AGEA SIF MOLDOVA DE CONSOLIDARE A VALORII NOMINALE  O analiză la rece

LUCIAN ISAC , director general Estinvest Focşani
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2016

O analiză la rece

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SIF Moldova, având pe ordinea de zi un punct referitor la consolidarea valorii nominale a acţiunilor de la 0,1 lei/acţiune, cât este în prezent, la 2,5 lei/acţiune, este programată pentru 13/14 ianuarie 2016.

Din informaţiile apărute în presă rezultă că un număr de aproximativ 5.000.000 acţionari deţin fiecare câte 10 acţiuni, aceştia devenind acţionari la fiecare dintre cele cinci SIF-uri în cadrul Procesului de Privatizare în Masă (aşa zisele acţiuni suplimentare/reziduale, întrucât persoanele în cauză au primit acţiuni SIF în plus, deşi au subscris în cadrul PPM pentru alţi emitenţi, evident primind acţiuni şi la emitentul respectiv).

În conformitate cu procedura descrisă de emitent, pentru a rămâne în continuare acţionar la SIF Moldova, un acţionar care deţine 10 acţiuni va trebui să-şi întregească numărul de acţiuni până la 25 (subscriind încă 15 acţiuni la preţul de 0,1 lei/acţiune).

Din aceste motive, acest punct este cel mai important de pe ordinea de zi, stârnind în ultima perioada reacţii diverse în cadrul participanţilor la piaţă de capital, şi tocmai de aceea în cele ce urmează o să încerc să analizez implicaţiile subiectului pentru toţi cei implicaţi: emitent, acţionarii care optează pentru întregirea numărului de acţiuni şi actionarii care nu îşi exercită opţiunea (evident, asta în cazul în care propunerea este aprobată de către acţionari):

- Emitentul (societatea)

În momentul de faţă, conform ultimelor raportări disponibile la 31.01.2016, capitalul social al SIF Moldova este constituit dintr-un număr de 519.089.588 acţiuni, deţinute de un număr de 5.783.441 acţionari.

Dacă în urma procesului de consolidare aproximativ 5.000.000 acţionari nu îşi exercită opţiunea de întregire a numărului de acţiuni, societatea va avea un număr de acţionari de aproximativ 780.000, ceea ce ar duce la simplificarea semnificativă a operaţiunilor departamentului acţionariat şi, implicit, la reducerea costurilor privind evidenţă şi administrarea unui număr considerabil de acţionari.

Totodată, prin reducerea capitalului social procentul de deţinere al acţionarilor rămaşi creşte, acest lucru reflectându-se într-un cvorum de prezenţă crescut în cadrul AGA/AGEA.

- Acţionarii care în urma consolidării optează pentru întregirea numărului de acţiuni sau care deţin la data de înregistrare 25 sau multiplu de 25 acţiuni

Conform ultimelor date disponibile, activul net unitar la data de 27.11.2015 este de 1,4291 lei/acţiune.

În cazul în care se vor retrage aproximativ 5.000.000 acţionari deţinând 50.000.000 de acţiuni la valoarea nominală actuală (0,1 lei/acţiune), rezultă o diferenţă în favoarea acţionarilor care rămân de 66.455.000 lei, respectiv o creştere a activului net unitar cu aproximativ 10% (un plus de 0,1416 lei/acţiune) lucru care, cel puţin teoretic, ar trebui să se reflecte şi în creşterea preţului de piaţă al acţiunii SIF2 odată finalizată operaţiunea de consolidare.

- Acţionarii care deţin sub 25 de acţiuni şi nu optează pentru întregirea numărului până la 25

Odată cu apariţia convocatorului, această categorie de acţionari a fost evocată cel mai adesea ca argument împotriva operaţiunii de consolidare, drept pentru care necesită o analiză mai amănunţită:

- fiecare dintre acţionari are dreptul să-şi exercite opţiunea de întregire a numărului de acţiuni până la 25 subscriind un număr de acţiuni reprezentând diferenţa, la un preţ reprezentat de valoarea nominală (0,1 lei/acţiune);

- pentru acţionarii care nu îşi exercită opţiunea, acţiunile deţinute vor fi răscumpărate la valoarea nominală (0,1 lei/acţiune).

Cu alte cuvinte, preţul de subscriere este egal cu preţul de retragere, ceea ce reprezintă o soluţie ehilibrata şi echitabilă.

Consider că un altfel de calcul (cum ar fi activul net sau un raport de evaluare) nu se justifică (nu este o retragere a emitentului de la tranzacţionare sau un "squeeze out") pe de o parte, iar pe de altă parte ar fi o discriminare pozitivă faţă de ceilalţi acţionari (cine nu ar dori să se retragă la valoarea activului net câtă vreme preţul în piaţă este la jumătate din valoarea acestuia?).

Un alt argument este cel de ordin fiscal şi anume, odată cu aplicarea Legii 95/2006, ajungându-se în situaţia în care deţinătorii de acţiuni reziduale, pentru dividende de 4-5 lei, pe care de altfel nici nu ştiau că le au de ridicat ajungeau să plătească anual pentru CASS aproximativ 460 lei (deşi articolul respectiv din lege a fost declarat neconstituţional, această prevedere nu a fost înlăturată din variantele de Cod Fiscal în vigoare înainte de 2016, preferându-se la un moment dat, în anul 2015, amnistia fiscală pentru o serie de contribuţii aferente unor venituri).

În aceste condiţii s-a ajuns la un paradox: deşi piaţa de capital din România are nevoie de investitori, sunt aproximativ 5 milioane de persoane care nu ştiu cum să scape de acţiuni (poate acest subiect merită dezbătut cu altă ocazie, împreună cu factorii de decizie).

Prin urmare, demersul SIF Moldova vine în sprijinul celor 5 milioane de acţionari ce deţin acţiuni reziduale, cu condiţia ca şi celelalte patru SIF-uri să procedeze la fel (întrucât acţionarii respectivi sunt comuni).

În concluzie, AGEA SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acţiunilor pare a fi cea mai interesantă iniţiativă din anul 2015 pentru piaţa de capital din România, iar dacă nu vor exista alte listări importante pentru anul în curs, s-ar putea să reprezinte acelaşi lucru şi pentru anul 2016.

Lucian Isac este acţionar la SIF Moldova. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Nu e legal.

    1. Normal ca nu e legal si ca ASF le va permite. Sa speram ca ii da cineva in judecata si daca va fi necesar sa intervina si DNA. Despre brokerul falit care se prostitueaza gratis chiar nu ar rost sa deschidem subiectul

      de ce nu e legal?

    si afara s-a procedat asa.da-i tu in judecata ,desteptule;de ce astepti sa ia altul initiativa?iesi din anonimat ,inteligentule.du-te tu la dna

    " În momentul de faţă, conform ultimelor raportări disponibile la 31.01.2016, capitalul social al SIF Moldova este constituit dintr-un număr de 519.089.588 acţiuni, deţinute de un număr de 5.783.441 acţionari. " Dl Isac stie ca la 31 ian 2016 capitalul va fi de 519 mil actii. pentru ca acum este de 1,038 MILIARDE actiuni. analiza a fost facuta " la rece" dar pe fundamente false. oricum ceea ce face SIF pare o nationalizare in folos privat fara o justa despagubire si nu cred ca se va opune consolidarii valorii nominale nicio institutie a pietei (ASF, BVB, DC) daca nu vor fi actionati in instanta de cineva. acelasi lucru a fost facut de ARAX acum cativa ani (100 actii vechi=1 noua) dar indiferent de nr de actiuni detinute inainte aveai cel putin 1 actiune noua

    SIF Moldova incearca sa rezolve problema, dar ea va ramane in continuare la celelalte SIF-uri si va fi din ce in ce mai de nerezolvat in contextul in care ASF vine cu un proiect de regulament care impune niste conditii aberante vis a vis de eliberarea sumarului de cont, transferul actiunilor dintr-o sectiune in alta si taxe(!?) pentru pastrarea actiunilor in sectiunea I a Depozitarului Central.

    Acelasi lucru s-a intamplat si in 2008 cand a facut TLV consolidare. Si numi amintesc sa fi zis atunci cineva ca ii ilegal...Si la TLV erau actionari cu 3-4 actiuni care au ramas fara ele

    1. s-ar cam putea sa nu respecte dreptul de proprietate cred ca siful respectiv va fi abligat sa restituie actionarilor valoarea actiunilor detinute.

    Cand Fercala vorbeste in numele a milioane de actionari carora le apara interesele in stil propriu, il injurati ca la usa cortului, daca Ceocea vrea sa scape de cei 5 milioane de actionari, in mod legal, voi va transformati in Fercala.Hotarati-va odata! Vreti Sifuri cu actionariat normal sau cu nspe reziduali? Bravo Ceocea! Un demers legal si curajos! Sper sa aplice toate sifurile reteta!

    1. o actiune cu valoare nominala de 0.1lei are in spate rezzerve la capitaluri proprii de 0.8 lei.la cei care nu participa la consolidare si vor fi peste 95% cese intimpla cu aceste rezerve care li se cuvin.

    mie mi se pare ca striga hotii!, unii pe care nu ii afecteaza prea tare acest demers, dar sunt bocitoare de serviciu sau chibiti...e absurd sa ai 10 actiuni si sa te doara capul...adica, sa se schimbe ceva , dar sa ramana tot asa?...e drept ca cvorumul la aga nu poate fi influentat acestor 5 mil de actionari cu 10 actiuni...toti au dreptate, vivat!...dar li se face raport de evaluare si li se trimit banii...sau dupa 3 ani se prescriu? ca asa pare furt

    1.Era mai interesant sa ne spuna dl. Isac daca are vreun contract cu sif-ul, ca actionari vad ca sunt vreo 5 milioane;

    2.Nu ni se spune de efectul costurilor. Rascumpararea va costa cca. 5 milioane lei. Cum va influenta sif-ul? La asta se adaoga costurile bancare, care daca suntem cinstiti ar trebui sa nu existe (banca se va trezi cu 5 milioane de noi clienti fara cheltuieli de marcheting si/sau va sta cu 5 milioane in cont daca rezidualii se vor interesa de rascumparari ca si de actiuni) iar banii din conturi sa fie bonificati cu BUBOR la 3 luni fara comisioane de administrare sau retragere. Administratorii sif vor fi bonificati daca creste activul net unitar ca urmare a acestei operatiuni? Care va fi procedura de selectie a bancii? 

    3.La calculul pretului de subscriere/rascumparare se va tine cond de dividendele neincasate de reziduali? Ce se intampla daca acestia nu-si ridica sumele cuvenite? Bancile din Elvetia au tinut conturile neoperate din al doilea razboi mondial vreo 70 de ani. 

    Concluzie: Operatiunea in sine e buna, dar e tratata cam superficial (sau nu?). 

    A, era sa uit. Sunt actionara la sif si opinia nu reprezintă o recomandare de investiţie.

    daca consolidarea de la sif2 cu excluderea actionarilor reziduali la valoarea nominala se face, se deschidecutia pandorei. nu doar celelalte sif-uri vor face lucrul asta ci toate societatile care au capitaluri proprii mult peste capitalul social.

    1. foarte foarte corect...in acest spirit de justete propun consolidarea actiunii TGN si TEL de la 10 la 100 de lei, iar cea a TLV de la 1 leu la 100 de lei...sa se faca odata curatenie peste tot in piata asta de capital...cu conditia ovbligatorie ca actiunile rascumparate sa faca parte dintr-un program de fidelizare a administratorilor, urmand a fi distribuite acestora. SIC

      mai simplu. faci valoarea nominala la 1.000.000 lei si raman 2-3 actionari, pe ceilati ii platesti la val nominala. dupa care faci societatea SRL si adio BVB

    In 1997 cand s-a infiintat SIF2 au fost circa 11 milioane de cetateni romani care au primit cate 5 actiuni din dividendele nedistribuite ale lui FPP2. Deci in 1997 ar fi trebuit sa primeasca 0.44 USD dividende de la FPP2 si aa primit 5 actiuni SIF2.

    Daca SIF2 ar fi platit acele dividende in loc sa le capitalizeze ar fi trebuit sa plateasca circa 24 milioane de USD 

    In 2015 la SIF2 au ramas circa 5.5 milioane actionari reziduali, care in urma majorarii de capital detin fiecare cate 10 actiuni. Acesti 5.5 milioane de actionari nu au ridicat niciodata dividende si nu stiu ca sunt actionari, adica au fost ignoranti. Ignoranta lor a facut ca din anul 2000 - pana in 2012 sa fie prescrise dividendele care li se cuveneau in valoare de 72.9 milioane lei, urmand ca in urmatorii doi ani sa mai fie prescrise inca vreo 52 milioane de lei, deci per total circa 126 milioane lei, circa 31 milioane USD. 

    Acum administratorii SIF2 propun consolidarea actiunii SIF2, de la 0.1 la 2.5. Daca ignorantii nu se prind SIF2 vrea sa le restituie capitalul investit, adica 1 leu fiecarui detinator a 10 actiuni. Daca le-ar plati contravaloare de piata a detinerilor individualre ar trebui sa plateasca fiecarui actionar 8 lei. 

    Acum sa sintetizam din perspectiva cheltuielilor lui SIF2 

    - in 1997 ar fi trebuit sa scoata din visterie 24 milioane de USD; 

    - in perioada 1997 – 2015, ignorantii care nu si-au ridicat dividendele au pierdut fiecare cumulat 5.46 lei, iar SIF2 a realizat cumulat „alte venituri” in valoare de 126 milioane lei, sau 31 milioane USD, in loc sa-i cheltuie; 

    - acum vrea sa scape de cei 5.5 milioane de actionari pe care i-a creat in 1997, platindu-le la valoarea istorica capitalul aportat, adica 1 leu. Efortul financiar al SIF2 ar fi de maxim 5.5 milioane lei, adica 1.34 milioane USD.  

    Balanta totala a celor 18 de ani de actionariat rezidual este interesanta ...cam 50 milioane de USD economisiti, valoare care insa nu acopera nici pe departe valoare imensa a FPP2 mostenita si „managiuita profesionist” timp de 20 de ani, de specialistii care acum sunt platiti cu zeci de mii de EUR lunar.

    Hai domnule Lucian Isac combate cu argumente.. oare acesti actionari ignoranti pe banii carora s-a imbogatit Iacobov, Vantu, Chelu, Matei Turtuioescu, Ceocea, Doros si mai nou Ciorcila si Radu Octavian, sunt recompensati la justa valoare primind 1 leu pentru cele 10 actiuni pe care le detin, iar administratorii "luminati" ai SIF2 le vor primi gratuit pentru profesionalismul lor? 

    Bravo patratel! Uitam doar ca SIF2 are un miliard de actiuni si asa au ajuns cuponarii sa detina cate 10 actiuni. Altfel, inainte de majorare ei aveau cate 5 actiuni. O fi relevant?

    1. la rece inteles ca esti praf, la cald cat costa? mai scump ca pe centura focsaniului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb