Starea dinţilor şi a gingiilor depinde în mare măsură de calitatea igienei orale - niciun stomatolog nu va nega această afirmaţie. Desigur, genetica şi alţi factori sunt de o mare importanţă, dar în niciun caz nu ar trebui să fie diminuată importanţa igienei orale. De la o vârstă fragedă, de fapt, de îndată ce apar primii dinţi de lapte, este necesar să se insufle copilului dorinţa de a respecta standardele de igienă şi de a învăţa cum să se spele pe dinţi, cât de des şi corect.
Din fericire, stomatologia modernă oferă o mulţime de dispozitive pentru o igienă de înaltă calitate:
- acestea sunt periuţe de dinţi de toate formele şi dimensiunile, de orice duritate, pentru adulţi şi chiar şi pentru cei mai mici copii;
- pasta de dinţi (împotriva sângerării gingiilor, cu calciu sau ierburi, pentru albire etc.);
- aţa dentară;
- irigatoare;
- agenţi de clătire.
Îngrijirea cavităţii bucale poate fi foarte diversă, fiecare persoană poate alege cu uşurinţă mijloacele convenabile şi adecvate nevoilor sale. Nu trebuie să vă gândiţi cum să scăpaţi de cariile dentare dacă periajul uşor şi îngrijirea fac parte din ritualul zilnic.
Igiena regulată - regula numărul 1!
Principiul de bază al igienei orale este regularitatea. Doar o curăţare constantă va ajuta la menţinerea cavităţii bucale într-o stare normală, va preveni dezvoltarea microorganismelor şi apariţia cariilor. Medicii stomatologi recomandă spălarea dinţilor de cel puţin 2 ori pe zi: dimineaţa după masă şi seara înainte de culcare. Dacă este posibil, după fiecare masă, trebuie să vă spălaţi dinţii, îndepărtând bucăţi de alimente, care apoi devin un mediu fertil pentru dezvoltarea cariilor. 2 minute este timpul minim de periere, un minut pentru fiecare maxilar, acoperind chiar şi zonele cele mai îndepărtate şi greu accesibile, suprafeţele din faţă şi din spate ale dinţilor şi în special spaţiile dintre ele.
Alegerea periuţei de dinţi!
Periuţele sunt împărţite în diferite categorii, inclusiv după duritate. Cele tari îşi păstrează proprietăţile mai mult timp, dar numai persoanele care nu au probleme cu smalţul şi gingiile le pot cumpăra, toţi ceilalţi ar trebui să opteze pentru perii de duritate medie sau mică. Sângerarea gingiilor, de exemplu, este un motiv pentru a folosi periuţă cu peri moi pentru a nu răni şi mai mult gingiile. Nu există nicio diferenţă deosebită în ceea ce priveşte eficienţa între periile standard şi cele electrice - ultimele sunt mai convenabile şi mai practice, dar duzele de pe ele trebuie schimbate cu aceeaşi regularitate.
Alegerea pastei de dinţi!
Este important nu numai să înţelegeţi cum să vă spălaţi corect dinţii, ci şi să selectaţi pasta potrivită. Pentru parodontoză sau gingivită - ar trebui să existe o pastă antibacteriană, medicinală sau antiinflamatoare. Pentru a uita de carie, precum şi parodontita, folosiţi paste cu fluor. Doar acestea trebuie alternate cu alte tipuri fără fluor. Soda, sarea şi alte substanţe abrazive "naturale" nu sunt categoric recomandate de stomatologi - nu numai că îndepărtează placa, dar pot şi deteriora grav smalţul.