Societatea de Geografie din România, revoltată din cauza proiectelor de plan-cadru pentru liceu

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 februarie

Societatea de Geografie din România, revoltată din cauza proiectelor de plan-cadru pentru liceu

English Version

Societatea de Geografie din România atenţionează că disciplina Geografie ""a dispărut'' dintre materiile studiate la clasele a XI-a şi a XII-a, conform proiectelor de plan-cadru pentru liceu lansate în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Într-o scrisoare deschisă a asociaţiei adresată ministrului Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, SGR precizează: ""Tocmai în timp ce Societatea de Geografie din România pregăteşte aniversarea a 150 de ani de la înfiinţare şi primeşte confirmările de participare a zeci de mari personalităţi geografice din întreaga lume, aflăm cu surprindere că Geografia a dispărut pur şi simplu dintre disciplinele studiate la clasele a XI-a şi a XII-a, conform noilor proiecte de plan-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică. Geografia este disciplina care a pierdut după 1990 cele mai multe ore din învăţământul preuniversitar, deşi se vorbeşte tot mai mult de globalizare, de schimbări climatice, de revoluţii industriale, de disparităţi teritoriale, de geopolitică, poluare, planificare teritorială etc.''. Semnatarii solicită păstrarea Geografiei în trunchiul comun la clasele a XI-a şi a XII-a, ca urmare a importanţei sale în formarea elevilor: ""gândire critică, înţelegerea lumii în care trăim, a naturii în general''.

""Cu diplomele şi premiile câştigate la concursurile internaţionale - olimpiade de Geografie, de Ştiinţe ale Pământului - putem înconjura, simbolic, întreaga graniţă a României. Nicio altă disciplină nu a adus atâtea premii internaţionale şi atâta vizibilitate internaţională pentru şcoala românească. (...) Inexplicabilă şi tristă această decizie luată de un grup de aşa-zişi experţi, grup din care niciun geograf nu a făcut parte şi, deci, nu au putut să-şi prezinte punctul de vedere'', se evidenţiază în scrisoare. Conform semnatarilor, valori precum formarea unei culturi, a unei conştiinţe identitare nu mai sunt posibile în condiţiile în care Geografia nu mai este obiect de studiu la clasele a XI-a şi a XII-a: ""Consecinţele vor fi dramatice pe termen lung asupra formării elevului. Geografia este mai mult decât o ştiinţă despre Pământ şi despre om. Geografia este o ştiinţă fundamentală între ştiinţele naturii, cu rol esenţial în formarea deopotrivă a unei culturi generale, dar şi a unor deprinderi practice utilizabile în viaţa de zi cu zi. Geografia este o ştiinţă aplicată care formează şi dezvoltă respectul faţă de valorile democratice. (...) Un popor care nu îşi cunoaşte Istoria e condamnat să o repete, un popor care nu îşi cunoaşte Geografia este condamnat la dezrădăcinare şi la pierderea identităţii''.

Precizările secretarului de stat

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Bogdan Cristescu, a explicat, referindu-se la planurile-cadru puse în consultare, că nu a fost eliminată nicio disciplină: ""Unul dintre lucrurile pe care simţim nevoia să le precizăm este că definiţia trunchiului comun a fost modificată. Deci, rugăm colegii profesori ca atunci când se uită în aceste planuri-cadru să nu se mai uite la trunchiul comun cu aceiaşi ochi cu care se uită la trunchiul comun în vigoare. Legea Educaţiei a modificat trunchiul comun şi atunci acest trunchi comun este valabil pentru toţi elevii de liceu din România, spre deosebire de situaţia actuală, în vigoare, când trunchiul comun era caracteristic doar filierelor. (...) Prin propunerea de proiect de plan-cadru trunchiul comun este unic tuturor''. Conform secretarului de stat, ""nu s-a scos nicio disciplină, sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase''. ""Ceea ce s-a intervenit, a fost scos caracterul obligatoriu acelaşi, unic pentru toţi elevii în materie de conţinuturi'', a arătat Cristescu.

Daniel David va acorda o atenţie specială dezvoltării curriculumului

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a transmis într-o postare pe blogul personal, că va fi acordată o atenţie ""specială'' dezvoltării curriculumului legat de cultura şi identitatea naţională, prin colaborare cu actorii principali din domeniu, în principal cu Academia Română. Daniel David a precizat că a prezentat în coaliţia de guvernare strategia de consultare, dezbatere publică a proiectelor planurilor-cadru pentru învăţământul liceal. Colectarea propunerilor se va face până în 6 martie 2025, alături de o serie de dezbateri naţionale. Potrivit ministrului, proiectele planurilor-cadru vor fi adaptate pe baza propunerilor venite pentru a exprima ""o modernizare'' a Educaţiei din ţară, larg acceptată în sistem, care să pună în centru elevul, să susţină profesorii şi să lase loc pentru implicarea părinţilor, a societăţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3005
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9829
Gram de aur (XAU)Gram de aur435.8564

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb