune, dar nu le îndeplinesc pe cele de lichiditate. Acestea sunt Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Petrom şi Electrica. Următoarea perioadă de revizuire este iulie 2019 - iunie 2020. Dacă îndeplinesc criteriul individual de lichiditate acestea vor intra în septembrie 2020 în indice. Este un proces dinamic de evaluare", a spus directorul BVB.

La finele lunii trecute, FTSE Russell, agenţia de evaluare a London Stock Exchange, a anunţat că piaţa nostră, clasificată în prezent ca piaţă de frontieră, îndeplineşte criteriul de lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă secundară, promovare ce va avea loc efectiv în septembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In zilele astea de dupa primirea ratingului am ajuns sa aplaudam daca lichiditatea zilnica trece de 4 mil euro. Pe 11.oct volumul a fost de 1,9 mil eur. Pe 8 oct volumul a fost de 2,3 mil. Pe 9.oct a fost de 3 mil eur. Pe 15.oct a fost 3,74 mil eur.

    Media ultimului an , care include si lunile aflate sub auspiciile oug114 dec-martie, se ridica la 9,5 milioane de euro. Sunt curios cat de jos va ajunge media anuala dupa martie 2020 cand dispare efectul oug114. 

    1. Cu siguranta avaria pe lichiditate la BVB va dura pana la terminarea crizei politice generata de iubitii nostri conducatori si politicieni si va dura cam pana dupa alegerile locale! Se vor putea face reparatii la avarie prin niste masuri luate de actorii politici si ai pietei de capital ex: listari de companii de stat si private,venirea cu titlurile de stat emise de MF pentru populatie pe bursa,ridicarea rapida a pragului de detinere la SIF-uri.Se prefigureaza un an rezultate bune pentru companiile listate,poate disponibilitatea AGA-lor de a fi generose cu actionarii prin acordarea unor dividente multumitoare poate genera lichiditate marita.Mediatizarea mai mare a fenomenului bursier:companii listate rezultatele lor dividente acordate,randamentul actiunilor si dividentelor versus randament dobanzi,etc.Prezenta cat mai des a conducatorilor BVB si chiar a caselor de brokeraj in media.

      Bine scris. Cred ca faci parte din partea ce pedaleaza "bune" interese. Iti urez succesuri !

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb