ADVERTORIAL "Eurom Bank" vine în sprijinul clienţilor cu produse de acoperire a riscului valutar

MAGDA STOICA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2005

"Eurom Bank" şi-a diversificat portofoliul de produse şi servicii venind în sprijinul clienţilor săi cu instrumente financiare derivate - "FORWARD". Aceste produse au menirea să îi asigure pe clienţii "Eurom Bank" împotriva riscului valutar.

Operaţiunile "FORWARD" pot fi folosite de clienţii băncii atunci cînd aceştia sînt supuşi riscului valutar pentru că au obligaţii de plată viitoare în altă valută decît cea în care încasează veniturile curente sau atunci cînd au venituri viitoare în altă valută decît cea în care sînt onorate obligaţiile curente. De aceea, folosirea produselor "Eurom Bank" este ideală pentru importatori şi exportatori şi nu numai, susţine Ion Popovici, directorul general adjunct al băncii.

"FORWARD" este unul dintre cele mai simple instrumente financiare derivate ce reprezintă un contract între două părţi referitor la transferul de valute (schimbul a două valute) la o dată viitoare, dar la un curs de schimb stabilit în ziua încheierii contractului.

Elementele care trebuie avute în vedere într-o tranzacţie forward şi care determină preţul unei asemenea operaţiuni ţin de cursul de schimb spot (din ziua încheierii contractului), de rata dobînzii practicate de bănci pentru cele două valute şi de numărul de zile/luni peste care se va face schimbul celor două valute.

Astăzi un importator cumpără marfă de un milion de euro, cu termen de plată peste trei luni. În acest timp marfa va fi vîndută încasîndu-se lei. Ca să nu fie afectat de posibila evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb (de exemplu de la 3,5 lei/euro la 4 lei/euro, caz în care importatorul ar plăti mai mulţi lei pentru aceeaşi sumă de euro) importatorul ar trebui să se împrumute de la bancă 3,6 milioane de lei pentru 3 luni (şi să plătească dobîndă), apoi să cumpere un milion de euro pe care să-l constituie într-un depozit pe trei luni (urmînd să încaseze dobîndă). Astfel riscul valutar este eliminat, dar clientul suportă un cost suplimentar, reprezentat de diferenţa dintre dobînda în lei plătită băncii la împrumut şi cea încasată la depozitul de un milion de euro.

Cu o situaţie similară se confruntă şi un exportator care are de încasat în viitor o sumă în euro, iar cursul de schimb ar putea înregistra o evoluţie nefavorabilă (spre exemplu de la 3,5 lei/euro la 3 lei/euro). Deci, exportatorul din aceeaşi sumă în euro ar obţine o sumă mai mică în lei în viitor. Ca să evite posibila pierdere se poate împrumuta în euro (la momentul vînzării mărfii) pe care îi schimbă în lei, iar împrumutul îl va rambursa la data încasării sumei în euro.

Problema principală cu care se confruntă societatea este tocmai obţinerea respectivului împrumut, care presupune o documentaţie, timp pentru aprobări, garanţii, materializate în costuri suplimentare.

"Eurom Bank" oferă prin produsele sale de acoperire a riscului valutar tocmai scutirea clientului de aceste demersuri, explică domnul Popovici. Clientul nu mai este nevoit să apeleze la un împrumut, banca facînd calculul diferenţei de dobîndă (a celor două valute) pe care o adaugă la cursul de schimb spot şi obţine cursul de schimb forward pe care îl oferă clientului. La rîndul său, banca are mai multe mecanisme de acoperire a riscului valutar, şi astfel atît clientul cît şi banca sînt protejate împotriva evoluţiei nedorite a cursului valutar.

Principalul avantaj al utilizării operaţiunilor forward pentru importatori şi exportatori este acela că pot controla cursul de schimb ce va fi valabil la data plăţii, respectiv încasării valutei şi în felul acesta ei pot să îşi anticipeze rezultatele activităţii.

Menţionăm că astfel evoluţia cursului de schimb forward nu depinde de anticipaţiile participanţilor la piaţa valutară privind evoluţia viitoare a cursului de schimb, ci numai de cursul de schimb spot şi de ratele dobînzilor la depozite pentru cele două valute existente la data efectuării tranzacţiei "FORWARD".

În plus, pe lîngă exportatori şi importatori, operaţiunile "FORWARD" se adresează şi acelor clienţi care, anticipînd o anumită evoluţie a cursului de schimb, vor să obţină un cîştig. Astfel, nici în momentul în care iniţiază tranzacţia forward şi nici la finalizarea ei clienţii nu trebuie să dispună de întreaga sumă cu care s-au angajat în respectiva tranzacţie. Pentru clienţii care doresc să-şi asume un anumit risc valutar banca oferă posibilitatea efectuării unor tranzacţii cu acţiuni cotate la Bursă prin constituirea unui depozit colateral ce reprezintă o anumită pondere din suma tranzacţiei.

"Eurom Bank" are şi o direcţie specializată în investiţii financiare

Din dorinţa de a oferi clienţilor săi cît mai multe posibilităţi de investire a fondurilor cu cît mai puţin efort, "Eurom Bank" are şi o "Direcţie de Piaţă de Capital" prin care oferă servicii de investiţii financiare. Clienţii băncii pot astfel să cumpere şi/sau să vîndă acţiuni listate la Bursă, obligaţiuni municipale sau corporatiste, alături de alte instrumente financiare tranzacţionate pe platforma BVB, cu avantajul unui circuit al banilor mult scurtat. În plus, pentru perioada cît clienţii nu sînt hotărîţi ce acţiuni să cumpere, banii pot fi păstraţi într-un cont, unde sînt remuneraţi cu o dobîndă apropiată de cea a depozitelor obişnuite. De asemenea, dezvoltarea unui produs de creditare pentru achiziţionarea de acţiuni poate fi mai uşor de implementat .

"Eurom Bank" oferă societăţilor de servicii de investiţii financiare autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, servicii de decontare pentru tranzacţiile efectuate la Bursă. De asemenea,"Eurom Bank" este distribuitor de unităţi de fond pentru fondurile de investiţii administrate de SC "Certinvest" SAI SA - Capital Plus, Intercapital, Orizont şi Tezaur.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb