ADVERTORIAL Pot să îmi schimb oricând furnizorul de energie?

Media-Advertising / 8 - 9 decembrie 2021

Pot să îmi schimb oricând furnizorul de energie?

Fie că încă nu ai încheiat un contract cu un furnizor de energie electrică din piaţa concurenţială, fie că ai un contract de care eşti nemulţumită şi vrei să îl schimbi, poţi face acest lucru simplu şi fără costuri.

Ce ai de făcut? Primul pas este să intri pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE şi să consulţi lista furnizorilor din secţiunea "Info consumatori", rubricile Operatori economici/ Energie electrică / Furnizare către consumatori. Pentru a încheia noul contract de furnizare a energiei electrice, trebuie să trimiţi noului furnizor câteva informaţii esenţiale, cum ar fi: adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual şi codul unic de identificare a punctului/punctelor de măsurare înscris pe factura de energie electrică. Unii furnizori s-ar putea să îţi ceară şi valoarea facturilor scadente şi neachitate până la data notificării, aferente energiei electrice furnizate sau date despre puterile absorbite/cantităţile de energie electrică pentru care trebuie asigurată furnizarea energiei electrice după caz sau alte documente.

După ce ai primit mai multe oferte şi ai ales furnizorul potrivit, poţi încheia contractul, care produce efecte de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual. Nu uita de faptul că ai obligaţia de a anunţa furnizorului actual despre încetarea contractului cu cel puţin 21 de zile înainte.

Pentru un contract de gaze naturale, procedura este similară. Schimbarea furnizorului de energie este gratuită, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife şi nu implică modificări de ordin tehnic a instalaţiei de gaze sau a oricăror alte elemente. Dacă ai un contract care încă este în vigoare, însă doreşti să renunţi la el, trebuie să ai în vedere faptul că această denunţare devine efectivă dacă ai achitat toate obligaţiile de plată, mai puţin cele care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată. Este important de precizat faptul că responsabilitatea stabilirii index-ului contorului corespunzător datei schimbării furnizorului revine operatorului sistemului la care este racordat locul tău de consum. Acesta convine şi consemnează cu noul furnizor, indexul contorului din ziua în care furnizorul nou începe să îţi vânda gaze naturale. Ar fi bine să citeşti şi să notezi şi tu indexul contorului de gaze naturale din ziua respectivă. În maxim 42 de zile de când ai schimbat furnizorul, fostul furnizor îţi va trimite o factură cu decontul final de lichidare a tuturor obligaţiilor de plată, care trebuie plătită până la termenul scadent.

În final, nu uita să ai în vedere faptul că acum ai libertatea de a-ţi alege furnizorul de energie, ai dreptul de a primi o ofertă personalizată şi poţi avea acces la un prex fix pentru energia, pe care o consumi. De cealaltă parte, dacă alegi să nu îţi exerciţi acest drept şi să nu semnezi noi contracte, vei rămâne în piaţa numită de serviciu universal. Acest lucru înseamnă că vei primi energie de la vechiul lor furnizor, ca şi până acum, la un preţ mai mare decât cel din piaţa liberă. Decizia este doar în mâna ta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb