AFP: Claudia Sheinbaum, învestită oficial ca prima femeie preşedinte a Mexicului

A.F.
Politică / 2 octombrie

AFP: Claudia Sheinbaum, învestită oficial ca prima femeie preşedinte a Mexicului

Claudia Sheinbaum, fostul primar al capitalei mexicane, a fost învestită oficial în funcţie, marţi, devenind prima femeie preşedinte din istoria Mexicului şi succedându-i în funcţie foarte popularului Andres Manuel Lopez Obrador, relatează AFP.

"Sunt mamă, bunică, om de ştiinţă şi femeie credincioasă, iar de astăzi, prin voinţa poporului mexican, preşedinte", a declarat Claudia Sheinbaum, în vârstă de 62 de ani, după depunerea jurământului în faţa Congresului deputaţilor şi senatorilor.

"Nu vin singură, venim cu toatele", a adăugat ea, în semn de omagiu adus femeilor celebre şi anonime din Mexic, o frază deja folosită atunci când a câştigat alegerile.

De profesie fizician, în iunie ea a câştigat alegerile prezidenţiale cu aproape 60% din voturi, candidând pe lista Mişcării pentru Regenerare Naţională (Morena), de stânga, partidul aflat la putere, şi a aliaţilor săi. Cu aproape 36 de milioane de voturi, ea este femeia care a obţinut cele mai multe voturi din istoria ţării, un scor susţinut de popularitatea preşedintelui demisionar.

Partidul Morena şi aliaţii săi au o majoritate calificată în Parlament, ceea ce le permite să modifice Constituţia fără opoziţie.

LUPTA CU MAFIA DROGURILOR

"Să-i punem pe cei săraci pe primul loc" şi "austeritate republicană" - preşedinta celei mai mari ţări hispanofone din lume (129 de milioane de locuitori) şi-a prezentat programul în zece principii, bazându-se pe bilanţul predecesorului său. În discursul său inaugural, aceasta şi-a reiterat abordarea faţă de problema spinoasă a securităţii şi a luptei împotriva violenţei drogurilor: mai multe informaţii şi investigaţii, consolidarea Gărzii Naţionale, o mai bună coordonare între autorităţi şi impunitate zero.

Mexicul a înregistrat peste 400.000 de morţi şi aproximativ 100.000 de dispariţii de când fostul preşedinte Felipe Calderon a angajat armata în lupta împotriva cartelurilor, în decembrie 2006, efectul fiind de a multiplica numărul clanurilor înarmate.

"Autorităţile ar trebui într-adevăr să îşi dubleze eforturile pentru a aborda problema dispariţiilor în Mexic", a avertizat Biroul ONU pentru drepturile omului într-un comunicat de presă. "Suntem îngrijoraţi de rolul tot mai mare al armatei în securitatea publică", a adăugat organismul ONU, care a salutat totuşi sosirea unei femei la conducerea Mexicului.

Garda Naţională va trece sub controlul Ministerului Apărării, conform unei legi promulgate luni de preşedintele demisionar.

"Guvernul nostru va garanta toate libertăţile", a asigurat Claudia Sheinbaum, afirmând că "cei care spun că va exista autoritarism mint".

"Puteţi fi siguri că investiţiile acţionarilor naţionali şi străini vor fi în siguranţă în ţara noastră", a insistat ea.

CONTROVERSĂ JUDICIARĂ

Fostul primar al oraşului Mexico City preia puterea în mijlocul unei controverse declanşate de o reformă a sistemului judiciar aprobată şi promulgată de predecesorul său. Aproape unică în lume, reforma prevede ca judecătorii să fie aleşi prin vot popular începând din iunie 2025, o măsură care provoacă îngrijorare în Statele Unite în numele securităţii juridice pentru investiţiile private.

Mexicul şi Statele Unite "împărtăşesc legături politice, economice şi culturale profunde", a subliniat preşedintele american Joe Biden într-un mesaj transmis cu ocazia învestirii Claudiei Sheinbaum. Statele Unite "se angajează să continue să lucreze cu Mexicul", a adăugat el, salutând faptul că soţia sa, Jill Biden, a condus delegaţia americană prezentă în Ciudad de Mexico pentru ceremonia de învestire.

După discursul în faţa Congresului, preşedinta Sheinaum a luat prânzul cu invitaţii săi la Palatul Naţional, sediul Preşedinţiei. Printre oaspeţi s-au numărat preşedintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva, preşedintele columbian Gustavo Petro şi preşedintele chilian Gabriel Boric.

Pe străzi atmosfera a fost de sărbătoare. Mii de persoane au urmărit ceremonia de învestitură pe ecranele instalate în piaţa centrală Zocalo, unde preşedinta urma să sosească mai târziu în cursul după-amiezii. "Este istoric", a declarat Maria Diaz Lopez, în vârstă de 77 de ani, foarte emoţionată să vadă o femeie preşedinte.

Fostul primar al oraşului Mexico City îi ia locul mentorului său, Andres Manuel Lopez Obrador, care părăseşte funcţia cu o cotă de popularitate de peste 70%.

Uraganele, securitatea, economia, relaţiile cu Statele Unite: preşedintele are o serie de subiecte fierbinţi de abordat imediat după festivităţi. Ea se va deplasa miercuri la Acapulco pentru a "evalua" pagubele provocate de uraganul John, care a ucis 15 persoane în această ţară la trecerea sa, a anunţat ea în discursul inaugural.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb