Bitcoin a marcat noi recorduri istorice anul trecut; ce prevăd analiştii pentru 2025?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie

Bitcoin a marcat noi recorduri istorice anul trecut; ce prevăd analiştii pentru 2025?

English Version

Standard Chartered: "Deşi ordinul lui Trump i-a dezamăgit pe cei care sperau ca preşedintele să anunţe crearea unei rezerve naţionale de Bitcoin, alte ţări pot veni cu această idee"

Galaxy Digital: "Combinaţia între adoptarea instituţională, corporativă şi naţională va propulsa Bitcoin pe noi culmi în acest an"

Industria cripto este divizată în legătură cu impactul pe care îl vor avea tarifele lui Trump asupra pieţei

Economistul Eugene Fama, laureat al Premiului Nobel, prezice că Bitcoin va deveni lipsit de valoare în următorul deceniu

Anul acesta ar trebui să fie favorabil pentru preţurile cripto, conform majorităţii analiştilor, care estimează că lichiditatea globală va creşte, ceea ce ar trebui să ducă la alocări mai mari de capital în active riscante, în timp ce "factorul Donald Trump" schimbă regulile jocului, potrivit unui articol publicat de Cointelegraph la finele săptămânii trecute.

Intrările în ETF-urile cu activ suport Bitcoin spot reprezintă un element cheie pentru creşterea preţului celei mai cunoscute criptomonede din lume, pe măsură ce tot mai mulţi jucători instituţionali de anvergură, precum Morgan Stanley şi Merrill Lynch, le adoptă, în condiţiile în care, în fruntea Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC), a fost numit Paul Atkins, un susţinător al industriei cripto. Nu în ultimul rând, posibilitatea creării unei rezerve naţionale de Bitcoin de către Statele Unite poate reprezenta un catalizator major pentru criptomonedă, conform materialului Cointelegraph.

Analistul-şef de active digitale al Standard Chartered estimează că Bitcoin va atinge 200.000 de dolari până la finele acestui an

Geoff Kendrick, şeful departamentului de analiză active digitale al Standard Chartered Bank, crede că Bitcoin va depăşi rapid ultimul record de 109.000 dolari şi poate ajunge până la 130.000 de dolari până în luna martie, potrivit unui articol publicat la finele săptămânii trecute de Business Insider.

În 2024, Bitcoin a înregistrat o creştere spectaculoasă, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 100.000 dolari şi încheind anul cu o apreciere de aproximativ 120%.

În opinia analistului, scăderea uşoară a preţului observată după învestirea lui Donald Trump la Casa Albă se explică printr-un optimism excesiv al pieţei privind deciziile pe care preşedintele Statelor Unite urma să le ia încă de la începutul mandatului său în legătură cu industria cripto. În campania electorală, Trump afirmase că va face din SUA "capitala cripto a planetei" şi că este posibil ca Statele Unite să-şi creeze o rezervă strategică de Bitcoin. Or, la finele lunii ianuarie, Trump a ordonat crearea unui grup de lucru care să reformeze reglementările pentru activele digitale şi să exploreze posibilitatea creării unei rezerve naţionale de criptomonede, lucru care nu a satisfăcut aşteptările industriei, conform sursei menţionate.

"Dar acum, când ordinul a fost semnat iar Rezerva Federală a lăsat neschimbate dobânzile, incertitudinile care au adus vânturi din faţă pentru cripto s-au diminuat", a afirmat Kendrick.

"Eliminarea de către SEC a unei reglementări care descuraja băncile să se implice în custodia criptomonedelor va stimula cererea instituţională pentru activele digitale", spune analistul Standard Chartered

Kendrick mai crede că "evenimentul DeepSeek" de la începutul săptămânii trecute, când lansarea unei aplicaţii chineze de inteligenţă artificială, despre care se presupune că a necesitat cheltuieli mult mai reduse decât cele ale aplicaţiilor giganţilor americani, a şocat piaţa acţiunilor din SUA, este benefic pentru Bitcoin. "Poziţionarea în piaţă este acum mult mai clară, iar dacă o (n.r. aplicaţie de) inteligenţă artificială mai ieftină reduce inflaţia (chiar şi marginal), atunci activele riscante, precum Bitcoin, care nu au nicio legătură cu AI, ar avea de câştigat", a spus Kendrick, citat de Business Insider.

Analistul susţine că, deşi ordinul lui Trump i-a dezamăgit pe cei care sperau ca preşedintele Statelor Unite să anunţe din prima crearea unei rezerve naţionale de Bitcoin, alte ţări pot veni cu această idee.

Potrivit Financial Times, este posibil ca Banca Naţională a Cehiei să transforme 5% din rezervele sale de 140 de miliarde de euro în Bitcoin, dacă planul guvernatorului Ale¹ Michl va fi aprobat. "La preţurile actuale, banca ar deţine 69.000 de Bitcoin. Cea mai mare deţinere oficială cunoscută (n.r. a unei ţări) de Bitcoin este a statului El Salvador, care are 6.049 Bitcoin", a calculat Kendrick.

Analistul a adăugat că şi Banca Naţională a Elveţiei pare să se îndrepte către adoptarea Bitcoin, activiştii elveţieni strângând semnături pentru a forţa un vot în acest sens. Deşi procesul poate fi de durată, mişcarea este importantă, deoarece rezervele elveţiene sunt de şase ori mai mari decât cele din Republica Cehă, a spus Kendrick.

Până atunci, eliminarea de către Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare a unei reglementări (Staff Accounting Bulletin 121) care descuraja băncile să se implice în custodia criptomonedelor va stimula cererea instituţională pentru activul digital. Achiziţiile investitorilor instituţionali prin ETF-uri reprezintă aspectul cheie al prognozei lui Kendrick pentru Bitcoin, care vede criptomoneda la 200.000 de dolari până la sfârşitul acestui an, scrie Business Insider.

"Am fi şi mai optimişti dacă ar apărea o absorbţie rapidă a Bitcoin de către fondurile de pensii din SUA, fondurile suverane sau un potenţial fond strategic de rezervă în Statele Unite", a afirmat strategul la finele anului trecut, citat de CNBC.

Analistul-şef al Galaxy Digital estimează că Bitcoin va atinge 185.000 de dolari în ultima parte a acestui an

Alex Thorn, analistul-şef al managerului de active cripto Galaxy Digital, vede criptomoneda depăşind pragul de 150.000 de dolari în prima jumătate a anului, înainte de a ajunge la 185.000 de dolari în trimestrul al patrulea, potrivit unui articol publicat de CNBC în luna trecută.

"Combinaţia între adoptarea instituţională, corporativă şi naţională va propulsa Bitcoin pe noi culmi în 2025", a scris Thorn într-o notă. "De-a lungul existenţei sale, Bitcoin s-a apreciat mai rapid decât toate celelalte clase de active, în special S&P 500 şi aur, iar acest trend va continua în 2025. De asemenea, Bitcoin va atinge 20% din capitalizarea pieţei aurului."

Galaxy estimează că activele administrate de ETF-urile pe Bitcoin spot vor depăşi 250 miliarde de dolari în acest an, precum şi că cinci companii din Nasdaq 100 şi cinci state vor include Bitcoin în bilanţurile, respectiv fondurile lor suverane. La finele săptămânii trecute, valoarea activelor pe ETF-urile Bitcoin se ridica la 61 miliarde de dolari, potrivit site-ului etf.com.

Bitwise: "Ascensiunea Bitcoin va fi, probabil, alimentată de intrările în ETF-urile Bitcoin spot, care vor accelera în 2025"

Anul 2025 va fi "transformator" pentru piaţa cripto, iar Bitcoin va depăşi pragul de 200.000 de dolari, estima Bitwise Asset Management, cel mai mare administrator de active cripto din lume, în raportul său din decembrie privind predicţiile pentru acest an, citat de CryptoSlate.

Potrivit echipei Bitwise, ascensiunea Bitcoin va fi probabil alimentată de intrările în ETF-urile Bitcoin spot, care vor accelera în 2025 pe măsură ce tot mai mulţi instituţionali vor aloca criptomonedei porţiuni mai mari din portofolii.

În plus, există posibilitatea ca guvernul Statelor Unite să dezvolte o rezervă strategică de Bitcoin, ceea ce ar declanşa o cursă globală între naţiuni pentru a-şi asigura deţinerile de active digitale, se mai arată în raportul Bitwise, invocat de CryptoSlate.

Fondatorul Crypto Capital Venture: "Nu cred că tarifele lui Trump au pus capăt ciclului bullish; BlackRock continuă să acumuleze Ethereum şi Bitcoin"

Donald Trump a semnat, la finele săptămânii trecute, un ordin executiv pentru impunerea unor tarife de import pentru mărfurile din China, Canada şi Mexic, suspendând ulterior implementarea lor cu 30 de zile pentru ultimele două ţări.

Tarifele pot creşte inflaţia, ceea ce poate duce la rate mai mari ale dobânzilor, determinând investitorii să se îndepărteze de activele mai riscante, cum ar fi cripto, şi să se îndrepte către cele tradiţionale, precum obligaţiunile şi depozitele la termen, scrie Cointelegraph.

Fondatorul Crypto Capital Venture, Dan Gambardello, nu consideră că tarifele vor avea un impact major asupra pieţei. "Nu pot să cred că există o opinie larg răspândită că tarifele lui Trump şi monedele meme ale acestuia au pus capăt ciclului bullish (n.r. de creştere). BlackRock continuă să acumuleze Ethereum şi Bitcoin, în vreme ce retailul intră în panică, deoarece (n.r. piaţa) cripto se consolidează în prezent", a spus Gambardello, conform sursei anterior menţionate.

Jeff Park, strateg la Bitwise Invest, a afirmat că "un război tarifar susţinut ar fi uimitor pentru Bitcoin pe termen lung", dar alţi comentatori ai pieţei cripto nu sunt de acord.

Adam Cochran, partener al Cinneamhain Ventures, crede că Bitcoin nu este suficient de separat de pieţele globale, tranzacţionându-se în prezent precum acţiunile tehnologice, dar cu mai multă volatilitate. "O presiune economică de o asemenea amploare înseamnă durere pentru toţi", a spus Cochran, citat de Cointelegraph.

Eugene Fama: "Criptomonedele nu au o valoare reală stabilă, ci o valoare extrem de variabilă; un astfel de mijloc de schimb nu ar trebui să supravieţuiască"

Eugene Fama, pionierul teoriei eficienţei pieţelor şi laureat al Premiului Nobel în economie, este aproape sigur că Bitcoin va deveni lipsit de valoare în următorul deceniu, conform unui articol apărut la finele săptămânii trecute în ProMarket, o publicaţie a University of Chicago Booth School of Business.

"Criptomonedele sunt o enigmă pentru că încalcă toate regulile unui mijloc de schimb. Ele nu au o valoare reală stabilă; au o valoare reală extrem de variabilă. Or, un astfel de mijloc de schimb nu ar trebui să supravieţuiască", a explicat Fama într-un interviu la podcastul Capitalisn't, găzduit de Luigi Zingales şi Bethany McLean.

Scepticismul lui Fama provine din contradicţiile fundamentale ale designului Bitcoin. Aşa cum a explicat Zingales în timpul discuţiei, problema tuturor criptomonedelor este că, pentru a crea încredere în sistem, se limitează oferta, astfel încât preţul este determinat în întregime de cerere. Dar această ofertă fixă, combinată cu fluctuaţiile cererii, duce la volatilitatea preţului, ceea ce face ca Bitcoin să fie nepotrivit ca monedă, conform sursei menţionate.

Întrebat despre probabilitatea ca valoarea Bitcoin să ajungă la zero în zece ani, Fama a răspuns: "Aş spune că este aproape de unu". Totuşi, economistul a recunoscut că există o mare incertitudine privind momentul posibilului colaps.

Pe de altă parte, Fama a sugerat că, dacă Bitcoin îşi va menţine valoarea pe termen lung, va fi necesară o regândire fundamentală a modului în care economiştii înţeleg banii şi pieţele, scrie ProMarket.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3005
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9829
Gram de aur (XAU)Gram de aur435.8564

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb