Listarea duală a companiei Electrica a demonstrat că piaţa locală primează pentru că, în timp, lichiditatea s-au mutat aproape în totalitate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a afirmat ieri Adrian Tănase, Directorul General al operatorului pieţei noastre de capital, cu ocazia evenimentului ce a marcat zece ani de la listarea furnizorului şi distribuitorului de energie electrică la bursa noastră şi la London Stock Exchange.
Directorul BVB a spus: "Beneficiile listării sunt evidente mai ales pentru o companie care are nevoie de capital, de foarte multe investiţii. Toate celelalte companii care sunt în această situaţie trebuie să realizeze că listarea este aproape obligatorie, iar Electrica a demonstrat că listarea ajută la bunul parcurs al companiei".
Adrian Tănase a adăugat: "Electrica este un «dividend player». Performanţa companiei în acest deceniu la bursă a fost de 90% (n.r. randament total), din care 50 % reprezintă distribuţia de dividende. În aceşti zece ani s-a tranzacţionat aproape întreaga companie; s-au tranzacţionat mai mult de 400 de milioane de acţiuni. A fost o listare duală, care însă a demonstrat că piaţa locală primează, pentru că toată lichiditatea s-au mutat aproape exclusiv la Bursa de Valori Bucureşti, ceea ce demonstrează că listările duale au o contribuţie limitată în evaluarea unei companii".
Conform Directorului BVB, Electrica a contribuit la întărirea reprezentativităţii ţării noastre în indicii agenţiilor de rating. "După cum ştiţi, am fost incluşi în indicii FTSE Russell, am fost promovaţi la statutul de piaţă emergentă secundară în anul 2019 şi, recent, Electrica s-a alăturat companiilor româneşti care sunt reprezentate în aceşti indici", a spus Adrian Tănase.
Directorul BVB a completat: "Bineînţeles că ne uităm cu foarte mare interes spre viitor, spre modul în care veţi utiliza piaţa de capital şi modul în care veţi întoarce banii din piaţa de capital către acţionarii dumneavoastră".
Electrica a fost listată în vara anului 2014 în urma celei mai mari oferte publice primare iniţiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori Bucureşti, atrăgând aproape două miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă şi singura listare din portofoliul Statului Român cu emisiune de noi acţiuni, conform unui comunicat al companiei.
În prezent Statul, prin Ministerul Energiei, deţine 48,8% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică, în vreme ce fondurile de pensii din Pilonul II şi Pilonul III au împreună peste 24% din totalul acţiunilor companiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 10:45)
nu platiira dividendele
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 19:33)
De unde bani ? Ia gandeste te si tu putin!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2024, 15:05)
proiectul Contrapartii Centrale e tot intins de Adrian Tanase de ani de zile...