ADRIAN TĂNASE, ING PENSII: "Nu este uşor să facem investiţii importante, având în vedere stadiul de dezvoltare a bursei"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2015

Adrian Tănase: "Nu au existat evenimente care să frâneze dezvoltarea pieţei fondurilor de pensii în anul 2014".

Adrian Tănase: "Nu au existat evenimente care să frâneze dezvoltarea pieţei fondurilor de pensii în anul 2014".

În lipsa unor listări importante, nu este uşor de făcut investiţii importante, având în vedere stadiul actual de dezvoltare al pieţei locale de capital, consideră Adrian Tănase, Director de Investiţii al ING Pensii.

În opinia sa, implementarea unor măsuri care să conducă la creşterea lichidităţii emitenţilor deja listaţi ar fi, în acest context, benefică şi dezirabilă.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, următoarele companii energetice care ar trebui listate la bursă sunt Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Prima dintre cele două companii este însă în insolvenţă, iar cealaltă are dificultăţi în privinţa producţiei şi vânzării electricităţii.

Astfel, este puţin probabil ca, în acest an, să mai ajungă pe Bursă companii de stat.

ING Pensii, care din aprilie se va numi NN Pensii, este liderul pieţei fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu o cotă de 37,35%, la finalul anului trecut, potrivit datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Fondul de Pensii Administrat Privat ING avea active nete de 7,140.5 milioane lei, la 31 decembrie, în timp ce fondurile facultative ING Activ şi ING Optim aveau active de 119,7 milioane de lei, respectiv 386,6 milioane lei.

2015, an dificil pentru fondurile de pensii, date fiind dobânzile reduse

În contextul scăderii dobânzilor, Adrian Tănase spune că a menţinut durata în portofoliul de instrumente cu venit fix, astfel încât să beneficieze de dobânzile mai ridicate pentru scadenţele mai lungi şi de câştiguri de capital generate de scăderea dobânzilor. "Astfel, în 2014, performanţa portofoliului de obligaţiuni a fondului ING a fost de 9,76%", a precizat domnia sa.

Contextul actual este unul destul de dificil, pentru evoluţia fondurilor de pensii în 2015, mai ales în spaţiul instrumentelor cu venit fix, date fiind dobânzile foarte reduse din piaţă, apreciază domnul Tănase. Astfel, acţiunile cu perspective bune sau cele plătitoare de dividende ar trebui să fie din ce în ce mai căutate, potrivit domniei sale: "Mă aştept, de aceea, ca expunerea în acţiuni să continue să crească".

Totuşi, dat fiind universul investiţional permis fondurilor de pensii, alternativa pentru investiţiile în acţiuni sunt obligaţiunile, precizează Directorul de Investiţii.

Anul trecut, cele 7 fonduri de pensii Pilonul II au ajuns la un număr total de aproape 6,3 milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de peste 19,1 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de APAPR, în timp ce pe pilonul III activele totalizau 1,04 miliarde lei.

Adrian Tănase notează între evenimentele care au susţinut dezvoltarea industriei în 2014 faptul că au existat, în piaţă, mai multe campanii de educare a publicului, dar şi faptul că am beneficiat de un cadru legislativ stabil, fără şocuri sau schimbări nefavorabile. "De asemenea, extrem de important pentru această piaţă a fost şi rămâne respectarea calendarului de creştere a contribuţiilor", a precizat domnia sa, adăugând: "Alt element cu impact pozitiv a fost continurea privatizărilor prin bursă şi a emisiunilor de titluri de stat cu scadenţe mai lungi".

În opinia sa, nu au existat evenimente care să frâneze dezvoltarea pieţei în anul 2014.

Tănase: "Ridicarea pragului la BVB, măsură benefică"

Adrian Tănase a comentat şi modificările aduse, pe finalul anului trecut, Legii pieţei de capital 297/2004. Domnia sa ne-a spus: "Ridicarea pragului (n.r limită de deţinere) la BVB este o măsură benefică pentru dezvoltarea pieţei. Pe de altă parte, credem că ar trebui să fie mai restrictive condiţiile pentru suspendarea dreptului de preempţiune şi a majorărilor de capital în natură".

Guvernul a crescut, prin ordonanţă de urgenţă, limita de deţinere la Bursa de Valori Bucureşti, de la 5%, la 20%.

Ordonanţa a vizat, printre altele, şi modificarea a două alineate din articolul 240 din legea 297, privind condiţiile de cvorum şi majoritate la ridicarea dreptului de preferinţă şi creşterea capitalului social cu aport în natură.

Astfel, în cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 2/3 din drepturile de vot.

De asemenea, majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care să reprezinte cel puţin 2/3 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri performante, necesare realizării obiectului de activitate al societăţii emitente, se arată în proiect.

Această prevedere a fost criticată şi de Asociaţia Brokerilor, şi de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bun, e de inteles ca nu e usor, e clar ca efortul administratorului de fond e mare si raspunderea pe masura. Dar pe de alta parte fee-ul de administrare+tranzactionare mananca destul de mult din contributia lunara a participantului la fond. Poate ar trebui inlocuit comisionul fix cu un comision combinat variabil+fix, in care componenta variabuila sa tina cont de performanta din ultima luna/ultimul an. Sau macar redus comisionul, cel de tranzactionare este mare comparativ cu ce percep ssif-urile.

    1. e greu sa bati bursa la valorile alea...lasa pe altul, nene!bai, esti prost?esti nebun?salarii din alea?din banii cui?a mei si a altor creduli in spiritul deontologilor ing...fiecare platim pt atentia semnarii contractelor....pana la capat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb