Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a declarat, aseară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV, că "aroganţa băncilor este o realitate" şi că şi-ar dori ca managerii români de bănci "să fie mai umani".
Adrian Vasilescu a spus: "Se vorbeşte atât despre aroganţa băncilor. Această aroganţă este o realitate. În faţa BNR, are anumite momente de atenuare. Nu vor îndrăzni (n.r - bancherii) să fie aroganţi la BNR, dar aici sunt nişte lucruri care sunt dureroase. Eu mi-aş dori să avem 40 de bănci cu capital românesc, în această ţară, dar ştiţi care mai e problema? Aş vrea 40 de bănci cu capital românesc majoritar sau 100%, dar şi cu manageri români ai acestor bănci, care să fie mai umani. Chiar dacă băncile sunt străine, majoritatea managerilor sunt tot români. Există o păcătoasă de atitudine. Am văzut-o şi le mai zic şi direct".
Vasilescu a punctat că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu poate să facă altceva decât "să le bată obrazul" preşedinţilor de bănci, transmite sursa citată.
"În primul rând, să ştiţi că singurul lcuru pe care îl poate face guvernatorul şi îl face frecvent, l-a făcut şi acum câteva zile, cu toţi preşedinţii de bănci, nu poate să facă altceva decât să îi privească în ochi şi le-a zis tot felul de lucruri. Ei mai au şi şefi afară. Nu poate decât să îi privească în ochi şi să le bată obrazul. Asta a făcut (....) Atitudinea (n.r - băncilor) nu e sub jurisdicţia Băncii Centrale", a adăugat consilierul guvernatorului BNR.
• Vasilescu: "Ar trebui ca Legea dării în plată să fie rescrisă şi gândită complex de psihologi, filosofi, macroeconomişti"
• Vasilescu: "Parlamentarii trebuie sa puna mâna în buzunar, sa îsi angajeze stilisti"
Adrian Vasilescu este de părere că Parlamentul ar trebui să angajeze experţi în vederea redactării legilor, în contextul în care multe dintre ele sunt "încâlcite": "Ar trebui ca această lege (n.r Legea dării în plată) să fie rescrisă şi gândită complex de psihologi, de filosofi, macroeconomişti. Parlamentarii nu au experţi? Şi parlamentarii trebuie să pună mâna în buzunar, să îşi angajeze "stilişti". Legile sunt încâlcite (...) Nu este vorba numai de plafon, legea asta trebuie să fie în concordanţă cu legile acestei ţări".
Reprezentantul BNR a mai spus: "BNR nu este atât de mult preocupată de cei 400.000 (n.r. - clienţi care au luat credite pentru casă), pentru că cei 400.000 nu vor fi nebuni să îşi dea casele şi să stea în stradă. Problema lor e alta: cei care nu pot să plătească şi cu ei se poate rezolva. BNR e preocupată de viitor, pentru că o lege a dării în plată care ar veni să întoarcă, să încalce alte legi şi să impună ea prevederi abuzive, asta ar închide izvorul de credite (...) BNR vrea această lege, dar o vrea în felul următor - şi mâine dacă poate să fie - această lege trebuie să se refere pentru o categorie foarte limpede: acei oameni care nu pot să îşi plătească creditele, care nu pot, nu că nu vor. Aici e problema. (...) Mai apare o altă problemă, o spune şi Comisia Europeană şi preşedintele României, şi forurile de avizare: riscul moral, hazardul moral. Ăsta e un pericol. Ce înseamnă: o situaţie neprevăzută, care s-ar putea crea în viitor. Să zicem că 3.000 dau casa, diferenţa până la 400.000 s-ar putea să apară foarte mulţi cu ideea că «ia să nu mai plătesc». Tocmai din cauza asta Banca Centrală doreşte şi a solicitat Parlamentului să scoată «Prima Casă» din această lege pentru că «Prima Casă», în primul rând, a contribuit la creşterea creditării. Suntem într-un moment bun. Creditele au crescut în lei cu 35%, anul trecut. A scăzut dobânda. Oamenii pot deja să îşi ia credite. De ce să stricăm tot sistemul ăsta?".
• Zamfir îi răspunde lui Vasilescu: "La vârsta dumneavoastră onorabilă trebuie să le spuneţi tinerilor adevărul!"
Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir i-a răspuns domnului Vasilescu, pe pagina sa de Facebook: "Îmi pare rău, domnule Vasilescu! Ştiu că exprimaţi doar poziţia BNR şi că aveţi încredere în ce vi se spune! Dar le permiteţi să vă folosească prestigiul pentru a-i minţi şi speria pe tineri că nu vor mai lua case prin programul «Prima casă»! Aveţi cu adevărat grija tinerilor că nu vor avea unde să locuiască? La vârsta dumneavoastră onorabilă trebuie să le spuneţi adevărul! De ce nu le spuneţi că profitul ăla de un miliard de euro pe care l-au anunţat băncile din România pe anul trecut e făcut în mare parte pe spinarea Statului Român? De ce nu le spuneţi ca 92% din creditele ipotecare sunt prin programul «Prima casă» nu pentru că băncile vor să-i ajute pe tineri, ci pentru că Statul garantează 50% din acel credit, adică riscul băncii e, practic, zero şi tot profitul din dobândă rămâne băncii! De asta nu vor renunţa băncile la «Prima casă»! Pentru că de aici şi din împrumuturile pe care le-au dat Statului au făcut profitul ăsta uriaş! Şi nu le mai spuneţi tinerilor, domnule Vasilescu, că acum cand ROBOR-ul e foarte mic, totul e bine şi frumos. Dar peste cinci? Peste zece ani? De ce nu le spuneţi că, în situaţia în care nu mai pot plăti rata, rămân şi fără casă şi urmăriţi de ANAF pe viaţă pentru datoria pe care Statul a plătit-o pentru ei?
Cum vă simţiţi, domnule Vasilescu, ca om de bună credinţă, când BNR susţine că vrea să îi ajute pe tinerii care nu pot plăti acum, dar face o întreagă pledoarie pentru a nu se aplica creditelor în derulare?!"
1. " sa fie mai umani"
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 10:37)
Noi ce ar trebui sa facem ?
Daca " tinerii " nu le trec pragul vreo 10 ani se umanizeaza ?
Ce ar fi sa nu mai imprumute statul de la aceste banci " arogante" ?
2. in timp ce le "le bate obrazul"
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 10:41)
Sa accepte PRIMA LEGE PRO CONSUMATOR !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 11:32)
nu ... este prima lege pro-falit
2.2. da (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Make Don în data de 26.02.2016, 16:19)
Le spui asta unora cu perspectiva sclaviei până la adânci bătrâneți. Sigur nu pot dormi de grija falimentului. :)))))))))))))))))))
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 10:42)
Cand drenezi sume uriase de la stat iti permiti sa fii arogant cu mucosii care isi platesc taxele statului
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 10:45)
BNR face politica in favoarea bancilor straine !
Daca majoritatea bancilor de la noi ar fi fost banci romanesti as fi priceput ca BNR tine cu romanii!!
Dar asa e clar ca face jocul strainilor!!!!!!!!
5. de ce sa nu fie 100 000 banci romanesti
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 11:10)
Gen IMM sa poata finanta cateva apartamente ?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 11:28)
acest batrinel in loc sa mearga la biserica sau sa spuna povesti despre banca nationala nepotilor vine la televizorsa ne abureasca sa ne spuna ca e de acord cu legea dar sa fie facuta cum vor ei gulerele albe si sa nu se schimbe nimic in ajutorul omului de rind ,dute la pensie tataie sau vrei sa iesi din BNR cu picioarele inainte
6. Aroganta bancherilor si batutul obrazului
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 11:42)
"Mugur Isărescu nu poate să facă altceva decât să le bată obrazul președinților de bănci". Mi-l si imaginez pe blondinul Stevie G. rusinat in bujori, pentru ca l-a mustruluit Mugurel ! Dar oare sa fie, chiar asa? Doar atat poate face BNR? Tot lobby-ul pe care-l sustine BNR impotriva oricarei legi care ar dezavantaja stapanii de bani, intra la categoria "batutul obrazului"?
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 11:52)
mugurele,sau caline,,,tu le bati obrazul si ei ne ard la buzunare...daca ai fost pres in toti anii astia...si tu si toti angajatii din BNR,care trebuiau sa ne apere........
8. dezinformare si spalare de creiere
(mesaj trimis de Alex în data de 26.02.2016, 11:54)
d-nul Vasilescu consider ca v-a dezinformat, respectiv induce in opinia publica informatii eronate.
In emisiunea de la Realitatea TV "Jocuri de Putere" din 25.02.2016, d-nul Vasilescu a afirmat ca, BNR este obligata prin lege sa intervina atunci cand o banca mareste unilateral dobanda unui credit intr-un contract intre parti. Mie banca mi-a marit unilateral dobanda in 2009 (prin marirea marjei sale cu 50%, de la 4% la 6%), moment in care am informat BNR-ul despre aceste modificari abuzive. BNR-ul mi-a raspuns ca nu este abilitata sa intervina intre relatiile comerciale dintre parti. Despre ce discutam aici? Ce a vrut sa spuna d-nul Vasilescu pe intelesul tuturor? Este o dezinformare si in acest sens
8.1. S-;a referit in Comunism (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 18:12)
Nu pt cei 26 de ani.
A zis doar sa dea bine.
9. e senil baiatul , are varsta dar si istarescu e ?
(mesaj trimis de mm90 în data de 26.02.2016, 12:14)
in luna decembrie ,vasilescu spunea clar ca el gaseste legea foarte buna si foarte necesara dar are un singur defect, acela ca se va aplica negustorilor de apartamente. se pare ca e senil saracul daca azi spune ca legea e rea. apoi de ce sa se supere bancile ca le lasi apartamentul daca ele oricum vindeau creditele neperformante cu 2 %??? mai e un aspect bcr-ul a facut un sfert din profitul ERSTE bank
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 12:18)
dl Vasilescu,respect pt varsta dvs.Decat sa te scarpini la urechea dreapta cu mana stanga,adica imbarligare,mai bine spuneti romanilor adevarul.Spuneti cu subiect si predicat ca bancile din Romania traiesc din Prima Casa si din imprumuturile acordate catre statul roman.
10.1. Punct lovit (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 12:57)
Punct ochit.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 12:24)
Zamfir spune numai minciuni și cere lui Vasilescu adevărul.... Ce culme a nesimțirii.
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 12:42)
Pai, frate, minciuna se plateste cu minciuna?!
Ce proverb pentru prosti este asta?
12. Zamfir mincinosul
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.02.2016, 12:49)
Spune că profitul de 1 mld € este făcut "pe spinarea statului".
Profitul este mai mic decât 1 mld €. 400 mil din el este profitul contabil al BT ca urmare a achiziției Volksbank.
"La sfârșitul trimestrului trei, sistemul bancar a încheiat cu un profit net de 2,25 miliarde de lei. Diferența până la 4,87 de miliarde de lei vine două treimi din câștigul extraordinar de 1,65 miliarde de lei obținut de Banca Transilvania din achiziția Volksbank. "
Este el făcut pe spatele statului? Nu. Soldul creditului GUVERNAMENTAL era de 90 mld lei în dec 2015. Nu tot este deținut de bănci. Mai există și fonduri de pensii și investitori externi.
- Fondurile de pensii private au 25 mld lei
- Fondurile locale de investiții au 21 mld lei. Sunt majoritare cele monetare, investite în titluri de stat.
Putem concluziona că cel puțin vreo 35 mld lei sunt deținute de public, nu de bănci și de profitul lor. Rămân vreo 55 mld lei pe care băncile le împrumută statului.
Creditul NEGUVERNAMENTAL acordat de bănci în dec 2015 era de 217 mld lei.
Zamfire, să comparăm 217 mld lei împrumutate de bănci persoanelor private (PF și PJ) cu 35 mld lei pe care băncile le împrumută statului pe o dobândă de cam 1.5-2% pa. Dobânda medie la cele 217 este de cam 4% pa.
Zamfire, ai făcut matematică în liceu? Ce spui tu este o MINCIUNĂ. Nu spui decât minciuni.
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 13:06)
Sandramaua se darama oricum, cu si fara minciuni.
12.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 13:18)
Lasa-ne mai bancherule in pace, voi nu vedeti ca, cu cat va tineti mai tari cu atat pierdeti mai mult?Sunt mult in urma, va domina poporul pentru ca s-a saturat de minciuni, realitatea este ca v-ati batut joc de noi si ati facut profituri uriase, este foarte evident si din spatiile in care va desfasurati activitatea ca profitul vostru este in crestere.
12.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 13:29)
vezi ca acolo de unde iti iei tu informatiile mai scrie si de un anumit nr de disponibilizati=1804,de nr de agentii inchise=357,de salariu/angajat de la 4043 la 5891.profit net/2015=4.87 miliarde lei.
12.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.02.2016, 13:55)
Așa, și ce relevanță au acele informații? Profitul net real a fost de 3.2 mld lei. Nu cred că pricepi nimic ... îți ocupi timpul cu lucruri prea complicate.
12.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 14:06)
poporul nu are nicio treaba cu bancile ... falitii chf, da.
12.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 14:09)
vreau sa spun ca daca exista disponibilizari,agentii inchise asta spune ceva.de exemplu:ori va axati pe imprumuturi catre stat ,deci garantate si de catre noi prin plata taxelor,impozitelor,etc ori omul de rand nu mai calca pragul bancilor si asta determina inchiderea agentiilor,disponibilizarilor. ce zici?
12.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.6)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.02.2016, 14:28)
Nu, nu spune asta. Băncile sunt, de multă vreme, într-un proces de reducere a costurilor comparativ cu anii de boom 2008. Ele te taxează suplimentar dacă faci operațiuni la ghișeu și nu prin online banking.
Soldul creditului neguvernamental a rămas relativ constant în ultimii ani. Asta înseamnă că lunar vin oameni să plătească, să închidă sau să ia alte credite. Dar nu mai crește, deci nu mai este nevoie de oameni pentru a susține un val de creștere. Băncile se readaptează la stagnarea din ultimii ani prin optimizarea operațiunilor. Au existat pierderi uriașe în anii trecuți date de creditele neperformante care, încet, au fost scoase din sistem, gradual.
Ți-am calculat veniturile ce pot rezulta din cele 55 mld lei ... nu mai căuta explicații aiuritoare... acceptă adevărul matematic și minciuna politică a lui Zamfir.
12.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.7)
(mesaj trimis de Cata C. în data de 26.02.2016, 15:17)
Bai baiatule , tu stii ca matematica economica pe care o faci tu(banca) nu este intotdeauna la fel cu cea exacta ?E.g. la banci intotdeauna 1+1 = 3 si stii de ce ? Pentru ca bancile care nu au profit dar nici pierderi ,se considera in pierdere.Si nu ne intereseaza politica de reducere a costurilor bancilor ci doar balansarea fortelor pe plan de creditare.
12.9. pt. lepra bancardă (răspuns la opinia nr. 12.7)
(mesaj trimis de Make Don în data de 26.02.2016, 16:23)
Soldul creditului neguvernamental este menținut artificial prin schema Ponzi Prima Casa. Practic, tot guvernul este cel care garantează creditele neguvernamentale ceea ce înseamnă că-s extrem de... neguvernamentale. :))))))))))))
12.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 16:49)
lepra esti tu
12.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 16:56)
poti sa reformulezi ca nu se intelege nimic?
12.12. pt. lepra bancardă (răspuns la opinia nr. 12.10)
(mesaj trimis de Make Don în data de 26.02.2016, 17:01)
În general lepre sunt jigodiile de care se feresc oamenii. Care mai e popularitatea leprelor bancarde la nivel global? Dar în România? :)))))))))
12.13. Uite credibilitate (răspuns la opinia nr. 12.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 19:24)
According to figures from The UK Cards Association, the number of debit and credit card transactions grew by 1.1% during May to total a whopping 1.093 billion, which shows just how much we've come to rely on the trusty plastic.
1 miliard de tranzactii pentru 60 milioane locuitori inseamna 16 tranzactii pe luna pe locuitor. Asta inseamna popularitate.
12.14. da (răspuns la opinia nr. 12.13)
(mesaj trimis de Make Don în data de 26.02.2016, 19:34)
Asta înseamnă că oamenii n-au de ales și sunt obligați să tranzacționeze prin bănci.
Culmea e că ne obligă, după care concluzionează că așa vrem. Nici propaganda comunistă nu era atât de retardată. :))))))))))))
12.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 19:40)
nu te obliga nimeni ca doar nu platesti zilnic peste 5000 lei - ia-te dupa mircea badea si plateste totul cash
12.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 21:17)
De ce germani au preferat cashul si nu au lasat plafon ?
12.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2016, 19:59)
Intrebarea e daca Zamfir a facut liceul? Oricum, eu nu il vad deloc bine pe baiatul asta
13. Încă o minciuna marca Zamfir
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.02.2016, 17:19)
Zamfir spune "De ce nu le spuneţi că, în situaţia în care nu mai pot plăti rata, rămân şi fără casă şi urmăriţi de ANAF pe viaţă pentru datoria pe care Statul a plătit-o pentru ei?"
Ce ne minte Zamfir! Bre, politruc demagog și incompetent ce ești. În cazul unei executări a unui credit Prima Casă, banca recuperează 50% din valoarea creditului de la stat, automat. Acei bani vor intra în datoria publică. Pentru restul, banca execută bunul imobiliar pe piață și își scoate probabil pârleala, că nu se vor prăbuși prețurile astfel încât un apartament de 2 camere să coste cât un Duster nou.
Minți în mod mizerabil, Zamfire. Cineva care a luat casă prin Prima Casă are 99.999% șanse ca prin executarea imobilului să scape de credit fără alte urmări.
Minți, Zamfireeee! Minți.
13.1. Esti pe langa Cristi (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 18:15)
Sunt deja cateva cazuri de executari a 2 oara prin prima c
13.2. Tu ești pe lângă (răspuns la opinia nr. 13.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.02.2016, 18:49)
Nu există. Mai mult ca sigur că era vorba de cheltuieli conexe (de tipul asociației de locatari), pt care creditorul a executat suplimentar. Și este normal pentru că banca nu plătește asociația după ce ți-a executat casa.
Trimite referințe la caz. Dacă nu ai, el nu există și minți și tu.
13.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2016, 16:01)
0, 04 % din Prima Casa e in executare
14. Minți, Zamfireeee
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.02.2016, 17:23)
Când spui "acum cand ROBOR-ul e foarte mic, totul e bine şi frumos. Dar peste cinci? Peste zece ani? "
ROBOR se poate modifica doar dacă imbecili ca tine în parlament cheltuiesc banul public fără discernământ. BNR a avertizat de infinite ori asupra deficitului de cont curent dar parlamentul și-a văzut de treabă. Zamfireeeee, de tine depinde ca ROBOR să rămână unde este acum, Zamfireeee. De ce minți Zamfire?