Formularele prin care se solicită plăţile pentru patru submăsuri din PNDR 2014-2020 dedicate beneficiarilor publici au fost simplificate, pentru a uşura accesul la fondurile europene, a anunţat, astăzi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), potrivit unei surse din presă.
Conform sursei, aceste modificări vizează submăsurile 4.3 (infrastructură agricolă şi silvică), 7.2 (infrastructura rurală de bază), 7.6 (protejarea patrimoniului cultural) şi 19.2 (implementarea strategiilor pentru GAL) şi au ca rezultat simplificarea efectivă şi imediată a modului de implementare a proiectelor.
Adrian Ionuţ Chesnoiu, director general al AFIR, a declarat, citat de Agerpres: "Toate modificările aduse sunt rezultatul eforturilor noastre de a simplifica şi uşura accesul la fondurile europene, dar şi implementarea proiectelor finanţate. Parte dintre aceste modificări sunt de mult aşteptate de către beneficiari, altele vin ca urmare a procesului de simplificare şi debirocratizare a procedurilor de lucru ale AFIR pe care l-am iniţiat încă de la începutul mandatului meu".
Potrivit sursei citate, una dintre modificările aduse este aceea că beneficiarii pot face dovada iniţierii demersurilor necesare obţinerii unor avize, autorizaţii sau certificate, inclusiv a Angajamentului beneficiarului, la depunerea ultimei cereri de plată. În acest caz, documentele finale trebuie prezentate la Centrul Regional sau Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în cel mult 6 luni de la efectuarea plăţii finale (de la primirea notificării beneficiarului cu privire la confirmarea plăţii).
Şeful AFIR a menţionat: "Avantajul imediat este că beneficiarii pot solicita rambursarea cheltuielilor efectuate pentru ultima cerere de plată într-un timp mult mai scurt, fără a fi nevoiţi să aştepte emiterea autorizaţiilor sau avizelor de către alte instituţii, cum ar fi ANPM, ANSVSA sau Ministerul Sănătăţii. Calea pe care mergem este aceea de a facilita implementarea proiectelor. În acest context am eliminat limita de două rectificări a Declaraţiei de eşalonare a depunerii Dosarelor cerere de plată. Nu putem să îngrădim dinamica implementării unui proiect, modul în care acesta se desfăşoară în realitate. Astfel, de acum înainte Declaraţia poate fi modificată ori de câte ori se va considera necesar".
O altă condiţionalitate eliminată este cea cu privire la prezentarea spre autorizare la prima tranşă de plată a cheltuielilor eligibile în procent de minimum 20% din valoarea totală eligibilă a proiectului, se mai arată în sursă.