Când spitalele rămân în urma smartphone-urilor - Cum putem impulsiona inovaţia în domeniul sănătăţii?

M.P.
Miscellanea / 29 aprilie

Când spitalele rămân în urma smartphone-urilor - Cum putem impulsiona inovaţia în domeniul sănătăţii?

Inovaţia în domeniul sănătăţii adesea evocă imagini cu roboţi, diagnostice AI sau medicină personalizată susţinută de date genomice, conform unui comunicat transmis redacţiei. Dar, în Europa Centrală, de Est şi de Sud, realitatea este adesea mult mai brutală: multe spitale încă funcţionează cu sisteme învechite şi au capacitate slabă de a adopta chiar şi instrumente digitale deja existente.

Această contradicţie a fost poate cel mai clar rezumată de Filipa Fixe, Directorul KPMG Healthcare din Portugalia, care a remarcat: "În prezent, avem mai multă tehnologie în smartphone-urile noastre decât în spitale. Acest lucru subliniază potenţialul imens al tehnologiei moderne de a revoluţiona domeniul sănătăţii, dacă o valorificăm eficient."

Această observaţie a fost una dintre cele mai semnificative lecţii din cadrul Morning Health Talks 2024, o serie de evenimente organizate de EIT Health InnoStars în mai multe ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud, inclusiv în România. Pe parcursul ediţiilor din 2024, profesionişti din domeniul sănătăţii, start-up-uri, cercetători, autorităţi publice şi investitori s-au reunit pentru a discuta de ce inovaţia în aceste regiuni în dezvoltare stagnează adesea-şi ce poate fi făcut pentru a rezolva acest lucru.

Provocările principale care împiedică inovaţia în domeniul sănătăţii

În ciuda entuziasmului pentru inovaţie, cei de la Morning Health Talks au descoperit mai multe obstacole persistente şi interconectate. Pe măsură ce ediţia din 2025 se apropie, lecţiile de anul trecut fac un apel la acţiune, potrivit comunicatului.

●Lipsa infrastructurii tehnice pentru furnizori de servicii medicale. Una dintre cele mai frecvent menţionate provocări a fost lipsa infrastructurii digitale de bază în spitale şi clinici. Instituţiile de sănătate pot face tot ce le stă în putere cu resurse limitate, dar fără sisteme IT actualizate, nu există loc pentru integrarea noilor tehnologii - cu atât mai puţin pentru colaborarea cu start-up-uri care lucrează la instrumente avansate precum diagnosticele AI sau managementul digital al pacienţilor.

●Date fragmentate şi inaccesibile în domeniul sănătăţii. Deşi multe ţări au sisteme digitale centralizate, datele sunt fragmentate, nereglementate şi blocate în spatele proceselor birocratice. Start-up-urile şi cercetătorii se luptă adesea să înţeleagă ce tip de date există, cine le deţine şi cum să solicite accesul la ele. Aceasta creează o situaţie în care progresul este blocat din cauza imposibilităţii de a lucra cu informaţiile reale, actuale, nu din cauza lipsei de idei. După cum a explicat Joana Carrilho de la Universitatea din Porto: "Soluţiile tehnologice trebuie să se bazeze pe provocările din lumea reală şi să fie uşor de utilizat pentru a le asigura viabilitatea. Aceasta garantează că inovaţiile sunt practice şi larg acceptate de utilizatori."

●Reglementări învechite. În întreaga regiune, multe sisteme de sănătate încă funcţionează pe baza unor reglementări învechite, care nu au fost concepute pentru o eră digitală sau orientată spre inovaţie. Noile tehnologii - de la diagnostice AI la monitorizarea la distanţă - adesea intră în zone legale gri, iar în ţările unde guvernele se schimbă frecvent, reformele semnificative sunt greu de menţinut.

●Mentalităţi conservatoare şi cunoştinţe insuficiente. Instituţiile de sănătate se opun adesea schimbării. De asemenea, există o lipsă de conştientizare în rândul decidenţilor politici cu privire la cât de esenţiale devin soluţiile digitale de sănătate. Pionierii inovaţiei pot schimba acest lucru prin formularea unor mesaje cu mai mult impact pozitiv.. După cum a spus Ana Correia de Barros de la Fraunhofer Portugalia, "Ce-ar fi dacă am asocia ideea de inovaţie deschisă nu doar cu noutatea sau neconvenţionalul, ci şi cu repararea?"

●Implicarea scăzută a pacienţilor. Inovaţia nu se referă doar la tehnologie - se referă la oameni. Totuşi, pacienţii, care sunt utilizatorii finali, nu sunt adesea implicaţi în testarea sau modelarea acestor soluţii. După cum a subliniat Dr. Suja Somanadhan de la University College Dublin: "Pacienţii trebuie să fie în centrul tuturor iniţiativelor din domeniul sănătăţii. Experienţele şi nevoile lor trebuie să conducă drumul inovaţiei."

Învăţăm din succes: ce se poate face?

Deşi există multe provocări, experţii de la Morning Health Talks au prezentat şi exemple concrete de progres pe care alte state le pot adopta în cadrul ţărilor din Schema de Inovaţie Regională EIT (RIS), inclusiv în România, se precizează în comunicat.

🇵🇹 Portugalia - Modelul de inovaţie condus de municipalitatea Porto

În Portugalia, oraşul Porto a devenit pionier în crearea unui ecosistem de inovaţie bazat pe servicii, condus de propriul municipiu. În loc să finanţeze direct start-up-uri, oraşul le susţine prin incubatoare existente, organizează evenimente tip "primii cumpărători", unde reprezentanţii instituţiilor publice pot testa noile soluţii şi mobilizează chiar şi cetăţenii pentru a ajuta la identificarea nevoilor încă nesatisfăcute din domeniul sănătăţii. Prin implicarea cetăţenilor în ciclul de inovaţie, Porto a creat un ecosistem de peste 800 de start-up-uri şi scale-up-uri şi s-a transformat într-un hub naţional pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul sănătăţii.

🇱🇹 Lituania - o abordare orientată spre viitor pentru partajarea datelor

În Lituania, Agenţia Naţională de Date a adoptat o abordare unică pentru a facilita folosirea comună a datelor din domeniul sănătăţii, iniţiativă care sprijină inovaţia şi cercetarea. Din 2022, aceasta gestionează cererile de partajare a informaţiilor venite din partea start-up-urilor şi cercetătorilor, ajută la clarificarea necesităţilor existente pe acest sector şi anonimizează informaţiile sensibile. Acest model centralizat accelerează accesul la datele de sănătate şi asigură respectarea legislaţiei, stabilind un exemplu pentru alte ţări din regiunea EIT RIS.

În alte exemple din Lituania, proiectul datapilot.lt, lansat în 2023 de EIT Health Hub din Kaunas, testează soluţii practice pentru folosirea comună a datelor de sănătate, conectând start-up-uri cu spitale, experţi juridici şi autorităţi naţionale. Proiectul ajută start-up-urile selectate să depăşească provocările legate de accesul la informaţie, asigurându-se în acelaşi timp de respectarea legislaţiei şi îşi propune să dezvolte un model replicabil pentru partajarea mai fluidă a datelor.

Numai prin colaborare putem merge înainte

Pe măsură ce ediţia din 2025 a Morning Health Talks se apropie, mesajul este clar: colaborarea nu este un "lux" - este singura cale înainte. "Inovaţia în domeniul sănătăţii este prea complexă, prea interconectată şi prea urgentă pentru a fi abordată în silozuri. Niciun spital, start-up, minister sau institut de cercetare nu poate rezolva singur provocările din domeniul sănătăţii într-o regiune", în comunicat.. "De la integrarea sistemelor de date fragmentate la actualizarea reglementărilor sau implicarea semnificativă a pacienţilor în procesul de inovaţie, progresul apare doar atunci când ecosistemul colaborează. Morning Health Talks facilitează acest lucru. Este mai mult decât un eveniment - este un mecanism pentru aducerea împreună a actorilor care, altfel, poate,nu ar fi avut ocazia să colaboreze vreodată" , a spus Monika Toth, Director EIT Health InnoStars RIS.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3711
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2912
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8568
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3708

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb