Acţionarii BVB au aprobat participarea bursei la majorarea capitalului CCP.RO

A.I.
Piaţa de Capital / 3 septembrie

Acţionarii BVB au aprobat participarea bursei la majorarea capitalului CCP.RO

Actualizare - Acţionarii BVB au aprobat mandatarea participării operatorului pieţei noastre de capital cu cel mult trei milioane de euro la majorarea de capital social al CCP-ului, cu 87% din voturile prezente şi exprimate, în vreme ce 9% din voturi au fost împotrivă.

---

Actualizare - Acţionarii BVB au aprobat Planul de Afaceri actualizat al CCP.RO Bucharest cu circa 87% din voturile exprimate. Circa 9% din voturile exprimate au fost împotrivă, iar restul abţineri.

---

Actualizare - Cvorumul adunării acţionarilor BVB este de 63,35%.

---

Proiectul Contrapărţii Centrale necesită un aport suplimentar de circa cinci milioane de euro pentru a deveni operaţional; aportul solicitat de la BVB este de cel mult trei milioane euro

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se întâlnesc, astăzi, pentru a discuta şi vota aprobarea participării BVB cu cel mult trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO Bucharest, entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră.

Potrivit documentelor de fundamentare ale punctelor de pe ordinea de zi, proiectul Contrapărţii Centrale necesită un aport suplimentar de circa cinci milioane de euro pentru a deveni operaţional. BVB deţine 53% din CCP.RO Bucharest, astfel încât diferenţa până la cinci milioane de euro trebuie să provină de la ceilalţi acţionari ai societăţii, care se vor întâlni mâine pentru a discuta şi vota majorarea capitalului CCP-ului.

Adrian Tănase, directorul general al BVB şi preşedintele CCP.RO, a declarat într-un interviu acordat Ziarului Bursa că în aprilie, când CCP-ul era aproape să aibă dosarul complet pentru autorizare, consultantul Euronext a anunţat că doreşte o schimbare în colaborarea cu CCP.RO. Practic, Euronext nu va mai asigura soluţia tehnologică pentru CCP, îndrumând societatea către un alt furnizor de suport şi dezvoltări viitoare.

"Vom opera tot sub licenţă Euronext, cu aceeaşi tehnologie testată şi auditată în cadrul procesului de autorizare pe care l-am parcurs până acum, dar suportul în ceea ce priveşte mentenanţa şi dezvoltările ulterioare vor fi realizate de o altă companie (...). O altă diferenţă este că, dacă până acum tehnologia rula pe infrastructura Euronext, adică era o «hosted solution», acum va rula pe infrastructura CCP.RO. Pentru asta a trebuit să comandăm nişte echipamente, pe care deja le-am primit", ne-a spus Adrian Tănase, adăugând că aceste schimbări au generat o diferenţă de costuri în Planul de Afaceri.

În aceste condiţii, astăzi, acţionarii BVB au pe ordinea de zi mandatarea Consiliului Bursei să aprobe Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale în adunarea acţionarilor CCP.RO Bucharest de mâine şi mandatarea participării BVB cu cel mult trei milioane de euro la majorarea de capital a CCP-ului.

Potrivit Planului de Afaceri ajustat, până în prezent, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO este de 19,7 milioane de euro şi luând în calcul un aport suplimentar de cinci milioane de realizat până la finalul anului 2024, entitatea va îndeplini cerinţele de capital prevăzute de EMIR, având în vedere pierderile acumulate înregistrate în primii ani de operare.

Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră. Practic, CCP-ul se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Pe lângă Bursa de Valori Bucureşti, în acţionariatul CCP.RO mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Din 8.039.572 drepturi de vot, pentru au votat 4.473.276 (adica doar 55% din totalul drepturilor de vot). Daca nici asta nu e un semn ca Bursa a decazut ca institutie strategica sub conducerea lui Tanase, atunci nu mai stiu ce este. Tanase sa-si dea demisia, sau sa fie dat afara, indiferent cat de grea ar fi procedura. A ratat proiectul CCP.RO trei ani la rand. A trecut era minciunilor grauparii lui Dragoi cu membrii de vaza Tanase, Pana, Paul, Juravle inserati in toate insitutiile cheie pentru a le innadusi (Depozitarul Central, CCP.RO, Consiliul de Administratie BVB). Actionarii au transmis un mesaj succient si clar ca doresc o schimbare din temelii.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb