ADRIAN VASILESCU, BNR: Bancile vor anunţa amanarea ratelor la unele credite

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2020

Bancile vor anunţa amanarea ratelor la unele credite

Avocatul Gheorghe Piperea: "Suspendarea plăţii ratelor bancare pe 2-3 luni nu rezolvă, ci agravează problema supra-îndatorării care va veni după starea de urgenţă"

Băncile de la noi au decis, la nivel de sistem, să amâne plata ratelor pentru unele credite, pe o perioada detereminată, a anunţat, aseară, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în acdrul Băncii Naţionale a României (BNR), citat de sursele de presă. Potrivit oficialului BNR, urmează ca fiecare bancă să îşi anunţe clienţii.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că poartă discuţii cu mediul bancar pentru ca debitorii care au rate la bănci să poată plăti cu întârziere, prin prisma dificultăţilor generate de criza epidemiei de coronavirus.

"Avem discuţii cu sistemul bancar să amâne plata cu două-trei luni a ratelor", a spus ministrul Finanţelor, precizând că reprezentanţii băncilor au răspuns pozitiv apelului făcut de guvern pentru găsirea de soluţii în vederea ajutorării populaţiei.

Întrebat dacă această amânare de plată ar fi doar pentru cei aflaţi în carantină sau pentru categorii mai largi de cetăţeni, Cîţu a spus că nu ştie încă, deoarece discuţiile nu au fost finalizate.

Ministrul de resort a arătat că se află în discuţii şi cu mediul de afaceri pentru găsirea de soluţii şi pentru companii, fiind luate în calcul măsuri fiscale care să îi sprijine pe întreprinzători.

Florin Cîţu a precizat că se vor face "injectări de lichidităţi", astfel încât să se asigure plata salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. El a făcut apel la populaţie să folosească plăţile online, având în vedere că "există nişte probleme la ATM-uri".

Avocatul Gheorghe Piperea a reacţionat după ce ministrul Florin Cîţu a cerut sistemului bancar amânarea plăţii ratelor la anumite credite. Piperea a spus că "suspendarea plăţii ratelor bancare pe 2-3 luni nu rezolvă, ci agravează problema supra-îndatorării care va veni după starea de urgenţă". Domnia sa afirmă că se vor pierde locuri de muncă din cauza stării de urgenţă, dar şi pe fondul austerităţii care be va fi impusă în urma împrumutului de 20 miliarde dolari, pe care Florin Cîţu a sugerat, în timpul audierilor de sâmbăta trecută, că doreşte să îl contracteze de la Fondul Monetar Internaţional.

Gheorghe Piperea a spus: Ce ar fi ajutat în mod real la protecţia consumatorilor, ar fi fost legile anti-cămătărie, la care s-au opus vehement PNL şi USR. Plafonarea dobânzilor, oprirea executărilor silite abuzive şi intempestive, interdicţia timp de un an a evacuării din locuinţa familială, prohibiţia vânzării speculative a creanţelor bancare şi conversia în lei a creditelor în valută, la cursul istoric, din data contractării creditelor, ar fi fost guri de oxigen pentru debitori şi punţi de traversare în siguranţă a turbulenţelor şi a panicii cauzate de pandemie. Încă e posibilă votarea (on line) şi promulgarea acestor legi, chiar dacă intrăm în stare de urgenţă. În situaţii de criză sau catastrofă, ajuţi oamenii, nu entităţile care au cauzat criza sau catastrofa".

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) analizează din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei de coronavirus, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei. În prezent, ANPC supraveghează piaţa financiar-bancară din România, pentru a preîntâmpina orice neregulă în domeniu, venind şi cu recomandări pentru clienţii băncilor.

Paul Anghel, directorul general al ANPC a spus: "Fiecare operator financiar-bancar trebuie să pună la dispoziţia consumatorilor un număr de telefon pentru reclamaţii, astfel evitându-se în anumite situaţii deplasarea la sediul băncii sau să se adreseze prin poşta electronică. În contextul actual dorim să informăm consumatorii că pentru orice situaţie întâmpinată privind produsele şi serviciile bancare să apeleze la numerele de telefon puse la dispoziţie de bănci pentru a evita deplasarea la sediul acestora. În situaţia în care răspunsul operatorului financiar- bancar vă nemulţumeşte, vă puteţi adresa instituţiei noastre cu o reclamaţie doar prin poşta electronică, prin formularul on-line pe site-ul ANPC sau prin fax".

Acesta recomandă consumatorilor să evite pe cât posibil deplasarea la sediul băncilor, să efectueze tranzacţii on-line sau prin intermediul cardului la bancomat (ATM)/multifuncţionale (MFM) şi să evite utilizarea banilor cash, pentru protejarea sănătăţii.

Potrivit sursei citate, cea mai sigură metodă de plată, atât pentru consumatori cât şi pentru operatorii economici, sunt plăţile electronice, fie la distanţă în cazul comerţului online cât şi în mediul fizic: carduri contactless, telefoane şi alte dispozitive de plată. În cazul în care clienţii s-au adresat personal la sediul băncii din diverse motive, inclusiv semnare de documente, ei trebuie să se asigure că orice aspect solicitat a fost lămurit sau orice document necesar a fost semnat, pentru a evita deplasarea în timp scurt din nou la bancă.

"În cazul consumatorilor aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu, operatorii financiari trebuie să aibă deschidere în vederea unor soluţii pe cale amiabilă", a adăugat Paul Anghel.

În actualul context, Banca Transilvania a anunţat deja că prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit, primele obligaţii de plată pentru clienţi fiind doar în luna mai.

"Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1-25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont", scrie în mesajul trimis de echipa BT clienţilor săi.

Şi CEC Bank este aşteptată să se conformeze cerinţei ministrului finanţelor publice şi să amâne plata ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioadă de 30 de zile, având în vedere criza coronavirus şi imposibilitatea clienţilor de a ajunge la bancă, conform unor surse de pe piaţa bancară. Conform surselor citate, amânarea se va face fără nici un fel de penalitate.

CEC Bank este una dintre cele mai mari bănci de retail şi poate insitutţia bancară cu cea mai mare interacţiune umană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu sper ca e vorba de o suspendare a platii ratelor si nu de o amanare. Altfel vorbim intradevar de o supraindatorare si implicit colapsul sistemului bancar.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb