Câteva informaţii despre certificatul energetic pot fi utile oricui, mai ales dacă are în proprietate un imobil sau un apartament, precum şi dacă vrea să-şi construiască o casă sau caută să închirieze ceva.
Nu vom intra în detalii, vom prezenta doar câteva scurte informaţii.
Ce este certificatul de performanţă energetică şi când este necesar?
Certificatul energetic (numele sub care este mai cunoscut certificatul de performanţă energetică pentru clădiri) este un document care trebuie să existe obligatoriu atunci când se doreşte vinderea, închirierea sau renovarea majoră a unei clădiri sau a unei părţi (apartament, etaj) din acel imobil.
Mai multe detalii puteţi găsi accesând site-ul https://www.certificat-rapid.ro.
De asemenea, el trebuie să existe la recepţionarea clădirilor noi ce se construiesc, dar şi la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, precum şi la cele în care o suprafaţă utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică şi care este vizitată în mod frecvent de public.
Acest document este întocmit după o metodologie de calcul ingineresc şi ne arată care este performanţa energetică a imobilelor sau a unei părţi din imobil (numită în lege unitate de clădire), cuprinzând date date despre consumurile de energie primară şi finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum şi cantitatea de emisii în echivalent CO2, iar pentru construcţiile existente şi măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum şi pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.
În cazul închirierii sau vinderii unei clădiri sau părţi din clădire, investitorul sau proprietarul sau administratorul (după caz) este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a imobilului sau părţii de imobil cumpărate sau închiriate..
La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără ca acest document să existe sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Actul emis este valabil timp de 10 ani de la data înscrisă pe el, cu excepţia situaţiei în care la imobilul sau partea de imobil în cauză se efectuează lucrări de renovare majoră în această perioadă.
Cine are dreptul să elibereze un certificat de performanţă energetică?
Singurii care au dreptul să emită acest document sunt specialiştii atestaţi de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Aceşti specialişti se numesc auditori energetici.
Auditorii pot avea două grade profesionale:
• gradul I - care pot emite certificate energetice pentru toate tipurile de clădiri;
• gradul II - care pot emite documentele doar pentru locuinţe unifamiliale (case) şi blocuri de locuinţe.
Acest document se întocmeşte de auditor la solicitarea proprietarului sau investitorului sau administratorului clădirii (după caz) şi trebuie plătit de către solicitant.