ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "În centrul strategiei pieţei de capital trebuie să fie reactivarea pieţei primare"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2020

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB

Radu Hanga, BVB: "Avem obiectivul de a ajunge, în final, în categoria de piaţă dezvoltată"

Consider că în centrul strategiei pieţei de capital trebuie să se afle reactivarea pieţei primare, a spus vineri Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia conferinţei ce a marcat 25 de ani de istorie la BVB.

Adrian Tănase a declarat: "Trebuie să recunoaştem că avem potenţial încă nematerializat. Ar trebui să avem mai multe companii listate, iar principala slăbiciune a pieţei de capital este că nu avem o piaţă primară foarte activă. Iar pentru acest lucru trebuie să lucrăm cu toţii. Activarea pieţei primare este un deziderat destul de complicat şi mă bucur că, la nivelul Ministerului de Finanţe şi la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, există această iniţiativă privind strategia pieţei de capital (n.r. Strategia de Dezvoltare a Pieţei de Capital).Cred că în centrul strategiei pieţei de capital trebuie să se afle reactivarea pieţei primare".

CEO-ul Bursei de Valori de Bucureşti a amintit că, valoarea de piaţă a companiilor de la BVB este de circa 10% din, în timp ce în Polonia, dimensiunea pieţei de capital este de peste 30% din economia ţării.

"Trebuie să găsim soluţii să avem mult mai multe companii listate, iar primul deziderat este să creştem participarea populaţiei la piaţa de capital. Acesta ar fi primul scop pe care trebuie să-l avem, pentru a spera la o piaţă primară mult mai activă", a spus directorul BVB.

Adrian Tănase a adăugat: "Mă bucură mesajul pe care l-a dat domnul ministru de finanţe în ceea ce priveşte suportul pe care-l vom vedea pentru a creşte participarea (n.r. populaţiei) la piaţa de capital. Mă bucură mesajele pe care le-am auzit tot din partea domnului ministru în ceea ce priveşte deschiderea pentru a debloca mecanismele prin care statul să folosească mult mai mult piaţa de capital pentru a-şi finanţa companiile din portofoliu. Aceste decizii sunt extrem de importante şi aproape obligatorii pentru a activa piaţa listărilor din România".

Sunt afirmaţii care vine în condiţiile în care, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Florin Cîţu a spus că strategia de dezvoltare a pieţei de capital implică identificarea şi eliminarea barierelor ce au făcut ca până acum piaţa de capital să nu funcţioneze la potenţialul maxim. De asemenea, Cîţu a promis că după ce se va schimba majoritatea parlamentară, vor fi anulate barierele care opresc capitalizarea prin bursă a companiilor de stat.

CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti a mai spus: Avem o capitalizare de 10% din PIB, dar cred că putem ajunge, în următorii zece ani, la 20% din economia ţării. Ne propunem acest target pentru toată comunitatea de business din România. Cred că acest lucru este fezabil, numai că trebuie să colaborăm foarte strâns, să luăm deciziile corecte şi la timp".

Bineînţeles că sunt lucruri pe care BVB le face împreună cu partenerii săi şi pentru eficientizarea pieţei secundare, a mai spus Adrian Tănase, adăugând: "Vrem să avem mult mai multe produse bursiere, iar aici aş vrea să amintesc proiectul Contrapărţii Centrale. În momentul în care vom avea o piaţă primară activă şi o piaţă secundară mult mai sofisticată, atunci cred că avem o şansă să materializăm potenţialul pe care piaţa noastră de capital îl are".

În cadrul aceluiaşi eveniment, Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a menţionat obiectivul final al conducerii BVB este ca piaţa noastră de capital să fie intre în categoria pieţelor dezvoltate.

Radu Hanga a spus: "Promovarea României la statutul de piaţă emergentă, un lucru foarte important, s-a întâmplat în acest an, şi ne bucură că s-a întâmplat acum pentru că se suprapune peste această aniversare (n.r. 25 de ani de la prima tranzacţie la BVB). Este un pas important pentru noi, pentru că deschide accesul companiilor româneşti la un alt nivel de finanţare, la o altă categorie de investitori, la alte sume de bani disponibile. Este, cum spuneam noi ca o metaforă, ca şi cum am deschide o autostradă financiară în faţa companiilor româneşti pentru a-şi susţine dezvoltarea".

Promovarea vine să confirme faptul că s-au făcut lucruri bune, că se merge în direcţia bună, spune preşedintele BVB, adăugând că se vor face în continuare aceleaşi lucruri pentru ca România să fie promovată şi de către ceilalţi furnizori de indici.

"Şi, sigur că avem obiectivul de a ajunge, în final, în categoria de piaţă dezvoltată", a conchis Radu Hanga

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. "avem obiectivul de a ajunge, în final, în categoria de piaţă dezvoltată"

    Da, Doamne!

    Dar la ritmul in care va miscati, mai degraba se aplica versurile "peste ani si ani ... " 

    1. Așa se exprimă destoinicii de la PNL .ce dorințe și obiective au ei, de parcă interesează pe cineva..

    Când tu spui că ai 370 de companii la bursă numeric e corect,dar când te lauzi cu ele deja devii ridicol pentru că aprox 200 sunt practic in active iar tu distorsionezi realitatea!

    Cand tu spui că vrei capitalizare 20-30 % din PIB te cred( cu o Hidroelectrica etc) ,dar pe mine nu ma interesează neaparat capitalizarea( desi importanta) ci să nu primesc lovituri ca la SIF5 ,cand un prost ( administrator) face legea la bursă,iar dumneata, deși șef,esti șef mai mult pe statul de plată decât unul real! 

    Dlor "sefi" de la BVB care o tot țineți in sărbători ( 25 de ani de la nu stiu ce ) vă spune un om cu studii umaniste,10-20-30% din PIB ,e un criteriu dar nu cel mai bun! Cel mai bun criteriu este suma de bani cu care noi acționarii am contribuit prin majorari de capital la creșterea companiilor românești ,profitul lor si al nostru! Restul sunt povești!

    Dupa scaderile din primavara , dupa ce actiunile si-au mai revenit am cumparat actiuni la SIF5 la preturi in jur de 2.2 , dupa ce am verificat mai amanuntit portofoliul acestei societati .

    In portofoliul SIF5 sunt societati solide ca Bca Transilvania , BRD , OMV Petrom , Romgaz , Transgaz , societati din turism , din comert etc . , majoritatea avand profit si repartizand dividende an de an , un portofoliu diversificat . De asemenea la SIF5 se acordau dividende in fiecare an . 

    Situatia de azi este : actiunea variaza in jurul lui 1.7 , am o pierdere de 25 % iar stirile pentru viitor nu sunt de loc incurajatoare . 

    Ce parere aveti , care este cauza : asa e bursa - adica poti sa pierzi mult sau poti sa castigi mult ?

    Sau mai sunt si alte cauze ? 

    1. Degeaba ai cumparat daca nu te-ai si implicat adica votat in AGA la Sif 5.

      Acum vedem cum altii cu 33% din Sif 5 fac ce vor ca asa vrea ASF sa acopere pe cei concertati de ani de zile.

      Data viitoare sa studiezi si actionariatul unui fond de investitii sau unei companii nu numai portofoliul. Apoi sa mai studiezi, ce fac autoritatile in legatura cu ceea ce gasesti. Daca ai fi facut analiza asta bottom-top nu doar ca nu ai fi luat SIF5, ci ti-ai fi pus mari semne despre intrebare despre ce se intampla in tara. Romania e cauza, din pacate.

      Ce răspuns! Sună că o dojana! Cine își putea imagina că niște nemernici vor prelua, eu zic ilegal SIF5!

      Stai linistit ca va creste sif5; nu are cum sa scada asa de mult mai ales ca actiunile din portofoliul ei cresc; si pana la urma si administratorii astia noi au interes ca sa creasca pt ca sunt si ei actionari impotanti la sif5

    aveti nevoie sa educati romanii activi (in campul muncii) cu privire la bursa pentru a ridica piata primara

    altfel nu aveti prea mari sanse 

    1. Asa o fi, dar educatia trebuie sa o faca scoala, nu bursa.

      Bă, da deștept ești! Educația bursieră să o facă școala?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb