Ca să facă rost de bani, statul a decis să vândă pachetele minoritare de acţiuni deţinute în filialele privatizate ale "Electrica" SA. Astfel, Ministerul Economiei a fost mandatat prin Hotărâre de Guvern să vândă aceste acţiuni către investitorii străini majoritari şi către angajaţii "Electrica" SA, cărora li se cuvin pachete de 8-10% din capitalul social al filialelor Banat, Dobrogea, Muntenia Sud şi Moldova.
Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei sindicale "Univers", ne-a declarat: "Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind vânzarea acţiunilor a trecut de Minis-terul Economiei şi este în curs de avizare la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor. După ce ordonanţa va fi adoptată şi va intra în vigoare, în termen de 30 de zile, trebuie elaborată şi pusă în dezbatere publică hotărârea de Guvern privind metodologia de vânzare a acestor acţiuni către salariaţi. Noi sperăm să parcurgem toate aceste etape până la finalul anului".
Domnia sa ne-a spus că este necesar ca Guvernul să mai adopte o ordonanţă pentru prelungirea termenului până la care salariaţii pot cumpăra acţiunile Electrica Moldova, de la 31 decembrie 2010 la 31 decembrie 2011.
Surse din piaţa de energie afirmă că vânzarea acestor acţiuni este aşteptată cu sufletul la gură de către investitori, mai ales că mulţi dintre salariaţi le vor scoate la vânzare după ce vor intra în posesia lor. Salariaţii au dreptul să cumpere aceste acţiuni la un preţ avantajos (plătit de investitorii strategici în momentul privatizării), care le permite o revânzare profitabilă având în vedere valoarea actuală de piaţă a filialelor privatizate.
Cei 40.000 de salariaţi ai "Electrica" SA care au dreptul să cumpere aceste acţiuni şi-au constituit două asociaţii non-profit, prin care să se distribuie acţiunile. În anii trecuţi, au şi fost depuşi bani în conturi şi depozite deschise la Bancpost, la dobânzi foarte bune. Cum aceste fonduri nu ajung pentru cumpărarea tuturor acţiunilor care vor fi disponibile, rămâne la latitudinea fiecărui salariat cât este dispus să achiziţioneze, ne-a precizat Adolf Mureşan. Cei mai mulţi intenţionează să ia bani cu împrumut de la bănci sau de la familie şi cunoscuţi.
Asociaţiile salariaţilor nu au dezvăluit niciodată de ce lichidităţi dispun pentru achiziţia acţiunilor "Electrica", dar şi-au exprimat de nenumărate ori disponibilitatea de cumpărare. Efortul investiţional al salariaţilor s-ar ridica la circa 100 milioane de euro, în cazul preluării tuturor pachetelor de 10% din acţiunile Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud şi Electrica Moldova. Cea mai valoroasă dintre companiile privatizate este Muntenia Sud, care, la momentul încheierii tranzacţiei dintre stat şi grupul ENEL, avea o valoare de piaţă de circa 868 milioane de euro.
1. Valoarea actiunilor
(mesaj trimis de xxx file în data de 18.10.2010, 09:47)
Se, recunoaste din textul articolulu, ca valoarea actiunilor ce vor fi vandute salariatilor, la pretul de privatizare, este mai mic decat pretul de piata. Sa faca cineva diferenta sa vada cu cat s-au vandut in pierdere "Electricele" si in favoarea cui, mai ales ca s-au vandut 23-25% initial , apoi s-a facut majorare de capital in favoarea firmei cumparatoare pe baza investitiilor din profitul reinvestit, deci statul nu a mai primit nimic ! O sa va surprinda suma intrucat aceasta ar fi acoperit nevoile financiare ale bugetului actual. Ce se acorda acum angajatilor (chiar si fostilor angajati) este un act de dreptate pentru ei, dar cei mai multi le vor vinde, in necunostinta de cauza si din nevoia acuta de bani, unor "investitori de criza" care se cunosc deja (intre ei)!
1.1. vreau (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de investitor în data de 18.10.2010, 10:11)
pai vreau si eu sa cumpar. cunosti pe cineva?