Un candidat prorus la care nimeni nu se aştepta se clasează pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din România şi se pregăteşte de un duel, la 8 decembrie, cu o novice în politică, potrivit rezultatelor aproape definitive, după ce premierul Marcel Ciolacu a fost eliminat din cursă spre surpriza generală, relatează AFP.
După numărarea a 99% dintre buletinele de vot exprimate, Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, care se opune ajutării Ucrainei vecine se pronunţă împotriva NATO, a obţinut 22,95% dintre voturiule exprimate, urmat de Elena Lasconi, în vârstă de 52 de ani, primarul de centru-dreapta al unui oraşului Câmpulung (19.17%).
Premierul proeuropean Marcel Ciolacu, care era considerat favorit, a fost retrogradat pe poziţia a treia, scrie AFP.
Călin Georgescu a creat o surpriză după o campanie TikTok devenită virală în ultimele zile, concentrată asupra necesităţii opririi oricărei susţineri a Kievului. "În această seară, poporul român a strigat pentru pace. Şi a strigat tare, extrem de tare", a reacţionat el duminică seara.
Alt candidat de extremă dreapta era aşteptat în turul doi, George Simion, liderul Partidului Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR). Acesta a obţinut locul patru, cu 13,87% dintre voturile exprimate. El şi-a felicitat adversarul şi s-a bucurat că un "suveranist" intră în turul doi.
Prin discursul său plin de pasiune, cu accente mistice şi conspiraţioniste, George Simion, un mare fan al lui Donald Trump, a obţinut capital politic de pe urma suferinţei unei părţi a populaţiei, sărăcită de o inflaţie puternică. Însă el a vrut să afişeze o imagine moderată, care "l-a deservit în rândul celor mai radicali", analizează la AFP politologul Cristian Pîrvulescu.
"Extrema dreaptă este de departe marea câştigătoare a acestor alegeri", cu peste o treime dintre sufragii, adaugă el.
Prin aceste scoruri bune, ea urmează să beneficieze de "un efect de contagiune" în alegerile legislatove de duminică, preconizează el, ceea ce anunţă negocieri dificile în vederea formării unei coaliţii.
După zece ani de putere ai liberalului Klaus Iohannis, un susţinător fervent al Kievului, devenit foarte nepopular din cauza vizitelor sale costitsitoare în străinătate finanţate cu bani publici, românii au votat candidaţi antisistem, pe fondul unei ascensiuni a mişcărilor ultraconservatoare în Europa.
Potrivit unor experţi citaţi de AFP, ei au profitat de o atmosferă socială şi geopolitică în acest stat membru loial al Uniunii Europene (UE) şi NATO aflat la poarta Ucrainei şi al cărui rol strategic a devenit vital de la începutul războiului, mai ales în NATO, găzduind peste 5.000 de militari aliaţi, cât şi în privinţa tranzitului cerealelor ucrainene.
Aceasta este o bulversare într-o ţară cu 19 milioane de locuitori, care a rezistat până acum poziţiilor naţionaliste, demarcându-se faţă de Ungaria sau de Slovacia.
Preşedintele României ocupă o funcţie în esenţă protocolară, însă exercită o poziţie morală importantă şi o influenţă în politica externă.
Pe străzile din Bucureşti, oamenilor nu le venea să creadă luni dimineaţa, pe un frig hivernal. Pentru unii, era însă o surpriză fericită, remarcă AFP.
O pensionară, Maria Chis, în vârstă de 70 de ani, este de părere că Călin Georgescu "pare să fie un om integru, serios şi patriot, capabil să aducă schimbarea".
Ea povesteşte că a fost sedusă de videoclipurile acestuia pe TikTok, în care îşi promovează poziţia împotriva Ucrainei şi promisiunea "păcii şi liniştii".
"Gata cu plecăciunile în faţa Occidentului, faceţi loc la mai multă mândrie şi demnitate", declară ea, potrivit AFP.
Alţii, ca Alex Tudose, propritarul unei companii de construcţii, evocă "tristeţea şi dezamăgirea faţă de acest vot propus după atâţia ani în structuri euro-atlantice".
În opinia sa este vorba mai degrabă despre un vot împotriva partidfelor tradiţionale, favorizate de "dezinformare" pe reţele de socializare, decât despre o poziţionare de fond în favoarea Kremlinului.
În ceea ce priveşte turul doi, el se teme că "românii nu sunt pregătiţi să aleagă o femeie", pe Elena Lasconi, pentru a opri extrema dreaptă, mai scrie AFP.
1. Un Pinochio exterior fara legatura cu politica rom
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 14:32)
Care e procedura de contestatre si de anulare a acestei parodii umilitoare in care poporul roman e furat frontal de necunoscuti ,indiferent ce orientare ar avea si daca are sau nu anvergura de intelectual . Legatura cu poporul si politica locala nu are ,numai ganditi va ca toata reprezentarea la exteriorul tarii ,in toate forumurile internationale ,la blestematele de intilniri de razboi unde intaiul minoritar al tarii deja a predat bazele militare ,comanda armatei catre altii si i a semnat orbeste lui Zelenski tot ce a cerut acela ! In caz ca altceva nu se mai poate face ,macar sa existe optiunea NICI UNUL DINTRE CEI DE MAI SUS pe formularul de vot ,ca altfel va fi o neprezentare in tara ce nu se poate inchipui ,la turul 2 .
2. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 25.11.2024, 15:13)
Va fi prima femeie presedinte . Trebuie sa iasa la atac .Trebuie sa scoata din preajma ei ciitiva membri USR ce nu trec sticla si care produc pagube de imagine si sa multumeasca public cetatenilor votanti liberali ce nu au mai votat Ciuca cu bunastinta si care au facut posibila confruntarea finala .Nu are importanta cu cine se confrunta .Lasconi ii bate pe toti daca a reusit ea sa convinga ca votantii liberali sa il lase balta pe Ciuca .Lovitura este insa cu bataie si mai lunga .Cei care nu au observat, anticipat sau au stiut despre ascensiunea lui Georgescu trebuie sa dispara si din servicii si din rindul casele de sondaj ce trebuiesc reacreditate .Totul ne duce cu gindul la o resetare a politicilor Romaniei aparuta ca necesitate o data cu cistigarea alegerilor din SUA de catre Trump .Romania a avut mereu nevoie de ceea ce putem numi alternativa .Lucrurile sunt atit de complicatre in lume si cum nimeni nu stie cistigatorul Romania face ce face mereu Se aseaza cu fundul in doua luntre .Lasconio a prins un trend exceptional si o situatie asisderea .Georgescu este doar o etapa in acest demers .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 15:48)
Nu e vorba de prorus.
Romanii au votat pacea si dezacordul atragerii tot mai directe a Romaniei intr un razboi nimicitor care nu e al nostru, de ce sa murim noi pentru razboiul americii ?